FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Haberdashery For Kids
Quiz about Haberdashery For Kids

Haberdashery For Kids Trivia Quiz


Come and join me on a shopping spree inside a haberdashery store.

A photo quiz by Plodd. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
Plodd
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
373,664
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1304
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 165 (10/10), Guest 73 (10/10), Guest 76 (2/10).
-
Question 1 of 10
1. What can you buy in a haberdashery store? Hint


Question 2 of 10
2. A sewing needle is very long and sharp. What is the name of the end of the needle where you feed the thread through?
Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is another name to describe a thin piece of thread used for sewing?
Hint


Question 4 of 10
4. Can you use the food spaghetti to knit a wooly hat?


Question 5 of 10
5. Silk, cotton, satin, felt and denim are all names of what?
Hint


Question 6 of 10
6. There are different types of attachments used in sewing. These include zips, poppers, velcro and which other type of fastener with holes in the middle? Hint


Question 7 of 10
7. People who sew and knit have to be very organized as they use a lot of small tools and equipment. What is the name given to the holder to keep pins in one place?
Hint


Question 8 of 10
8. People can make clothes or cuddly toys out of fabric by using a special paper template. What is the template called?
Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the narrow piece of material that can be used to decorate clothes?
Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the finger cover that helps protect people from being hurt by sewing needles?
Hint



Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 165: 10/10
May 12 2024 : Guest 73: 10/10
May 07 2024 : Guest 76: 2/10
Apr 25 2024 : Guest 68: 10/10
Apr 06 2024 : ozzz2002: 10/10
Apr 05 2024 : Guest 72: 9/10
Apr 02 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 24: 10/10
Apr 02 2024 : Kat1982: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What can you buy in a haberdashery store?

Answer: Needle and threads

A haberdashery store is where people can buy small items used in sewing and knitting. These include zips, tape measures and knitting needles.
2. A sewing needle is very long and sharp. What is the name of the end of the needle where you feed the thread through?

Answer: Eye

The eye is the blunt end of the needle with a narrow hole to feed the thread through. This tapers down to the thin end which is fed through fabric to sew pieces of material together.
3. Which of these is another name to describe a thin piece of thread used for sewing?

Answer: Strand

A strand or yarn is the name of a thin piece of string used in sewing. It is used to tie or bind two different pieces of fabric together. A strand can be made from cotton, nylon, silk, wool and even a metallic fiber.
4. Can you use the food spaghetti to knit a wooly hat?

Answer: No

No, you can eat spaghetti, but you can't use it to knit any clothes. The wool used in knitting is normally made from sheep, cashmere or mohair wool. Some wool is man-made, but it is not as soft as wool taken from animals.
5. Silk, cotton, satin, felt and denim are all names of what?

Answer: Fabric

Another name for fabric is material, cloth or textile. There are hundreds of fabric types made from different weaving methods, different colours and different fibers. Fabric is used to make clothes, tents and parachutes.
6. There are different types of attachments used in sewing. These include zips, poppers, velcro and which other type of fastener with holes in the middle?

Answer: Buttons

Buttons are usually made from plastic or metal. They have two, three, or four small holes in the middle so that thread can be sewn through to attach them to fabric.
7. People who sew and knit have to be very organized as they use a lot of small tools and equipment. What is the name given to the holder to keep pins in one place?

Answer: Pin cushion

A pin cushion is a place where pins can be kept together in one place. A piece of material is shaped into a circle, or even another shape, and sewn together with special fiber stuffing put in the middle.
8. People can make clothes or cuddly toys out of fabric by using a special paper template. What is the template called?

Answer: Pattern

You can buy a lot of different patterns from a haberdashery shop. The pattern has pre-cut pieces of paper which you use as a template to cut out material. You then follow the instructions that come with the pattern to sew the correct pieces of material together.
9. What is the name of the narrow piece of material that can be used to decorate clothes?

Answer: Ribbon

Ribbon can come in a lot of different materials, but the most common have a satin or silky feel. They are also different widths and colours.
10. What is the name of the finger cover that helps protect people from being hurt by sewing needles?

Answer: Thimble

People who sew have to be very careful as they use sharp implements, such as needles and scissors. Thimbles are usually made from metal of plastic, and protects the finger that uses the needle from being pierced.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us