FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Virtuous Quiz For Children  Compassion
Quiz about A Virtuous Quiz For Children  Compassion

A Virtuous Quiz For Children - Compassion


This is the first in a series of virtuous quizzes. We will try to determine examples of compassion in this quiz. Have fun with the quiz and be compassionate to someone today. (Inspired by "The Book Of Virtues" by William Bennett)

A multiple-choice quiz by DieHard. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids

Author
DieHard
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,703
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
9044
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: wjames (9/10), jannymur (10/10), mfc (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. First, let's see what compassion means. Which of the following words most closely describes compassion? Hint


Question 2 of 10
2. A mouse was travelling down a path when he came upon a lion trapped in a net. Which of the following actions by the mouse shows compassion? Hint


Question 3 of 10
3. Two sisters lived in the woods. The older was mean and rude and looked out only for herself, the younger good, sweet-tempered and kind. The younger went to draw water from the spring one day and was met by a poor old woman who asked for a drink of water. The younger sister kindly gave the old woman a drink. The older sister also went to draw water from the spring and was met by a beautiful but thirsty princess who asked for a drink of water. The older sister refused and told the princess to fetch her own water. Which sister showed compassion? Hint


Question 4 of 10
4. "Beautiful faces are they that wear the light of a pleasant spirit there; beautiful hands are they that do deeds that are noble, good and true; beautiful feet are they that go swiftly to lighten another's woe."
This poem describes doing good deeds to help other people. Is this an example of compassion?


Question 5 of 10
5. One cold, blustery day, Old Man Rabbit hops down the path to Farmer Dwyer's vegetable patch where he collects all the potatoes, corn, turnips, carrots, apples, and berries that Farmer Dwyer left behind. Old Man Rabbit was very content as he filled every corner of his burrow with food for the winter. Later, as he sat outside eating a turnip his neighbors passed by; Billy Chipmunk, Molly Mouse, and Rusty Robin, each hungry and shivering with cold because they could find no food for the winter. How can Old Man Rabbit show compassion to his neighbors? Hint


Question 6 of 10
6. The Bible tells the story of a mother who hides her baby boy in the bulrushes to save him from the King who ordered all baby boys to be killed. A princess found the baby and showed great compassion on him by protecting him from the King and loving him as her own son. Who was this baby boy? Hint


Question 7 of 10
7. This Disney movie tells the compassionate story of a beautiful young girl who finds herself the prisoner of a hideous beast. But because of the kindness she shows him, he discovers that deep down he is not a beast at all. Name this movie of love, kindness, and compassion. Hint


Question 8 of 10
8. "If I can stop one heart from breaking, I shall not live in vain; If I can ease one life the aching, or cool one pain, or help one fainting robin unto his nest again, I shall not _________." Complete the verse. Hint


Question 9 of 10
9. Another Bible story tells of a Jewish man who was traveling from Jerusalem to Jericho when he was beaten and robbed and left on the side of the road. A priest walked by and saw the man but crossed to the other side of the road and kept walking. A Levite also found the man but he too went to the other side of the road and passed by. Then a Samaritan found the man, placed him on his mule and took him to an inn to be cared for and made well. Which man showed the most compassion? Hint


Question 10 of 10
10. "If you sit down at set of sun and count the acts that you have done, and, counting, find one self-denying deed, one word that eased the heart of him who heard, one glance most kind that fell like sunshine where it went - then you may _____________." Complete this verse. Hint





Most Recent Scores
Jun 23 2024 : wjames: 9/10
Jun 21 2024 : jannymur: 10/10
Jun 14 2024 : mfc: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 1: 10/10
Jun 13 2024 : lindamclean: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 118: 8/10
Jun 13 2024 : Guest 206: 8/10
Jun 13 2024 : Guest 222: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 47: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First, let's see what compassion means. Which of the following words most closely describes compassion?

Answer: kindness

"The Merriam-Webster Dictionary" says compassion means having sympathy for the misfortune of others along with the desire to help them in their time of need. (paraphrased)
2. A mouse was travelling down a path when he came upon a lion trapped in a net. Which of the following actions by the mouse shows compassion?

Answer: he chews through the ropes and sets the lion free

This question comes from the Aesop fable, "The Lion and The Mouse." In the fable, the lion had shown the mice compassion and the mouse promised to one day repay the kindness and he did.
3. Two sisters lived in the woods. The older was mean and rude and looked out only for herself, the younger good, sweet-tempered and kind. The younger went to draw water from the spring one day and was met by a poor old woman who asked for a drink of water. The younger sister kindly gave the old woman a drink. The older sister also went to draw water from the spring and was met by a beautiful but thirsty princess who asked for a drink of water. The older sister refused and told the princess to fetch her own water. Which sister showed compassion?

Answer: the younger sister

This question comes from the story, "Diamonds and Toads." In the story, both the old woman and the princess is the same fairy who disguised herself to test the sisters kindness. She rewarded the younger sister by allowing gems to fall from her lips every time she spoke.

The older sister was cursed with serpents and frog coming from her lips everytime she spoke because she was not kind and compassionate.
4. "Beautiful faces are they that wear the light of a pleasant spirit there; beautiful hands are they that do deeds that are noble, good and true; beautiful feet are they that go swiftly to lighten another's woe." This poem describes doing good deeds to help other people. Is this an example of compassion?

Answer: Yes

The author of the poem "Beautiful" is unknown but it was published in "McGuffey's Second Reader" in the mid-19th century.
5. One cold, blustery day, Old Man Rabbit hops down the path to Farmer Dwyer's vegetable patch where he collects all the potatoes, corn, turnips, carrots, apples, and berries that Farmer Dwyer left behind. Old Man Rabbit was very content as he filled every corner of his burrow with food for the winter. Later, as he sat outside eating a turnip his neighbors passed by; Billy Chipmunk, Molly Mouse, and Rusty Robin, each hungry and shivering with cold because they could find no food for the winter. How can Old Man Rabbit show compassion to his neighbors?

Answer: by sharing his food with his neighbors

This question was taken from "Old Mr. Rabbit's Thanksgiving Dinner," by Carolyn Sherwin Bailey. In the story, Mr. Rabbit prepares a big feast and invites all his neighbors and their friends.
6. The Bible tells the story of a mother who hides her baby boy in the bulrushes to save him from the King who ordered all baby boys to be killed. A princess found the baby and showed great compassion on him by protecting him from the King and loving him as her own son. Who was this baby boy?

Answer: Moses

Maybe you have seen the movie "Prince of Egypt" which tells the story of Moses and how he was saved by the princess and became a great leader.
7. This Disney movie tells the compassionate story of a beautiful young girl who finds herself the prisoner of a hideous beast. But because of the kindness she shows him, he discovers that deep down he is not a beast at all. Name this movie of love, kindness, and compassion.

Answer: Beauty and the Beast

In this Oscar-nominated film, Belle transforms the Beast into a handsome prince by showing him kindness and looking beyond his outer appearance and seeing his heart.
8. "If I can stop one heart from breaking, I shall not live in vain; If I can ease one life the aching, or cool one pain, or help one fainting robin unto his nest again, I shall not _________." Complete the verse.

Answer: live in vain

"If I Can Stop One Heart From Breaking" by Emily Dickinson is a wonderful poem that shows how acts of compassion can add meaning to our lives.
9. Another Bible story tells of a Jewish man who was traveling from Jerusalem to Jericho when he was beaten and robbed and left on the side of the road. A priest walked by and saw the man but crossed to the other side of the road and kept walking. A Levite also found the man but he too went to the other side of the road and passed by. Then a Samaritan found the man, placed him on his mule and took him to an inn to be cared for and made well. Which man showed the most compassion?

Answer: the Samaritan

In this parable of "The Good Samaritan," the Samaritan helped the Jewish man even though Jews and Samaritans didn't like each other. The Samaritan could have been the one least likely to show compassion, but he was the one who put another above himself.
10. "If you sit down at set of sun and count the acts that you have done, and, counting, find one self-denying deed, one word that eased the heart of him who heard, one glance most kind that fell like sunshine where it went - then you may _____________." Complete this verse.

Answer: count that day well spent

"Count That Day Lost" by George Eliot shows us how to look back on our day and realize it was worth helping and showing kindness to others.
Source: Author DieHard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us