FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about LibrariesNot just Shhhh any more
Quiz about LibrariesNot just Shhhh any more

Libraries....Not just 'Shhhh!' any more! Quiz


Children (and their parents!) are discovering that contemporary libraries can be places of enchantment, excitement, and learning. Today's libraries offer a wide selection of materials, often at no charge. How much do you know about your library?

A multiple-choice quiz by lompocjoe. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
lompocjoe
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
254,291
Updated
Jun 12 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4913
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (1/10), Guest 70 (9/10), Guest 204 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The word 'Library' comes from the Latin word 'Libraria' which means ______________. Hint


Question 2 of 10
2. Most books in a library are arranged by _____________________________. Hint


Question 3 of 10
3. Many people in the United States do not live near a library building, but would like to read books. What is the name of the vehicle that brings the books to the people? Hint


Question 4 of 10
4. Besides books, what other items might you find in a modern library that you could check out and take home? Hint


Question 5 of 10
5. A friend of yours told you about a wonderful book she read that was all about children growing up in a little house on a farm. She didn't know the name of the person who wrote it or even the title. What would be the fastest way for you find the book in your library? Hint


Question 6 of 10
6. Why do some libraries make you pay if you bring your books back late? Hint


Question 7 of 10
7. Some books are 'True' and others are 'Made Up.' Which of these following subjects look as if they are 'Made Up' (Fiction), but are often actually placed in the 'True' (Non-fiction) section? Hint


Question 8 of 10
8. According to the "Guinness Book of World Records", what is the largest (by number of books) library in the world? (Hint: This is where members of Congress get their books.) Hint


Question 9 of 10
9. If you see someone tearing a page out of a book, you should ________________. Hint


Question 10 of 10
10. Which of these activities would you NOT use the library for? Hint





Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 108: 1/10
Apr 08 2024 : Guest 70: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 204: 7/10
Apr 06 2024 : Kat1982: 8/10
Apr 05 2024 : Snooze1955: 9/10
Apr 05 2024 : Guest 207: 9/10
Apr 05 2024 : Baldfroggie: 9/10
Apr 04 2024 : Guest 107: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 75: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The word 'Library' comes from the Latin word 'Libraria' which means ______________.

Answer: Bookstore

Geoffrey Chaucer is credited with being the first person to use the actual word 'library.' The first libraries open to the public were in ancient Greece, but to prevent the valuable items from being stolen, all books were chained to the tables. Yikes!
2. Most books in a library are arranged by _____________________________.

Answer: What they are about (Subject) or who wrote them (Author)

Non-fiction (or 'true') books are arranged by what subject they cover. 'Fiction' (or 'made-up') books are usually organized according to the author's (writer's) last name.
3. Many people in the United States do not live near a library building, but would like to read books. What is the name of the vehicle that brings the books to the people?

Answer: Bookmobile

Even though I grew up in Los Angeles, there was no library building near my house. I looked forward to the arrival of the Bookmobile every Thursday afternoon when it came to a nearby park.
4. Besides books, what other items might you find in a modern library that you could check out and take home?

Answer: Movies, compact discs, magazines

Actually, some of the other items mentioned in the 'Wrong' answers might be found in some libraries, such as pets for adoption and laptop computers. Large public libraries and major university libraries have a tremendous variety of items available for their patrons. But 'spaghetti'...well...maybe not. You could find a cookbook on how to make spaghetti, though.
5. A friend of yours told you about a wonderful book she read that was all about children growing up in a little house on a farm. She didn't know the name of the person who wrote it or even the title. What would be the fastest way for you find the book in your library?

Answer: Ask the librarian!

Trust the librarians and their assistants to recognize popular books for children and young adults. I'm sure if you asked the Librarian in the Children's Section, he or she would say 'Hmmmmm. I'll bet your friend read "Little House On The Prairie."'
6. Why do some libraries make you pay if you bring your books back late?

Answer: Other people might be waiting to read them

Nobody like to pay overdue fines, and a lot of people make fun of them. But if you look at the price of a hardcover book today, you'll see that it is almost impossible to find any that are less than $20.00. In order to keep a large number of books available to everyone who wants to read them, libraries need to get them back in a reasonable period of time.
7. Some books are 'True' and others are 'Made Up.' Which of these following subjects look as if they are 'Made Up' (Fiction), but are often actually placed in the 'True' (Non-fiction) section?

Answer: Myths, fairy tales and joke books

Myths are considered to be legends about the history of particular countries or areas. Even though they may not be 'true', they are an important part of a country's culture. Fairy Tales are considered to be a special type of literature called a 'Folk Tale' and are also part of a country's culture. Jokes are considered to be a type of literature and are placed in the same area as plays, skits, puns, and puzzle books.
8. According to the "Guinness Book of World Records", what is the largest (by number of books) library in the world? (Hint: This is where members of Congress get their books.)

Answer: The Library of Congress, Washington, D.C.

Although I would like to think that my hometown library (Lompoc) is the largest, the Library of Congress has an astonishing 118 million books on its shelves, plus hundreds of thousands of other materials. Whew...it would take me a couple of years to read all those books!
9. If you see someone tearing a page out of a book, you should ________________.

Answer: Notify a library employee as quickly as possible

Libraries carry many books that are no longer available to purchase. Many of these are rare books and if pages are torn out of them, their value as a source of information is seriously reduced. Let a library employee know if something bad is happening; they will know what to do.
10. Which of these activities would you NOT use the library for?

Answer: Calling your friends on your cell phone to see what they are doing later on

A lot of people make fun of the need for quiet in a library, but if you are chatting on a cell phone, you are disturbing others who come to a library just because they can find peace and quiet there in an otherwise noisy world. Certainly, you can have fun at the library, but it is definitely not a playground....it's a place to learn, expand your knowledge, and....dream....
Source: Author lompocjoe

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. When You're On The Street Very Easy
2. There is a Season Very Easy
3. I Do Like to be Beside the Seaside Easier
4. The Stand Very Easy
5. Libraries....Part Two Easier
6. Vehicles for Kids Very Easy
7. How to Build a Sandcastle Very Easy
8. Bicycles for Kids Very Easy
9. Choo Choose The Railroad Vehicle 2 Average
10. Playing in the Park Very Easy
11. I Don't Know What to Do Very Easy
12. Tales of the Fun Farm Easier

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us