FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about LibrariesPart Two
Quiz about LibrariesPart Two

Libraries....Part Two Trivia Quiz


I'm glad so many adults and children liked the first 'Library' quiz. It really is an exciting place to visit...but let's see what else you know about it.

A multiple-choice quiz by lompocjoe. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
lompocjoe
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,177
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4307
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Snooze1955 (9/10), Kat1982 (5/10), Guest 174 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Non-fiction books ('True' books) are usually arranged by a series of numbers indicating their subject. A man with the unusual first name of Melvil invented this system. What is it called? Hint


Question 2 of 10
2. "The Cat In The Hat" turned 50 years old in March 2007. It remains one of the most popular children's book ever written. Do you know the name of the author? Hint


Question 3 of 10
3. A library that is located in a town or city and which is open to everyone (usually for free!) is called a ________ Library. Hint


Question 4 of 10
4. Many libraries, especially those in small towns, have a 'library' pet, a special animal, like firehouse Dalmatians. A video by Gary Roma was made about this book-loving beast. What type of animal is it? Hint


Question 5 of 10
5. People living in this real-life city should be especially interested in their library. Hint


Question 6 of 10
6. A movie called "The Music Man" had a librarian as one of the main characters. Even though many people saw her as the typical unmarried library lady, she actually managed to surprise the residents of River City, Iowa with her selection of books. What was her name? (Hint: A lady of the same name was Robin Hood's girlfriend.) Hint


Question 7 of 10
7. I'm a large book filled with maps. People look through me when they want to find a particular place on Earth. What am I? Hint


Question 8 of 10
8. A friend of yours told you that your sneezes were 'canorous.' What book would you use to find out what 'canorous' means? Hint


Question 9 of 10
9. I've just written my first book....an action/adventure story set in Panama at the time Teddy Roosevelt decided to build the Canal. What would I get from the U.S. Government protecting my rights as the primary author of this book? Hint


Question 10 of 10
10. What better way to end this quiz than with a joke: Knock...Knock! Who's there? Winnie Thup. Winnie Thup Who? Wow, you're smart! He's the main character in some funny books about animals written by A.A. Milne. Hint





Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Snooze1955: 9/10
Apr 05 2024 : Kat1982: 5/10
Apr 02 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 98: 8/10
Mar 22 2024 : Guest 97: 9/10
Mar 21 2024 : amarie94903: 10/10
Mar 20 2024 : Guest 37: 5/10
Mar 15 2024 : Guest 131: 10/10
Mar 14 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Non-fiction books ('True' books) are usually arranged by a series of numbers indicating their subject. A man with the unusual first name of Melvil invented this system. What is it called?

Answer: Dewey Decimal System

Old Melvil was a funny duck. As a child, he arranged everything in his mother's kitchen according to subject --- soup, nuts, bananas, etc. In 1876, he developed the shelving system we know today as the Dewey Decimal System. By the way, the Ranganathan System and the Library of Congress Classification System are actual shelving systems, but are found primarily in university libraries.
2. "The Cat In The Hat" turned 50 years old in March 2007. It remains one of the most popular children's book ever written. Do you know the name of the author?

Answer: Dr. Seuss

Theodore Geisel, otherwise known as Dr. Seuss, was one fantastic writer! You've probably read "How The Grinch Stole Christmas" and "Hop On Pop" by now, but there are many, MANY other Dr. Seuss books just waiting for you.
3. A library that is located in a town or city and which is open to everyone (usually for free!) is called a ________ Library.

Answer: Public

There are few public services more useful to everyone in a community than their library. Just be happy you didn't have to use libraries many years ago....they were only available to rich people and the books were usually chained to the table.
4. Many libraries, especially those in small towns, have a 'library' pet, a special animal, like firehouse Dalmatians. A video by Gary Roma was made about this book-loving beast. What type of animal is it?

Answer: Cat

Here's an interesting web site for you to search: www.ironfrog.com. It has a listing of library cats around the world! Gary Roma's video showed the lives of cats living in libraries; the title was "Puss In Books." Mr. Roma operates the above mentioned ironfrog.com which goes into a great deal of explanation about how library cats became popular.
5. People living in this real-life city should be especially interested in their library.

Answer: Reading, Pennsylvania

Book City is the name of a famous book store in Toronto. I made up Library, Ohio and Best Seller, Nebraska....but there is a Page, Arizona! I believe that the proper pronunciation of the Pennsylvania city is "Redding", but maybe someone from the area will correct me.
6. A movie called "The Music Man" had a librarian as one of the main characters. Even though many people saw her as the typical unmarried library lady, she actually managed to surprise the residents of River City, Iowa with her selection of books. What was her name? (Hint: A lady of the same name was Robin Hood's girlfriend.)

Answer: Marian

"The Music Man" is a wonderful movie and Shirley Jones was outstanding in her portrayal of Marian, the librarian...the woman who shocked the good people of River City by providing them with books by "Chaucer...Rabelais...Balzac!"
7. I'm a large book filled with maps. People look through me when they want to find a particular place on Earth. What am I?

Answer: Atlas

An atlas is fascinating! You can find the most obscure and remote places on Earth -- Christmas Island, Andorra, Chique Chique (Brazil), and even my home town of Lompoc, California. If you like geography, you'll love looking through an atlas.
8. A friend of yours told you that your sneezes were 'canorous.' What book would you use to find out what 'canorous' means?

Answer: A dictionary

Of course...you would look it up in a dictionary and find out that your friend was saying that your sneezes are as pretty as a musical note (Yeah...right!). Look up the website www.dictionary.com and you'll discover a lot of weird and wonderful words.
9. I've just written my first book....an action/adventure story set in Panama at the time Teddy Roosevelt decided to build the Canal. What would I get from the U.S. Government protecting my rights as the primary author of this book?

Answer: A copyright

A copyright is issued by the Library of Congress' United States Copyright Office to protect the original author of books, paintings, music, and many other items. This protects the author from having his or her works copied by someone else and taking credit for them.
10. What better way to end this quiz than with a joke: Knock...Knock! Who's there? Winnie Thup. Winnie Thup Who? Wow, you're smart! He's the main character in some funny books about animals written by A.A. Milne.

Answer: Winnie the Pooh

Winnie Thup Who...get it?...Winnie The Pooh! Yes, there's always room for a cornball 'Knock..knock' joke. I would sure like to hear from anyone who has other Library jokes. Just send me a message after you finish this quiz. Ooops...one more: "Knock...Knock....Who's there?...Cardigan...Cardigan who?....I forget my library card again and can't check out another 'Captain Underpants' book." Bye...
Source: Author lompocjoe

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us