FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Camping Trip
Quiz about A Camping Trip

A Camping Trip Trivia Quiz


Here are some questions that will help to make sure that you have a fun and safe time on your next camping trip.

A multiple-choice quiz by Trivia_Fan54. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
Trivia_Fan54
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,883
Updated
May 06 23
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
753
Last 3 plays: Guest 71 (9/10), Guest 174 (9/10), Guest 148 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is a good safety item to keep beside your campfire? Hint


Question 2 of 10
2. What should you do with your food at times when you are not eating? Hint


Question 3 of 10
3. Besides food, what is an important thing to always take camping with you? Hint


Question 4 of 10
4. If you get thirsty, is it okay to just take a glass of water right out of a lake or stream that is near your campsite?


Question 5 of 10
5. What do you call the yummy treats made with graham crackers, a piece of chocolate, and a marshmallow that you roast over the campfire? Hint


Question 6 of 10
6. What should you always wear if you go out in a canoe or a kayak while camping? Hint


Question 7 of 10
7. If you spot some nice-looking mushrooms while you are out for a walk at the campground, is it okay to pick them and take them back to your campsite for supper?


Question 8 of 10
8. Many campers choose to "sleep under the stars". What does this mean? Hint


Question 9 of 10
9. Outhouses are common in many campgrounds. What is an outhouse? Hint


Question 10 of 10
10. What is usually the first sound that you will hear in the morning when you are camping? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 71: 9/10
Mar 01 2024 : Guest 174: 9/10
Mar 01 2024 : Guest 148: 9/10
Feb 27 2024 : Guest 157: 10/10
Feb 21 2024 : Guest 123: 0/10
Feb 14 2024 : Guest 172: 10/10
Feb 11 2024 : Guest 24: 9/10
Feb 03 2024 : Guest 199: 10/10
Feb 02 2024 : Guest 12: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a good safety item to keep beside your campfire?

Answer: A bucket of water

A bucket of water near the fire will help if a spark causes the fire to jump outside the fire pit. It can be doused before it spreads. The bucket should be made of metal. Campfires get very hot, and a plastic bucket might melt if it is close to the fire.
2. What should you do with your food at times when you are not eating?

Answer: Keep it in a tree or in a vehicle

You need to guard your food to make sure that it doesn't attract animals. Hanging it up in a tree where they can't reach it, or placing it in a vehicle, will make sure that animals won't steal your food from you. You don't want to get hungry while camping if they steal all of your food!
3. Besides food, what is an important thing to always take camping with you?

Answer: A first aid kit

A first aid kit is really important to have when you go camping because there are many ways that you can cut or injure yourself while you are out there. Your favourite shirt, a good book, and a sketchbook might be nice to have too, but you can go camping without them. Be sure to have your first aid kit with you every time you go camping.
4. If you get thirsty, is it okay to just take a glass of water right out of a lake or stream that is near your campsite?

Answer: No

Water from lakes and streams usually has invisible pollution or bugs floating around in it. There are ways that you can make it safer to drink, but those ways need to be handled by an adult. Never drink directly from a lake or stream if you are camping.
5. What do you call the yummy treats made with graham crackers, a piece of chocolate, and a marshmallow that you roast over the campfire?

Answer: S'mores

These delicious treats are a wonderful evening snack once you get the campfire going. They got their name because when you have one, you always want "Some More" (shortened to "S'more"). Be sure to have an adult's help when roasting marshmallows because they can sometimes catch fire.
6. What should you always wear if you go out in a canoe or a kayak while camping?

Answer: A life jacket

Everyone in all types of boats should wear life jackets every time they are on the water. This means that even adults need to be reminded sometimes, so don't be shy about reminding them. Even if people know how to swim, they might get confused if unexpectedly dumped into the water.

The life jackets help to keep you afloat until you can either get back into the boat, or until help arrives.
7. If you spot some nice-looking mushrooms while you are out for a walk at the campground, is it okay to pick them and take them back to your campsite for supper?

Answer: No

Many wild mushrooms are poisonous. They can cause skin rashes if touched. They can also cause severe illness, or even death when eaten in some cases. The only mushrooms that you should eat are those that you purchase at the grocery store or at the market. If you find some mushrooms while walking around the campground, it is best to just leave them alone.
8. Many campers choose to "sleep under the stars". What does this mean?

Answer: Sleep outside on the ground.

Sleeping under the stars should only be done with adults' permission in areas where wild animals will not threaten you at night. It is kind of fun to watch for shooting stars while you are falling asleep, but be sure to do it on clear nights with no rain in the forecast. Be sure you are warm enough too - it can get cooler outside than in tents and trailers.
9. Outhouses are common in many campgrounds. What is an outhouse?

Answer: A makeshift toilet with no running water.

Outhouses are usually about the size of a small closet. They typically have a bench structure inside with a hole in the middle that has a toilet seat on it. Beneath that is a relatively deep hole right into the ground. They are usually smelly places, so be sure to hold your breath if you have to use one!
10. What is usually the first sound that you will hear in the morning when you are camping?

Answer: Singing birds

Most campgrounds are found in wild areas that attract birds. Birds are early risers, often singing a few hours before the sun comes up. If you are in a tent or a camper with windows open, don't be surprised if you hear the chirping before you are ready to get up!
Source: Author Trivia_Fan54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us