FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Vehicles for Kids
Quiz about Vehicles for Kids

Vehicles for Kids Trivia Quiz


A vehicle is something that is used for transporting people or goods. This quiz will show you photos of different types of vehicles. Your job is to use the clues provided along with the photos to figure out the answer to each question. Good luck!

A photo quiz by Trivia_Fan54. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
Trivia_Fan54
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
404,172
Updated
Mar 16 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1191
Last 3 plays: Guest 73 (8/10), Kat1982 (9/10), reedy (9/10).
-
Question 1 of 10
1. Which vehicle typically has four wheels, space for two to six people, and travels on roads? Hint


Question 2 of 10
2. What is a double-decker bus? Hint


Question 3 of 10
3. What Italian city is famous for its gondolas? Hint


Question 4 of 10
4. What is the difference between a biplane and a typical jet that we might see at the airport today? Hint


Question 5 of 10
5. In most cases, a helicopter can hover in the air without moving.


Question 6 of 10
6. What do you call the three-wheeled vehicle that some kids ride before they learn to ride a bike? Hint


Question 7 of 10
7. What vehicle was first used for "sidewalk surfing" in the 1950s? Hint


Question 8 of 10
8. What type of vehicle do professional fisher people usually use while they work catching fish? Hint


Question 9 of 10
9. How many wheels does a motorcycle sidecar have? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the vehicle designed by NASA that took astronauts into space before the program was retired in 2011? Hint



Most Recent Scores
Today : Guest 73: 8/10
Feb 21 2024 : Kat1982: 9/10
Feb 19 2024 : reedy: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 50: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 31: 9/10
Feb 14 2024 : Guest 67: 6/10
Feb 14 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 11 2024 : Guest 152: 7/10
Feb 08 2024 : TurkishLizzy: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which vehicle typically has four wheels, space for two to six people, and travels on roads?

Answer: Car

In 1898, Karl Benz patented the first car, but assembling it was a slow process. Henry Ford started the assembly line in 1908 for producing cars much faster. In the early 21st century, cars are found on all continents except Antarctica.
2. What is a double-decker bus?

Answer: A bus with an upper and a lower level of seats

A double-decker bus is one that has two decks, one above the other. They can have a closed top level, or an open air upper level. They can be found in many areas around the world as commuter vehicles, or tourist vehicles. The red double-decker buses like the one in the photo are most closely associated with London, England.
3. What Italian city is famous for its gondolas?

Answer: Venice

Venice is a city that is actually built on 118 small islands, so a series of canals and bridges connect them all. Gondolas, or long, narrow boats, travel between destinations in the city like taxis would in cities that are not built on islands. The gondolas are steered by gondoliers, or men and women who propel the boats.
4. What is the difference between a biplane and a typical jet that we might see at the airport today?

Answer: A biplane has two wings on each side, but a jet has one on each side

Biplanes have two wings on each side, one stacked above the other. The plane that the Wright brothers flew at Kittyhawk in 1903 was a biplane. Technology advanced, and biplanes were mostly replaced with planes that have one wing on each side by the 1930s.
5. In most cases, a helicopter can hover in the air without moving.

Answer: True

Helicopters are designed with at least one propeller on their roof, and one on their tail. This design allows pilots to maintain a certain height without moving forward or backward as long as there are no very strong winds to blow the helicopter about.

The design of the helicopter makes it ideal for search and rescue and military operations because it can get into spaces where a plane cannot go, and can hover while searches take place.
6. What do you call the three-wheeled vehicle that some kids ride before they learn to ride a bike?

Answer: Tricycle

Some children and adults like tricycles because they seem easier to ride without falling. That is typically the case when they are driven in a straight line, but they will crash more often than bicycles on corners because of their design. Tricycles come in all sizes, from very small for young children, to large adult-sized models.
7. What vehicle was first used for "sidewalk surfing" in the 1950s?

Answer: Skateboard

Skateboards started in the US state of California in the 1950s where there were a lot of surfers on the beaches. That led to the name "sidewalk surfing" that was used by skateboarders then. The first skateboards were hand made from wooden boxes and boards with roller skates attached underneath.

Their popularity grew, and these vehicles are now used by children and adults in many countries around the world.
8. What type of vehicle do professional fisher people usually use while they work catching fish?

Answer: Vessel or boat

A fishing vessel is generally used by professional fisher people around the world. They vary in size and type depending on the needs of the fishers and the type of fish or sea creature that they are trying to catch. Some vessels are very large and hold an entire crew, while others are small and hold one or two people. Some have many decks, while others are open, or without decks.
9. How many wheels does a motorcycle sidecar have?

Answer: 1

A sidecar is an attachment that is available for motorcycles. It allows an extra passenger, pet, or luggage to be carried beside the motorcyclist. The sidecar is powered by the motorcycle. It is attached near the rear wheel, so is fixed on that side and only needs one wheel to support it on the side furthest from the motorcycle.
10. What was the name of the vehicle designed by NASA that took astronauts into space before the program was retired in 2011?

Answer: Space Shuttle

The Space Shuttle was designed as a vehicle that allowed astronauts to orbit the earth while completing a number of scientific missions. After some test vehicles were built, five active Space Shuttles were built and flown on 135 missions between 1981 and 2011.

The Space Shuttle was the vehicle that got astronauts into space to service satellites and telescopes, and to help build the International Space Station.
Source: Author Trivia_Fan54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us