Quiz about Lab Safety Rules
Quiz about Lab Safety Rules

Lab Safety Rules Trivia Quiz


This quiz is about lab safety rules. Make sure you know the rules. Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by emejia. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
emejia
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,737
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3898
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 195 (10/10), Guest 31 (9/10), Guest 199 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Long hair must be secured to the back of your head.

True
False

2. What things do you need to wear before beginning any laboratory exercise? Hint

Goggles
Safety apron or a lab coat
All of these
Gloves

3. What should you do if a glass breakage occurs? Hint

Touch it to see if it is safe.
Run out of the classroom.
Immediately contact your teacher.
Leave it where it is without telling anyone.

4. What should you maintain in your lab work area? Hint

A messy work space.
Lots of food and drink.
Chemicals spread all around you.
A clean and tidy work space.

5. What should you do if a flame from a burner leaps out of the burner toward you? Hint

None of these.
Touch it with your finger to turn off the fire.
Get out of the way and turn the gas off immediately.
Touch the flame to see how hot it is.

6. Always point a test tube or bottle that is being heated towards you and others.

True
False

7. If you are going to heat a liquid, what should you NEVER do? Hint

Heat the liquid in an open container.
All of these.
Initially add boiling chips to the container.
Heat the liquid in a closed container.

8. What should you NEVER do if you have heated a container? Hint

All of these.
Test its temperature.
Pick up the container with your hand(s).
Pick up the container with a clamp.

9. Never heat a chemical unless instructed to do so.

True
False

10. What should you NEVER do in the lab? Hint

Play practical jokes on people.
Mess around with your friends.
Run while holding a beaker with chemicals.
All of these.




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Long hair must be secured to the back of your head.

Answer: True

You need to secure your hair to the back of your head to prevent it from getting in the way. If you have loose hair while using a Bunsen burner, it may get burned. Always follow that rule.
2. What things do you need to wear before beginning any laboratory exercise?

Answer: All of these

You should always wear goggles, safety aprons (or a lab coat), and gloves before beginning any laboratory exercise. Follow this rule to prevent getting chemicals into your eyes and on your clothes and hands. After finishing in the lab, always wash your hands with soap.
3. What should you do if a glass breakage occurs?

Answer: Immediately contact your teacher.

If you accidentally break some glass, do not touch it because it may contain dangerous substances that may affect your skin or be poisonous. Contact your teacher immediately so it can be cleaned up as quickly as possible and not create a hazard for anyone else.
4. What should you maintain in your lab work area?

Answer: A clean and tidy work space.

You should always maintain a clean work area because it helps you keep track of what you are doing. Be aware of what chemicals you are using and what you need to use them for. Never eat or drink in the laboratory!
5. What should you do if a flame from a burner leaps out of the burner toward you?

Answer: Get out of the way and turn the gas off immediately.

If you are using a Bunsen burner and the flame leaps out toward you, turn off the gas immediately to prevent get burned. Always stay a safe distance away from the Bunsen burner while using it.
6. Always point a test tube or bottle that is being heated towards you and others.

Answer: False

Chemicals can splash or boil out of a heated test tube or bottle. Never hold a test tube toward you or others because it may break and chemicals may splash onto your clothes. Always be aware while holding a test tube: remember always point it AWAY from you and other people.
7. If you are going to heat a liquid, what should you NEVER do?

Answer: Heat the liquid in a closed container.

NEVER, NEVER, NEVER heat a closed container because the expanding gases produced may blow the container apart, injuring you and/or others. Heating a liquid in an open container means the gases produced can escape safely.
8. What should you NEVER do if you have heated a container?

Answer: Pick up the container with your hand(s).

If you can feel the heat on the back of your hand when you hold it near the container, it is too hot to handle. Use a clamp or tongs when handling hot containers. If you are unsure of whether a container is hot, pick it up with tongs or a clamp anyway, just to be safe.
9. Never heat a chemical unless instructed to do so.

Answer: True

Some chemicals are so strong that if you heat them, they may explode. A chemical that is harmless when cool can be dangerous when heated. Always listen to what your teacher tells you.
10. What should you NEVER do in the lab?

Answer: All of these.

Never play in the lab. If you run or play soccer or whatever, you may break a beaker that may contain dangerous chemicals. Always remain at your lab station and do not interfere with other students' work.
Source: Author emejia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : Guest 195: 10/10
Nov 23 2022 : Guest 31: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 199: 10/10
Nov 22 2022 : Guest 96: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 213: 10/10
Nov 21 2022 : Guest 204: 10/10
Nov 20 2022 : Guest 151: 9/10
Nov 19 2022 : Guest 178: 9/10
Nov 18 2022 : Guest 72: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Dinosaurs Are Dandy 2! Very Easy
2. Why I'm in Love with Science Very Easy
3. Dinosaurs Are Dandy! Very Easy
4. Basic Science for Kids Very Easy
5. So You Want To Be A Scientist? Very Easy
6. A Physical With a Nurse Very Easy
7. Psychology for Kids Very Easy
8. More Fun Science for Kids Very Easy
9. Here, There, Everywhere Very Easy
10. What Type of Program Do I Use? Very Easy
11. For Young Scientists Very Easy
12. Fun Science for Kids Very Easy

11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us