FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shoe Business  The Sequel
Quiz about Shoe Business  The Sequel

Shoe Business - The Sequel Trivia Quiz


This quiz is a sequel to "There's No Business Like Shoe Business". Let your fingers do the walking through this quiz about footwear.

A multiple-choice quiz by Tizzabelle. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Footwear

Author
Tizzabelle
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,183
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
576
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Murdox (3/10), Guest 75 (7/10), Guest 141 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is an old term for a shoe repairer? Hint


Question 2 of 10
2. There really was a Dr. Märtens who started making Dr. Martens boots. What was his first name? Hint


Question 3 of 10
3. What girl's name is used for a shoe with a single strap across the instep? Hint


Question 4 of 10
4. Which adult shoe size is the largest of the following choices? Hint


Question 5 of 10
5. Which wealthy woman who came from very humble origins said "I still have my feet on the ground, I just wear better shoes"? Hint


Question 6 of 10
6. In 1987, who said "I did not have three thousand pairs of shoes, I had one thousand and sixty"? Hint


Question 7 of 10
7. An aglet is the rigid tube at the end of a shoelace. It stops fraying and lets you thread the lace through an eyelet. The Oxford English Dictionary states the word "aglet" comes from the French "aiguillette" which means what?
Hint


Question 8 of 10
8. These lyrics are from the song "Lucy's Shoe". "Lucy's lost her shoe and she don't know where she put it, but I hope she'll find it some day". Who recorded "Lucy's Shoe" on their album "The Chinese Album"?
Hint


Question 9 of 10
9. Which style of shoe gets its name from an implement used to extract shellfood from its shell? Hint


Question 10 of 10
10. Dr Scholl's footwear company was started by William Mathias Scholl. Where was Dr Scholl born? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 11 2024 : Murdox: 3/10
May 09 2024 : Guest 75: 7/10
May 05 2024 : Guest 141: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is an old term for a shoe repairer?

Answer: Cobbler

A cobbler repairs shoes rather than making them from scratch as a cordwainer would. A milliner makes hats, a tinker is a traveling repairer of pots, kettles and the like, and a thatcher thatches roofs.
2. There really was a Dr. Märtens who started making Dr. Martens boots. What was his first name?

Answer: Klaus

Klaus Märtens was a doctor in the German army. After hurting his ankle he couldn't wear regulation boots. This led him to design the boots bearing his name today.
3. What girl's name is used for a shoe with a single strap across the instep?

Answer: Mary Jane

The Mary Jane has been taken from the rank of a casual woman's shoe and into a dressier market. The strap has been incorporated into some very sophisticated and expensive designs.
4. Which adult shoe size is the largest of the following choices?

Answer: UK size 8

Shoe sizes originated via different methods and can be vastly different. The shoe sizes of the UK are slightly bigger than equivalent sizes in North America. US athletic shoe sizes are slightly smaller than regular sizes. The European continent and Japan formulate shoe sizes with a completely different method.

A UK size 8 is roughly equivalent to a European size 42 and a Japanese size 26 1/2.
5. Which wealthy woman who came from very humble origins said "I still have my feet on the ground, I just wear better shoes"?

Answer: Oprah Winfrey

Oprah Winfrey built her career via radio before moving to television. Her television show "The Oprah Winfrey Show" became national in 1986. No matter what you think of Oprah you can only admire her tenacity, work ethic and business acumen. You go girl!
6. In 1987, who said "I did not have three thousand pairs of shoes, I had one thousand and sixty"?

Answer: Imelda Marcos

From 1965 to 1986 Imelda Marcos was the first lady of The Philippines. Her husband's presidency ended amidst allegations of corruption. Evidence of Imelda's shopping pursuits surfaced. Three thousand pairs of shoes were the highlight of the inventory which also included fur coats, gowns and handbags. "Win or lose, we go shopping after the election." is another quote from the wife of President Ferdinand Marcos.
7. An aglet is the rigid tube at the end of a shoelace. It stops fraying and lets you thread the lace through an eyelet. The Oxford English Dictionary states the word "aglet" comes from the French "aiguillette" which means what?

Answer: Little needle

Other sources state "aglet" comes from Italian or Latin but the meaning is essentially the same, being small or little needle.
8. These lyrics are from the song "Lucy's Shoe". "Lucy's lost her shoe and she don't know where she put it, but I hope she'll find it some day". Who recorded "Lucy's Shoe" on their album "The Chinese Album"?

Answer: Spacehog

Spacehog is a band of Englishmen who met in New York. Spacehog have released three albums. First was "Resident Alien" in 1995 then "The Chinese Album" in 1998. The third album is called "The Hogyssey" and was released in 2001. Lucy still only has one shoe at the end of the song.
9. Which style of shoe gets its name from an implement used to extract shellfood from its shell?

Answer: Winklepicker

Winklepickers (or winkle pickers) were de rigueur for 1950s and 1960s British rock and roll fans. Harking back to medieval times, they have a long pointed toe. A pointed object is used to pull a winkle from its shell for eating hence the term "winklepicker". This is the origin of the term "winkle it out" meaning to extract information from someone.
10. Dr Scholl's footwear company was started by William Mathias Scholl. Where was Dr Scholl born?

Answer: United States

Dr Scholl was born in 1882, started medical school in 1900 and graduated in 1904. He invented his first foot care product in 1903.
Source: Author Tizzabelle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us