FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Emerald Green
Quiz about Emerald Green

Emerald Green Trivia Quiz


I have a fondness for emeralds since it was my mom's birthstone. The following questions are all about emeralds.

A multiple-choice quiz by red_stone. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Gems and Birthstones

Author
red_stone
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,038
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2342
Last 3 plays: Stoaty (5/10), Lord_Digby (10/10), patrickk (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. If I had bought my mom a birthstone ring, with an emerald setting for her birthday, what month would I have given it to her in? Hint


Question 2 of 10
2. When buying an emerald, you need to be careful not to buy a fake. Which of the following would be a synthetic emerald? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following famous emeralds can be seen at the Smithsonian Museum? Hint


Question 4 of 10
4. In 1973 the emerald was chosen as a state gem, for which state? Hint


Question 5 of 10
5. Which country is known by the term "Emerald Isle"? Hint


Question 6 of 10
6. Evidence indicates that the pharaohs of ancient Egypt enjoyed emeralds. What is the name, modern civilization gave the emerald mine, where many of the emeralds for the pharaohs were mined? Hint


Question 7 of 10
7. The Mohs scale is used worldwide to measure the hardness of gemstones. What does the emerald register on the Mohs scale? Hint


Question 8 of 10
8. Natural emeralds are a non-renewable source, so once the emerald mines are depleted they will be gone from the earth's surface. They were formed in the earth's crust, how long ago did the oldest known emeralds form?
Hint


Question 9 of 10
9. In an emerald it is acceptable for the gem to contain flaws, the flaws add character. It is also acceptable for an emerald to be treated before it is sold. What is used to treat the emerald? Hint


Question 10 of 10
10. In the legend titled, "The Story of the First Emerald", the King of India wished to possess a particular emerald. The emerald at that time was an unknown gem, what shape did the emerald come in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : Stoaty: 5/10
Jul 08 2024 : Lord_Digby: 10/10
Jun 16 2024 : patrickk: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If I had bought my mom a birthstone ring, with an emerald setting for her birthday, what month would I have given it to her in?

Answer: May

The birthstone for July is a ruby, November is a topaz and February is a amethyst. The emerald is also used for the 20th and the 35th wedding anniversary.
2. When buying an emerald, you need to be careful not to buy a fake. Which of the following would be a synthetic emerald?

Answer: Kimberly Emerald

Unless you are knowledgeable on gemstones it would be difficult to detect a fake. Biron Emerald, Regency Emerald and Linde Emerald are just a few names of synthetic emeralds.
3. Which of the following famous emeralds can be seen at the Smithsonian Museum?

Answer: Chalk Emerald

Mrs. O. Roy Chalk donated the Chalk Emerald to the Smithsonian Museum in 1972. The Chalk Emerald is 37.82 carats and surrounded by 60 small pear shaped diamonds set in a ring. Before this emerald was a ring it was a necklace; the emerald was removed and cut down to be set in the ring.
4. In 1973 the emerald was chosen as a state gem, for which state?

Answer: North Carolina

The emerald was chosen because of the emerald mines in North Carolina. Some of the largest emeralds found in North American have been found in North Carolina. Besides the emerald, there have been over 300 authenticated minerals found in North Carolina, some being gemstones.
5. Which country is known by the term "Emerald Isle"?

Answer: Ireland

Ireland has often been called the "Emerald Isle", possibly because of the association with the green in shamrocks, leprechauns and so forth. Also, Ireland is often portrayed as a lush green country.
6. Evidence indicates that the pharaohs of ancient Egypt enjoyed emeralds. What is the name, modern civilization gave the emerald mine, where many of the emeralds for the pharaohs were mined?

Answer: Cleopatra's Mine

When Cleopatra's mine was re-discovered over a hundred years ago, it was almost empty of emeralds. Some historians feel that the emerald was one of Cleopatra's favourite gems.
7. The Mohs scale is used worldwide to measure the hardness of gemstones. What does the emerald register on the Mohs scale?

Answer: 7.5 - 8

An emerald is quite hard, it is also very brittle. An emerald will shatter if it is hit hard enough, so I would treat emeralds carefully. In 1812 when the Mohs scale was developed, the mineral talc scored a 1 and the diamond scored a 10.
8. Natural emeralds are a non-renewable source, so once the emerald mines are depleted they will be gone from the earth's surface. They were formed in the earth's crust, how long ago did the oldest known emeralds form?

Answer: 2.6 billion years ago

Emeralds are beryl. Pure beryl is colourless, the gemstone is determined by the make-up of the elements that have been added by nature to the beryl. These elements also determine the color of the gemstone, with emerald the elements are chromium and vanadium. Normally these two elements are found in different parts of the earth's crust, so logically the emerald should not exist. I guess things were different millions of years ago.
9. In an emerald it is acceptable for the gem to contain flaws, the flaws add character. It is also acceptable for an emerald to be treated before it is sold. What is used to treat the emerald?

Answer: Oil

An emerald is treated to enhance the color. When you purchase a piece of emerald jewelry you should occasionally have it re-treated, as well as avoid putting it in water or a soapy water solution.
10. In the legend titled, "The Story of the First Emerald", the King of India wished to possess a particular emerald. The emerald at that time was an unknown gem, what shape did the emerald come in?

Answer: A vase

This is my condensed version of the story, I have left a lot out as well as changed the wording to shorten it.
In the story a traveller told the King of India that an emerald was the one gem he did not have. He was told to search for the emerald vase "where the waves of the sea never roll." So the King asked his wise men for the emerald, with no success.
The King then went himself to the sea, and using magic, asked for the emerald. The Spirit of the sea wanted to give it to him, while the spirit of air wished to keep it. In a fight between the two spirits the vase was dropped. The shattered pieces of the emerald vase scattered over the earth, each piece seeding the emerald mines of today. In some of the stories I've read the King is of a different nationality.
Source: Author red_stone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us