FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Election Day in the United States
Quiz about Election Day in the United States

Election Day in the United States Quiz


Election Day is a very important day in the United States. Test your knowledge about voting.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids

Author
Joepetz
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
403,548
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
680
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: xchasbox (10/10), Guest 195 (9/10), Guest 104 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the United States, Election Day always falls in which autumn month, the same month as Thanksgiving? Hint


Question 2 of 10
2. On Election Day, voters in the U.S. may cast ballots for which of the following positions? Hint


Question 3 of 10
3. When it is time to vote, which of the following places should a voter go to do so? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the sheet of paper that lists all of the candidates running for office? Hint


Question 5 of 10
5. You overhear your parents discussing a referendum they are unsure how to vote on. What two voting choices do your parents have in a referendum? Hint


Question 6 of 10
6. Even though you have to be 18 to vote, is it okay if you accompany one of your parents to a polling place if you are less than 18?


Question 7 of 10
7. It is illegal for a candidate to vote for himself or herself in the United States.


Question 8 of 10
8. How is the President of the United States elected? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following people can be elected president? Hint


Question 10 of 10
10. After voting, a voter may receive which item as a remembrance of their vote? Hint





Most Recent Scores
May 28 2024 : xchasbox: 10/10
May 17 2024 : Guest 195: 9/10
May 09 2024 : Guest 104: 9/10
Apr 23 2024 : RedRobin7: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the United States, Election Day always falls in which autumn month, the same month as Thanksgiving?

Answer: November

Election Day for federal and state races is set by law as the first Tuesday after the first Monday in November. Election Day can fall anywhere from November 2 to November 8.
2. On Election Day, voters in the U.S. may cast ballots for which of the following positions?

Answer: U.S. Senator

In the United States, Supreme Court Justices and the Secretary of State are appointed by the president and confirmed by the Senate. The U.S. does not have a prime minister. A U.S. Senator is a statewide representative to Congress. Other elected positions include representatives, governors, president and vice president and mayors.
3. When it is time to vote, which of the following places should a voter go to do so?

Answer: His or her assigned polling place

Voters are assigned polling places based on their addresses. In most places, a voter needs to vote at that assigned location. Polling places can be found in a variety of places but are typically found in schools and municipal buildings.
4. What is the name of the sheet of paper that lists all of the candidates running for office?

Answer: Ballot

A ballot is a list of all the people running for the offices being voted on. Traditionally, a ballot is a sheet of paper and voters fill in a circle or check a box to indicate their votes. More recently, ballots may be computerized on a touch screen and voters simply press a button to cast their votes.
5. You overhear your parents discussing a referendum they are unsure how to vote on. What two voting choices do your parents have in a referendum?

Answer: Yes or No

A referendum is also called a ballot question. In many cases, voters are asked to approve a certain action and the voters must select yes to approve or no to reject.
6. Even though you have to be 18 to vote, is it okay if you accompany one of your parents to a polling place if you are less than 18?

Answer: Yes

You have to be 18 to vote but you can still visit the polling place alongside your parents as long as you are well behaved. In fact, many places encourage parents to bring their children with them so you can see how the voting process works. Some places will even allow you to enter the voting booth your parents so as long as you are quiet and do not vote yourself.
7. It is illegal for a candidate to vote for himself or herself in the United States.

Answer: False

A candidate running for office may vote for himself or herself. There is no law against it. However, there are certain laws about who may vote, who may run for certain offices and how candidates can campaign.
8. How is the President of the United States elected?

Answer: By the Electoral College

The U.S. President is elected in a rather complicated manner. Voters cast their votes for a slate of electors who in turn vote for the president. Each state is assigned a different amount of electors based on population. A candidate needs a majority of the electoral voters to win.
9. Which of the following people can be elected president?

Answer: A woman who is 50 years old

There are four things a person must meet in order to be president. He or she must be over the age of 35. He or she must be born a U.S. citizen. He or she must have lived in the United States for 14 years prior to the election. Finally, he or she must not have already served two full terms as president.
10. After voting, a voter may receive which item as a remembrance of their vote?

Answer: A sticker

Many polling places hand out "I voted" stickers to voters. These stickers are very popular and the look changes state by state. There are many people who collect these stickers.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us