FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Car Maintenance for Kids
Quiz about Car Maintenance for Kids

Car Maintenance for Kids! Trivia Quiz


Would you help your parents care for the family automobile if you could relate it to something you know? Let's see.

A multiple-choice quiz by eunice2. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
eunice2
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,172
Updated
Mar 16 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1848
Last 3 plays: Peachie13 (8/10), Guest 160 (9/10), Guest 104 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Properly inflated tires are necessary for your car. It's important to check tire pressure often.

How many tires can you check in a parking lot with a dozen cars?
Hint


Question 2 of 10
2. You should never let the tread on the tires wear down too far. One check you can do is to put a penny upside down in one of the tread grooves. If you can see the top of the president's head, it's time for new tires.

What president is on the front of the U.S. penny?
Hint


Question 3 of 10
3. Another important thing to check is the engine oil. Oil level is measured with a dipstick in the engine.

Which of the following frozen treats typically comes on a stick?
Hint


Question 4 of 10
4. The oil and oil filter in your car engine should be changed every 3000-5000 miles.

How far is 5000 miles in kilometers?
Hint


Question 5 of 10
5. In basic car maintenance you should also pay attention to your air filter. This could be replaced around once per year.

In what sport did fans watch Michael "Air" Jordan score points for his team?
Hint


Question 6 of 10
6. Next you should check your engine coolant level. This is the liquid that flows helps keep the engine from overheating.

When Frosty the Snowman started to overheat, how did he travel with Karen to the North Pole?
Hint


Question 7 of 10
7. Your engine's battery should have clean terminals to be able to start the car easier. These can be cleaned with a wire brush.

What "VeggieTales" character once lost his/her hairbrush, then sang a song about it?
Hint


Question 8 of 10
8. Windshield wiper blades are very important for your car. They should be checked and cleaned every time you fill up with gas.

In which popular sport do the athletes wear blades?
Hint


Question 9 of 10
9. Also we should be sure that your car's headlights, turning lights, and brake lights are working properly.

When you don't know the answer to a question and you have a blank look on your face, some people call it a ________-in-the-headlights look.
Hint


Question 10 of 10
10. The last car maintenance tip to remember is waxing. Applying a coat of wax to your car a couple of times a year will protect the paint and prevent your car from rusting.

What character from the Disney/Pixar movie "Cars" advertises for the product Rust-eze?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Peachie13: 8/10
May 20 2024 : Guest 160: 9/10
May 19 2024 : Guest 104: 7/10
May 19 2024 : Bpriz: 8/10
May 13 2024 : Guest 73: 10/10
Apr 06 2024 : Newtriviaman: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 68: 7/10
Apr 04 2024 : griller: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 50: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Properly inflated tires are necessary for your car. It's important to check tire pressure often. How many tires can you check in a parking lot with a dozen cars?

Answer: 48

A dozen cars (12) times four (4) tires each = 48 (not counting the spare). You can check tire pressure with a pressure gauge that you press into the tire's valve stem.
2. You should never let the tread on the tires wear down too far. One check you can do is to put a penny upside down in one of the tread grooves. If you can see the top of the president's head, it's time for new tires. What president is on the front of the U.S. penny?

Answer: Lincoln

Many tires have an indicator bar to let you know when the tread is low, but the penny trick can also help. Worn tires should be replaced, but if tires have uneven wear, they may also need alignment.
3. Another important thing to check is the engine oil. Oil level is measured with a dipstick in the engine. Which of the following frozen treats typically comes on a stick?

Answer: Popsicle

When the engine is cool, pull the dipstick from the engine and compare the oil level to the "full" or "add" lines. If the level is low, a quart of oil may need to be added.
4. The oil and oil filter in your car engine should be changed every 3000-5000 miles. How far is 5000 miles in kilometers?

Answer: 8000 km

Clean oil is what keeps the moving parts of your engine well lubricated. The filter keeps the oil clean and free from debris.
5. In basic car maintenance you should also pay attention to your air filter. This could be replaced around once per year. In what sport did fans watch Michael "Air" Jordan score points for his team?

Answer: Basketball

Obstructed air filters make the car use too much gas, which lowers your gas mileage.
6. Next you should check your engine coolant level. This is the liquid that flows helps keep the engine from overheating. When Frosty the Snowman started to overheat, how did he travel with Karen to the North Pole?

Answer: train

Engine coolant is water that is treated with a chemical that keeps it from freezing in the winter. It is commonly known as antifreeze. Your car's antifreeze should be changed every 30000-50000 miles.
7. Your engine's battery should have clean terminals to be able to start the car easier. These can be cleaned with a wire brush. What "VeggieTales" character once lost his/her hairbrush, then sang a song about it?

Answer: Larry the Cucumber

Like the batteries in your flashlight, the battery of a car has electrical energy to power up the engine. It has a positive and a negative terminal for current to flow through. When cleaning, however, wear gloves and protect your eyes, for the debris you are taking off likely contains acid.
8. Windshield wiper blades are very important for your car. They should be checked and cleaned every time you fill up with gas. In which popular sport do the athletes wear blades?

Answer: Ice hockey

Wiper blades should be replaced every 6 months -- especially if you live in an area with hard winters. One easy idea would be to buy two sets of wipers, install one set and keep a spare set in the car.
9. Also we should be sure that your car's headlights, turning lights, and brake lights are working properly. When you don't know the answer to a question and you have a blank look on your face, some people call it a ________-in-the-headlights look.

Answer: deer

While parked, you can test the car's various lights by watching while a parent turns each one on and off. Lights that don't work may just need a burned out bulb replaced.
10. The last car maintenance tip to remember is waxing. Applying a coat of wax to your car a couple of times a year will protect the paint and prevent your car from rusting. What character from the Disney/Pixar movie "Cars" advertises for the product Rust-eze?

Answer: Lightning McQueen

A good coat of wax can also make the car look newer and wash easier. It makes the car shiny as well.
Source: Author eunice2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us