FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mad About Shoe
Quiz about Mad About Shoe

Mad About Shoe Trivia Quiz


Think you are "Mad About Shoe?" Try your fancy footwork with this quiz.

A multiple-choice quiz by jbogacik. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Footwear

Author
jbogacik
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
338,972
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
699
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is NOT a type of shoe? Hint


Question 2 of 10
2. The popular adage "pull yourself up by your boot straps" traditionally means taking action to improve something about yourself or to improve a situation. "Bootstrapping" has since evolved as a metaphor. What is "bootstrapping?" Hint


Question 3 of 10
3. The first rubber-soled sneakers were invented in 1892. Canvas fabric covered the top of these sneakers. In 1917, those same sneakers became the first to be mass produced. What is the name of these sneakers? Hint


Question 4 of 10
4. In Europe in the 1600s, women often wore high heels that were greater than five inches in height! As a result of such tall heels, what did women use to prevent falling? Hint


Question 5 of 10
5. "These boots are made for walking, and that's just what they'll do
one of these days these boots are gonna walk all over you." The song associated with these lyrics have been recorded by several artists over the years. The original singer and daughter of "Ol' Blue Eyes" released the song in 1966. Who was the first singer to record "These Boots are Made for Walkin'?"
Hint


Question 6 of 10
6. A "last" is a tool used to form shoes. Lasts coming different sizes and shapes. Before the use of lasts in shoemaking in the 1800s, shoes were identical. What major change in shoe production occurred as a result of using lasts? Hint


Question 7 of 10
7. What is a person who repairs shoes called? Hint


Question 8 of 10
8. In the United States, it is a popular wedding tradition to tie shoes to rear bumper of car driven by the newlywed bride and groom. What does this tradition signify? Hint


Question 9 of 10
9. What is the retired Chinese custom called when a young girl tightly wraps up her feet to reduce the size of the feet, which often resulted in lifelong disability? Hint


Question 10 of 10
10. What is a shoe clicker? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is NOT a type of shoe?

Answer: Fez

A fez hat is not commonly worn and is most often associated with Southeastern Asian cultures, dating back to the Ottoman empire and even to Greek origins. Fez is typically a red, felt hat.
2. The popular adage "pull yourself up by your boot straps" traditionally means taking action to improve something about yourself or to improve a situation. "Bootstrapping" has since evolved as a metaphor. What is "bootstrapping?"

Answer: carrying out a process or activity without outside help

Bootstrapping is a self-sustaining process. This term has been applied in the fields of computer science, business, finance, biology, and statistics.
3. The first rubber-soled sneakers were invented in 1892. Canvas fabric covered the top of these sneakers. In 1917, those same sneakers became the first to be mass produced. What is the name of these sneakers?

Answer: Keds

The invention of sneakers revolutionized the shoe industry. Originally meant for athletic activities, sneakers are now a multipurpose shoe advertised by hundreds of brands.
4. In Europe in the 1600s, women often wore high heels that were greater than five inches in height! As a result of such tall heels, what did women use to prevent falling?

Answer: A cane

This trend became fashionable when Catherine de Medici, Queen of France, began wearing high heels to increase her stature. She was less than five feet tall! This trend setter continues to make her mark today with the popularity of high-heeled shoes.
5. "These boots are made for walking, and that's just what they'll do one of these days these boots are gonna walk all over you." The song associated with these lyrics have been recorded by several artists over the years. The original singer and daughter of "Ol' Blue Eyes" released the song in 1966. Who was the first singer to record "These Boots are Made for Walkin'?"

Answer: Nancy Sinatra

Nancy Sinatra's version of "These Boots are Made for Walkin'" hit number one on the U.S. Billboard's Hot 100 in 1966.
6. A "last" is a tool used to form shoes. Lasts coming different sizes and shapes. Before the use of lasts in shoemaking in the 1800s, shoes were identical. What major change in shoe production occurred as a result of using lasts?

Answer: The production of right-footed and left-footed shoes

The first time that shoes were made nonidentical with a left-footed and right-footed shape was in 1822 in Philadelphia, PA.
7. What is a person who repairs shoes called?

Answer: cobbler

A person who repairs shoes is called a cobbler. In present times, cobblers typically only repair shoes. In the past, cobblers also made shoes. A person who purchased a pair of shoes from a cobbler could get at least ten years wear out the shoes with frequent repairs by the cobbler.
8. In the United States, it is a popular wedding tradition to tie shoes to rear bumper of car driven by the newlywed bride and groom. What does this tradition signify?

Answer: A transfer of caretaking from the father to the groom

This tradition has been around since before the invention of cars. At one point, the father would give his daughter's new husband all of his old shoes. How foul!
9. What is the retired Chinese custom called when a young girl tightly wraps up her feet to reduce the size of the feet, which often resulted in lifelong disability?

Answer: Foot binding

Foot binding is a practice no longer done today. This custom resulted in many poor outcomes for the women, including broken bones, immobility, severe pain, and often permanent disability.
10. What is a shoe clicker?

Answer: A person who cuts leather pieces to be sewn to make a shoe

The profession gets its name for the sound (a "click") that the machine makes when cutting the leather.
Source: Author jbogacik

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us