FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Colourful Alternatives
Quiz about Colourful Alternatives

Colourful Alternatives Trivia Quiz


Oops! I'm letting my Canadian show. There are many terms used to describe different shades of colour. Can you find the correct colour match to the shade associated with it?

A matching quiz by reedy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors
  8. »
  9. Rainbow Mixture

Author
reedy
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
402,021
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1300
Last 3 plays: Johnmcmanners (10/10), Guest 86 (10/10), Guest 184 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Alabaster  
  Orange
2. Coffee  
  White
3. Crimson  
  Yellow
4. Dandelion  
  Brown
5. Flamingo  
  Blue
6. Lime  
  Green
7. Navy  
  Black
8. Pitch  
  Red
9. Tangerine  
  Purple
10. Violet  
  Pink





Select each answer

1. Alabaster
2. Coffee
3. Crimson
4. Dandelion
5. Flamingo
6. Lime
7. Navy
8. Pitch
9. Tangerine
10. Violet

Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jul 18 2024 : Guest 86: 10/10
Jul 08 2024 : Guest 184: 10/10
Jul 07 2024 : Guest 98: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 173: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 24: 10/10
Jul 02 2024 : Guest 159: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 82: 10/10
Jun 30 2024 : Guest 162: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alabaster

Answer: White

Alabaster is a soft mineral or rock that is often used for carving, and is also processed for use in plaster powder.

As a colour, alabaster is an off-white with subtle undertones of greige. (greige is grey/beige)
2. Coffee

Answer: Brown

Coffee, of course, is a drink brewed from roasted coffee beans.

As a colour, coffee is a brownish representation of the colour of a roasted coffee bean. But since coffee beans come in varying shades of brown, the colour 'coffee' represents an average.
3. Crimson

Answer: Red

Crimson was the name originally associated with the colour of the kermes dye produced from a scale insect, used by the Ancient Greeks and Romans.

In modern usage, Crimson is described as a strong, red colour, inclining to purple.
4. Dandelion

Answer: Yellow

Dandelions are a common wildflower of yellow hue, with the name originating from the French 'dent-de-léon', meaning 'lion's tooth'.

As a colour, dandelion is simply described as bright yellow.
5. Flamingo

Answer: Pink

A flamingo is a large wading bird whose name is derived from the Spanish word 'flamengo', meaning 'flame-coloured'.

That said, the colour flamingo is described as very soft pink.
6. Lime

Answer: Green

Limes are, of course, a green citrus fruit.

And not surprisingly, the use of the word lime as a colour is described as a shade of yellow-green, a representation of the colour of the citrus fruit known as the lime.
7. Navy

Answer: Blue

The 'navy' in navy blue refers to the dark blue uniforms worn by (originally) British Royal Navy officers.

Originally called 'marine blue', navy blue is described as a very dark shade of the colour blue.
8. Pitch

Answer: Black

Pitch is a substance, typically made from petroleum or coal tar, but also sometimes from plants. Commonly used as a waterproofing agent (caulking shipboard planks) or as a flammable substance for torches.

As a colour, pitch black is a direct reference to the material described above. It is 'as pure a black as you can get' and also gave birth to the phrase 'pitch dark' which refers to the complete absence of light.
9. Tangerine

Answer: Orange

A tangerine is another citrus fruit, so named because of its origins in Tangier, Morocco. It is a variant of the mandarin orange.

As a colour, tangerine is a saturated, bold orange hue.
10. Violet

Answer: Purple

Violet is a common flower in the genus viola, the most common of which are the common blue violet and common purple violet.

Named after the flower in question, the colour can be described as a soft magenta, but violet is a colour in its own right, and not a blend of other colours. Violet is one of the colours of the rainbow, found at the short wavelength end of the visible spectrum, where purple is a combination of red, blue, and violet light.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Many Magnificent Matches, Part 6:

My sixth installment of ten match quizzes - enjoy!

  1. Even Stevens Easier
  2. Music on the Menu Easier
  3. Music to My Ears Tough
  4. Colourful Alternatives Very Easy
  5. Colourful Alternatives II Very Easy
  6. The Orders of the Knights Radiant Average
  7. Who Put the Bomp? Easier
  8. Powerful Canadian Women Easier
  9. Colourful Alternatives III Very Easy
  10. Fish to Fry Easier

Also part of quiz list
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us