FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ghosts and Apparitions from Around the World
Quiz about Ghosts and Apparitions from Around the World

Ghosts and Apparitions from Around the World Quiz


All these questions are based on reported ghosts and spirits from around the world. The information is taken from Rosemary Ellen Guiley's Encyclopedia of Ghosts and Spirits.

A multiple-choice quiz by AuntieH. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. The Unexplained
  8. »
  9. Ghosts

Author
AuntieH
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,528
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1918
- -
Question 1 of 10
1. From 1974-1988, Jack and Janet Smurl were terrorized by a ghost in their home in West Pittston, Pennsylvania. What was the name of the book and film based on their experiences? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the supposedly haunted house built after the Revolutionary War by Benjamin Stoddert, overlooking the Potomac River? Hint


Question 3 of 10
3. Which building which was located in Essex County in England, was known as "The most haunted house in England"? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name for an evil ghost of the dead in South Asian Indian Lore? Hint


Question 5 of 10
5. From which countries in the British Isles does a banshee come? Hint


Question 6 of 10
6. The Staus Poltergiest was a 19th-century spirit that plagued the Joller family for 2 years, but in which European country is the village of Staus? Hint


Question 7 of 10
7. What form do Kelpies usually appear in? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the poltergeist that haunted a young girl in Brazil in the 1960s and is said to be one of the most vicious on record? Hint


Question 9 of 10
9. In Japanese folklore there is a spirit called Konakijijii, but what does this name mean? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the Romanian child plagued by a poltergeist in the 1920s? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From 1974-1988, Jack and Janet Smurl were terrorized by a ghost in their home in West Pittston, Pennsylvania. What was the name of the book and film based on their experiences?

Answer: The Haunted

Whilst the Smurls were still living there the house went through 3 exorcisms and an investigation by Ed and Lorraine Warren, demonologists from Connecticut. However, it wasn't until a fourth exorcism was completed after they had left that the house finally felt at peace.
2. What is the name of the supposedly haunted house built after the Revolutionary War by Benjamin Stoddert, overlooking the Potomac River?

Answer: Halcyon House

In the 1930's the house was bought by Albert Clemons who mistakenly believed that he would not die if he added onto the house. Despite alterations such as a staircase that went nowhere, doors that opened onto walls and rooms without walls, Clemons died in 1938 after which, hauntings in the house increased. Ghosts reported to haunt the house include a phantom woman and Stoddart himself.
3. Which building which was located in Essex County in England, was known as "The most haunted house in England"?

Answer: Borley Rectory

Borley rectory was the subject of many ghost haunting investigations, conducted between 1929 and 1938 by Harry Price, the founder of the National Laboratory of Psychical Research of London, and renowned ghost hunter. Price's experiences and findings were published in 1940 in his book, "The Most Haunted House in England".
4. What is the name for an evil ghost of the dead in South Asian Indian Lore?

Answer: bhut

The bhut is especially related to deaths by execution, suicide or accident and can be detected by its nasal twang, fear of burning turmeric and its lack of shadow. It can be avoided by lying on the ground, as it never rests on the earth.
5. From which countries in the British Isles does a banshee come?

Answer: Ireland and Scotland

A banshee is a female death omen that manifests to herald a death in the family. She is most commonly heard singing or crying but on the rare occasions she is seen, it is usually as a veiled woman or a figure flying in the moonlight.
6. The Staus Poltergiest was a 19th-century spirit that plagued the Joller family for 2 years, but in which European country is the village of Staus?

Answer: Switzerland

Staus is situated on the shores of Lake Lucerne. Joller was a distinguished lawyer and member of the Swiss national council, but he was ridiculed and forced to leave his home after independent observers were unable to experience any poltergeist activity. The case remains unsolved.
7. What form do Kelpies usually appear in?

Answer: a horse

Kelpies are malevolent water spirits originally from Scotland. They are harbingers of death by drowning and according to legend, nothing can prevent the tragedy from happening.
8. What is the name of the poltergeist that haunted a young girl in Brazil in the 1960s and is said to be one of the most vicious on record?

Answer: Jaboticabal Poltergeist

This haunting began in Decemebr 1965 when a family was plagued with falling bricks inside the house. Maria Jose Ferreira, an 11-year-old girl living there was said to be the cause. Initially, Maria Jose was amused by the phenomena as the spirits would bring her items that she asked for, but the activity became increasingly violent over the next 2 years. Sadly, the attacks must have become too much for her as she was found dead at the age of 13 from an apparent suicide.
9. In Japanese folklore there is a spirit called Konakijijii, but what does this name mean?

Answer: the crying old baby

The Konakijijii is the spirit of a baby who was left to die in the woods. It is characterised by the face of an old man and uses the sound of its crying to lure people out into the woods. If you pick up the baby, you are unable to let it go and it becomes so heavy that it crushes you.
10. What is the name of the Romanian child plagued by a poltergeist in the 1920s?

Answer: Eleonore Zugun

When Eleonore was 12 she was on the way to her grandmother's home when she found some money. She spent it on sweets which she ate herself, without sharing with her cousins. When her grandmother found out, she said that Eleonore had found money left by the devil and so eating the sweets meant that she had eaten the devil.

The poltergeist attacks began the next day and Eleonore went through many investigations, examinations and exorcisms until the phenomena finally stopped when she went through puberty.
Source: Author AuntieH

This quiz was reviewed by FunTrivia editor natsim before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us