FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Virtuous Quiz For Children  Honesty
Quiz about A Virtuous Quiz For Children  Honesty

A Virtuous Quiz For Children - Honesty


This is the second in a series of virtuous quizzes. We will find examples of honesty throughout this quiz. Have fun and above all - be honest! (Inspired by "The Book of Virtues" by William Bennett.)

A multiple-choice quiz by DieHard. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids

Author
DieHard
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
122,312
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
9757
Last 3 plays: cms4613 (8/10), Guest 164 (9/10), poetkah (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Francis Bacon in his essay "Of Truth" described truth, or honesty, as which of the following? Hint


Question 2 of 10
2. There was a little boy who lived on a farm in Virginia. His dad had a prized cherry tree and instructed everyone on the farm to pay special attention to its care. One day, the little boy was given a hatchet and while prancing through the farm chopping things with his hatchet, he noticed the cherry tree. In order to see just how sharp his hatchet was, he chopped down the cherry tree. When his father saw that his special cherry tree had been chopped down he asked everyone on the farm about what they knew but no one could tell him anything. He asked the little boy if he knew who chopped down the cherry tree, and though the boy knew his father would be very angry, he replied, "I cannot tell a lie. I did it with my hatchet." This boy grew up to be President of the United States. Who was he? Hint


Question 3 of 10
3. Let's pretend you are playing in your house and you accidentally knock over your mother's favorite vase and it falls to the floor and breaks. In order to be honest, you should do which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. In a classic Italian tale, a wooden boy has a spell placed on him by a blue-haired fairy. Every time he tells a lie, something happens to him. Do you know what happens? Hint


Question 5 of 10
5. Long ago a young boy borrowed a book about the life of George Washington from his teacher for he loved to read. This young boy lived in a cabin, as many people did years ago, and when he wasn't reading them he placed his books on a shelf in the cabin so they would be safe. But one night a terrible storm came and rain poured through the cracks in the cabin and soaked the book, ruining it. Knowing that his teacher would make him pay for the book, what do you think this young boy did? Hint


Question 6 of 10
6. There was a Cherokee boy, Blackfox, who was the best soccer player in his tribe. Blackfox always played well enough that his village won. It was decided that they would play the Cherokee village on the other side of the ridge. But as the game progressed, Blackfox realized he was not playing well, he had not scored a single goal, and his village team was losing. So when he thought no one was looking, he picked up the ball with his hands, which was against the rules, and threw the ball toward the goal. Just as it looked like the goal would be scored, the ball and Blackfox began to go straight up to the sky. Higher and higher they went until they could no longer be seen. This happened in the ancient days before the moon lit up the sky. But that night, something miraculous happened. As darkness set in, the villagers looked in the sky and saw a bright silver ball lighting the sky, and in the ball they could see the face of a boy. Each time the Cherokee villagers saw the moon from that day forward they were reminded to do which of the following? Hint


Question 7 of 10
7. A beautiful princess, who often visited the well to drink cool water, one day lost her most valuable necklace in the well. She could think of nothing to do but cry. Then she heard a voice ask, "Why are you crying?" She looked up and it was but a frog. She told him what happened and the frog promised to jump in the well and return her necklace if she would promise to be his friend and companion. She quickly agreed and the frog jumped in the well and returned her necklace. The princess was so excited she ran back to the palace and forgot all about the frog. That evening, while dining with the King, she heard the frog call her from the window, but she ignored him for a princess can't be seen with a frog. But when the King heard what happened, he told the princess, "What you promise you must do". So the princess became the frog's companion and her kindness turned him into a prince. They fell in love and lived happily ever after. What best describes the moral to this story? Hint


Question 8 of 10
8. There was a shepherd boy who watched his flock of sheep on the hill outside the village. One day he decided to play a trick on the townspeople and began to cry, "The wolves are eating my sheep!" All the people from the village came running to help but the shepherd boy just laughed because he had fooled them. A few days later he did it again, "Wolves are coming!" Again the people came and again the little boy laughed at them. Then one day he spotted a real pack of wolves coming up the hill. He desperately cried, "Help, Wolves! Wolves are coming to eat my sheep!" Do you know what happened next? Hint


Question 9 of 10
9. Truth, Falsehood, Water, and Fire were traveling together and came upon four heads of cattle. They decided to split the cattle evenly and each take an equal share. But Falsehood was greedy and told Water that Fire was going to burn his land and steal his cattle. Water believed him and jumped on Fire and put him out. Falsehood tricked Truth into believing that Water was going to steal their cattle so they took them to the top of a hill for Water cannot run uphill. Falsehood laughed that he had tricked everyone and Truth, realizing Falsehood had lied, began to fight him for the cattle. They called Wind to determine who the cattle belong to, but Wind could not determine who the cattle belong to. According to this African fable, what are Falsehood and Truth still doing? Hint


Question 10 of 10
10. This showman didn't always practice truth in advertising and has been credited with saying there is "a sucker born every minute." What was his name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 09 2024 : cms4613: 8/10
May 16 2024 : Guest 164: 9/10
May 06 2024 : poetkah: 10/10
Apr 24 2024 : moonlightxx: 10/10
Apr 23 2024 : RedRobin7: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Francis Bacon in his essay "Of Truth" described truth, or honesty, as which of the following?

Answer: the sovereign good of human nature

This famous essay was published in 1625, one year before Bacon's death.
2. There was a little boy who lived on a farm in Virginia. His dad had a prized cherry tree and instructed everyone on the farm to pay special attention to its care. One day, the little boy was given a hatchet and while prancing through the farm chopping things with his hatchet, he noticed the cherry tree. In order to see just how sharp his hatchet was, he chopped down the cherry tree. When his father saw that his special cherry tree had been chopped down he asked everyone on the farm about what they knew but no one could tell him anything. He asked the little boy if he knew who chopped down the cherry tree, and though the boy knew his father would be very angry, he replied, "I cannot tell a lie. I did it with my hatchet." This boy grew up to be President of the United States. Who was he?

Answer: George Washington

This anecdote was first published in Mason Lock Weems's biography of Washington, "The Life of George Washington with Curious Anecdotes, Equally Honourable to Himself and Exemplary to His Young Countrymen." Boy, that was a mouthful. Do you wonder what young Washington's dad said to him? He said, "I am sorry to have lost my cherry tree, but I am glad that you were brave enough to tell me the truth. I would rather have you truthful and brave than to have a whole orchard full of the finest cherry trees." We don't know if this story really happened but it teaches that we should tell the truth even when afraid.
3. Let's pretend you are playing in your house and you accidentally knock over your mother's favorite vase and it falls to the floor and breaks. In order to be honest, you should do which of the following?

Answer: tell your mother what you did

You will have a much happier ending if you tell your mom the truth and accept the consequences of your actions. The idea for this question comes from the poem, "Rebecca's Afterthought," by Elizabeth Turner.
4. In a classic Italian tale, a wooden boy has a spell placed on him by a blue-haired fairy. Every time he tells a lie, something happens to him. Do you know what happens?

Answer: his nose grows longer

Of course we are talking about Pinocchio--but you knew that, didn't you? The fairy placed the spell on Pinocchio to teach him the silliness of telling lies. Your nose will not grow longer if you tell a lie, but maybe there is a lesson to be learned from Pinocchio. Talk to your mom or dad about what this story means.
5. Long ago a young boy borrowed a book about the life of George Washington from his teacher for he loved to read. This young boy lived in a cabin, as many people did years ago, and when he wasn't reading them he placed his books on a shelf in the cabin so they would be safe. But one night a terrible storm came and rain poured through the cracks in the cabin and soaked the book, ruining it. Knowing that his teacher would make him pay for the book, what do you think this young boy did?

Answer: he told the teacher what really happened

The teacher did make the boy pay for it; since the boy had no money he did chores for the teacher for three days to pay his debt. This was hard work but it taught the boy the importance and rewards of being honest. This boy also grew up to be President, just like Washington. His name was Abraham Lincoln.
6. There was a Cherokee boy, Blackfox, who was the best soccer player in his tribe. Blackfox always played well enough that his village won. It was decided that they would play the Cherokee village on the other side of the ridge. But as the game progressed, Blackfox realized he was not playing well, he had not scored a single goal, and his village team was losing. So when he thought no one was looking, he picked up the ball with his hands, which was against the rules, and threw the ball toward the goal. Just as it looked like the goal would be scored, the ball and Blackfox began to go straight up to the sky. Higher and higher they went until they could no longer be seen. This happened in the ancient days before the moon lit up the sky. But that night, something miraculous happened. As darkness set in, the villagers looked in the sky and saw a bright silver ball lighting the sky, and in the ball they could see the face of a boy. Each time the Cherokee villagers saw the moon from that day forward they were reminded to do which of the following?

Answer: play by the rules rather than cheat

The old saying goes, "It's not whether you win or lose, it's how you play the game." This story reminds us to play by the rules.
7. A beautiful princess, who often visited the well to drink cool water, one day lost her most valuable necklace in the well. She could think of nothing to do but cry. Then she heard a voice ask, "Why are you crying?" She looked up and it was but a frog. She told him what happened and the frog promised to jump in the well and return her necklace if she would promise to be his friend and companion. She quickly agreed and the frog jumped in the well and returned her necklace. The princess was so excited she ran back to the palace and forgot all about the frog. That evening, while dining with the King, she heard the frog call her from the window, but she ignored him for a princess can't be seen with a frog. But when the King heard what happened, he told the princess, "What you promise you must do". So the princess became the frog's companion and her kindness turned him into a prince. They fell in love and lived happily ever after. What best describes the moral to this story?

Answer: What you promise you must do.

This question was adapted from the story, "The Frog Prince," by Brothers Grimm.
8. There was a shepherd boy who watched his flock of sheep on the hill outside the village. One day he decided to play a trick on the townspeople and began to cry, "The wolves are eating my sheep!" All the people from the village came running to help but the shepherd boy just laughed because he had fooled them. A few days later he did it again, "Wolves are coming!" Again the people came and again the little boy laughed at them. Then one day he spotted a real pack of wolves coming up the hill. He desperately cried, "Help, Wolves! Wolves are coming to eat my sheep!" Do you know what happened next?

Answer: No one came to help and the wolves ate his sheep

No one came because they thought the boy was lying. This Aesop fable teaches us that if you don't tell the truth, people won't believe you when you do.
9. Truth, Falsehood, Water, and Fire were traveling together and came upon four heads of cattle. They decided to split the cattle evenly and each take an equal share. But Falsehood was greedy and told Water that Fire was going to burn his land and steal his cattle. Water believed him and jumped on Fire and put him out. Falsehood tricked Truth into believing that Water was going to steal their cattle so they took them to the top of a hill for Water cannot run uphill. Falsehood laughed that he had tricked everyone and Truth, realizing Falsehood had lied, began to fight him for the cattle. They called Wind to determine who the cattle belong to, but Wind could not determine who the cattle belong to. According to this African fable, what are Falsehood and Truth still doing?

Answer: they are still fighting

According this this fable told in Ethiopia and other eastern African nations, Truth and Falsehood are still in a battle with one another. Let's hope truth wins.
10. This showman didn't always practice truth in advertising and has been credited with saying there is "a sucker born every minute." What was his name?

Answer: P.T. Barnum

P.T. Barnum, founder of the Barnum and Bailey Circus, did not actually say, "There's a sucker born every minute." That quote was actually spoken by a competitor of Barnum's, David Hannum.
Source: Author DieHard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us