FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cub Scouting for American Kids
Quiz about Cub Scouting for American Kids

Cub Scouting for American Kids Quiz


A quiz for and about Cub Scouts, the youngest members of the Boy Scouts of America.

A multiple-choice quiz by wjames. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
wjames
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,025
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
532
Last 3 plays: Guest 64 (10/10), Guest 3 (10/10), Guest 174 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. No matter how old you are when you join Cub Scouts, you first have to earn which badge? Hint


Question 2 of 10
2. Which "Chip" allows a Cub Scout to carry and use a knife? Hint


Question 3 of 10
3. To a Cub Scout, which one of the following CANNOT be Akela? Hint


Question 4 of 10
4. What rank are the oldest boys in Cub Scouting? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following ISN'T a type of derby or competition held for Cub Scouts? Hint


Question 6 of 10
6. What is a group of Cub Scouts that are all in the same school grade called? Hint


Question 7 of 10
7. What is the title for the head adult leader of a Cub Scout Pack? Hint


Question 8 of 10
8. What is the first knot that a Cub Scout learns, one that is a symbol of Scouting and is also called the "Joining Knot"? Hint


Question 9 of 10
9. How can you tell the rank of a Cub Scout wearing his full uniform? Hint


Question 10 of 10
10. What are the colors of Cub Scouting, also the name of a big event held every Spring where Cubs usually receive their rank badges and other awards? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 64: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 3: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 174: 9/10
Feb 25 2024 : Guest 216: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 65: 8/10
Feb 22 2024 : Guest 108: 9/10
Feb 21 2024 : Guest 184: 9/10
Feb 18 2024 : Guest 76: 10/10
Feb 18 2024 : Guest 24: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. No matter how old you are when you join Cub Scouts, you first have to earn which badge?

Answer: Bobcat

Bobcat covers the basics of being a Cub Scout- the handshake, salute, motto, Promise and the Law of the Pack. You have to earn Bobcat before you earn any other Cub Scout rank.
2. Which "Chip" allows a Cub Scout to carry and use a knife?

Answer: Whittlin' Chip

The Whittlin' Chip is a card and pocket flap that shows that the Cub Scout has shown he can use a knife safely. A Cub Scout that violates a safety rule may lose his Whittlin' Chip and have to re-earn it before he can again use a knife.
3. To a Cub Scout, which one of the following CANNOT be Akela?

Answer: Another Cub Scout

Akela means "good leader" and can be any adult that sets a good example for a Cub Scout. "Akela" is a character in "The Jungle Book", where many Cub Scout names come from.
4. What rank are the oldest boys in Cub Scouting?

Answer: WEBELOS

Unlike other Cub Scout ranks that cover one school grade, WEBELOS is a two-year program for 4th and 5th graders. WEBELOS means "WE'll BE LOyal Scouts. During 5th grade, WEBELOS graduate from the Cub Scout Pack to the Boy Scout Troop.
5. Which of the following ISN'T a type of derby or competition held for Cub Scouts?

Answer: Kentucky Derby

The Kentucky Derby is a horse race. Cub Scouts build various vehicles and have friendly competitions with them: cars in the Pinewood Derby, space ships in the Space Derby and boats in the Raingutter Regatta.
6. What is a group of Cub Scouts that are all in the same school grade called?

Answer: Den

Cub Scout Dens are made up of boys in the same school grade: Tiger (First), Wolf (Second), Bear (Third), WEBELOS-I (Fourth) and WEBELOS-II (Fifth). Rudyard Kipling's "The Jungle Book" told of wolves that lived in dens, which were part of a larger pack - this is where Cub Scouts get the names for their groups.
7. What is the title for the head adult leader of a Cub Scout Pack?

Answer: Cubmaster

The Cubmaster is the senior adult leader of a Cub Scout Pack. He or she helps the Den Leaders have good programs and the Cubmaster runs the monthly Pack Meeting of all the Dens.
8. What is the first knot that a Cub Scout learns, one that is a symbol of Scouting and is also called the "Joining Knot"?

Answer: Square Knot

The Square Knot is a simple but strong knot that is easily tied and untied. Square Knots appear in many Scouting symbols and signs. The easiest way to remember how to tie a Square Knot is "Right over left, left over right".
9. How can you tell the rank of a Cub Scout wearing his full uniform?

Answer: Neckerchief color

Cub Scouts wear neckerchiefs of different colors depending on their rank: Tigers wear orange, Wolves are yellow, Bears are light blue and WEBELOS are a plaid of red, blue, green and gold.
10. What are the colors of Cub Scouting, also the name of a big event held every Spring where Cubs usually receive their rank badges and other awards?

Answer: Blue and Gold

Blue and gold are the official Cub Scout colors. Blue represents truth, steadfast loyalty, and the sky above. Gold stands for sunlight, good cheer and happiness. The annual Blue and Gold Banquet is usually the biggest event in the Cub Scouting year.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us