FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Haunted
Quiz about Haunted

Haunted Trivia Quiz


Lighthouses have served as a beacon of hope to those off-shore for centuries. But they are often isolated and lonely spots. Perhaps that explains why so many have been identified as haunted.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. The Unexplained
  8. »
  9. Ghosts

Author
mlcmlc
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,200
Updated
Feb 25 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
611
- -
Question 1 of 10
1. Out in the Pacific Ocean, over a mile from the Oregon mainland, this lighthouse became operational in 1881. The lighthouse is one hundred thirty three feet above sea level, with the lighthouse centered in a rotunda built around it.

One of the ghosts said to inhabit this lighthouse was a former keeper who wanted to be buried at the light. He was not, but it is believed that his spirit returned. Which lighthouse, nicknamed "terrible" is described here?
Hint


Question 2 of 10
2. On a barren island off the southern coast of Georgetown, is the highest lighthouse in Maine. It is also claimed that this lighthouse has one of the most powerful fog horns ever made.

There are several reports of spirit activity, but one is that folk can hear a piano playing. The legend says that a keeper brought a piano and one piece of sheet music to please his lonely bride. The bride could not play from memory, so she played the same sheet music tune over and over until the keeper went crazy and axed the piano and his bride before killing himself. Which lighthouse might this be?
Hint


Question 3 of 10
3. On the western entrance to Bass Strait, a place sailors have referred to as the Eye of the Needle, this light station is in Victoria, Australia. This isolated twenty meter tall station was activated in 1848 and decommissioned in 1994.

There have been repeated reports of sightings of a Grey Lady believed to be a Mrs. Richens, the wife of an assistant keeper. The legend is that she went crazy because of the isolation and was placed in a mental hospital until her death, only then to return and haunt the light. Do you know which light she is supposed to have returned to?
Hint


Question 4 of 10
4. A lighthouse at the entrance to the Potomac River in St. Mary's County, Maryland, was originally commissioned in 1830 and operated until 1966. The design is of a keeper's house with the lantern on the roof.

One of the many paranormal reports is the appearance of the second keeper at the top of the stairs dressed in white blouse and blue skirt. The second keeper was the daughter of the first keeper and maintained the light for over fifteen years. Do the clues provided help you identify the lighthouse?
Hint


Question 5 of 10
5. The lighthouse on Lizard Point at Marsden, England, was the world's first electric lighthouse. It was opened in 1871 and decommissioned in 1988.

Through the years many paranormal events have been reported, and in 2002 the "Most Haunted" TV show claimed to identify one of the ghostly inhabitants as Isabelle (or Isobella) Darling. Isabelle was the niece of Grace Darling -- famous for her 1838 rescue of survivors from the SS Forfshire. Do you know which lighthouse this might be?
Hint


Question 6 of 10
6. The original lighthouse on this Georgia island was dynamited by the Confederate Army to prevent use by the Union Army. A new lighthouse was built and commissioned in 1872 with a tower of just over a hundred feet.

Some folk believe that the ghost which can still be heard climbing the stairs to the light are those of the first keeper, Frederick Osborne. He was killed by his assistant, John Stevens, over a disagreement in 1880. Stevens was not prosecuted and soon became the keeper. At which lighthouse would folks believe that Osborne's footsteps can be heard ascending to the light?
Hint


Question 7 of 10
7. This lighthouse on the Erie shore in Ohio was also used as a safe harbor for the Underground Railroad. The lighthouse is seventy feet high, and was restored in 1945 to become a local maritime museum.

One keeper's wife, Mrs. Babcock, was ill and bed-ridden and kept cats for entertainment and company. Which lighthouse museum keeps the mummified remains of a gray cat that is believed to be haunting the keeper's house?
Hint


Question 8 of 10
8. This Ontario, Canada, lighthouse was built on a peninsula that later became an island. The lighthouse was originally located on the shore, but because of sand build-up, it now sits about one hundred meters from the shore.

The reports claim that J. P. Rademuller, a keeper murdered because he wouldn't share his brew, was chopped to pieces and the body parts were distributed over the site. Where is it believed that he is now searching for his missing limbs?
Hint


Question 9 of 10
9. In Crescent City, California, the lighthouse can only be reached at low tide. The construction of the light is a tower centered on a square granite house.

The paranormal activity reports from this lighthouse include a moving rocking chair, taps on a visitor's back and shoulders, and the relocation of the keeper's slippers. Can you identify this lighthouse from these clues?
Hint


Question 10 of 10
10. The lighthouse on Little Brewster Island, Massachusetts, was first lit in 1716. During the Revolutionary War, it was captured by the British and subsequently attacked by American troops. When the British retreated, the lighthouse was dynamited. The current structure was built after funds were appropriated in 1983.

Though many spectral activities have been reported, at least one of these spirits seems to dislike rock-and-roll music. When the radio was tuned to a rock-and-roll channel, the dial would jump to a classical music station. Which lighthouse keepers could not listen to rock-and roll?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Out in the Pacific Ocean, over a mile from the Oregon mainland, this lighthouse became operational in 1881. The lighthouse is one hundred thirty three feet above sea level, with the lighthouse centered in a rotunda built around it. One of the ghosts said to inhabit this lighthouse was a former keeper who wanted to be buried at the light. He was not, but it is believed that his spirit returned. Which lighthouse, nicknamed "terrible" is described here?

Answer: Tillamock Rock Lighthouse

All of these lighthouses, Cape Meares, Yaquina Bay and Heceta Head are located in Oregon. Tillamock Rock was given the nickname of "Terrible Tilly" for the harsh living conditions and frequent storms. After 77 years, it was replaced in 1957 with a whistle buoy placed approximately one mile seaward.

The lighthouse is listed as a National Historic Monument and is part of Oregon Islands National Wildlife Refuge.
2. On a barren island off the southern coast of Georgetown, is the highest lighthouse in Maine. It is also claimed that this lighthouse has one of the most powerful fog horns ever made. There are several reports of spirit activity, but one is that folk can hear a piano playing. The legend says that a keeper brought a piano and one piece of sheet music to please his lonely bride. The bride could not play from memory, so she played the same sheet music tune over and over until the keeper went crazy and axed the piano and his bride before killing himself. Which lighthouse might this be?

Answer: Seguin Island Lighthouse

The Maine lighthouses on Seguin Island, Boon Island, Ram Island, and Wood Island are all considered to be haunted. The Seguin Island lighthouse is actually the third lighthouse on that island, the first was built of wood in 1797, the second of stone in 1820, and the third of cut stone in 1857.

The light was automated in 1985, and since 1990, caretakers have applied for the opportunity to maintain the site during the summer months.
3. On the western entrance to Bass Strait, a place sailors have referred to as the Eye of the Needle, this light station is in Victoria, Australia. This isolated twenty meter tall station was activated in 1848 and decommissioned in 1994. There have been repeated reports of sightings of a Grey Lady believed to be a Mrs. Richens, the wife of an assistant keeper. The legend is that she went crazy because of the isolation and was placed in a mental hospital until her death, only then to return and haunt the light. Do you know which light she is supposed to have returned to?

Answer: Cape Otway Lighthouse

The Cape Nelson, Whaler's Bluff and Lady Bay Upper Lighthouses are all located on the Victorian Coast. Once lit, the Cape Otway Lighthouse only had supplies delivered twice yearly. When decommissioned in 1994, this light had been the longest continuously operating light in Australia.
4. A lighthouse at the entrance to the Potomac River in St. Mary's County, Maryland, was originally commissioned in 1830 and operated until 1966. The design is of a keeper's house with the lantern on the roof. One of the many paranormal reports is the appearance of the second keeper at the top of the stairs dressed in white blouse and blue skirt. The second keeper was the daughter of the first keeper and maintained the light for over fifteen years. Do the clues provided help you identify the lighthouse?

Answer: Point Lookout Lighthouse

All of the lighthouses listed are in Maryland: Point Lookout, Concord Point, Point No Point, and Thomas Point. The Point Lookout Lighthouse has been on several TV shows in reference to paranormal activity, e.g., "Mystery Hunters and Haunted Lighthouses". Currently the lighthouse is open one day a year for tourists.
5. The lighthouse on Lizard Point at Marsden, England, was the world's first electric lighthouse. It was opened in 1871 and decommissioned in 1988. Through the years many paranormal events have been reported, and in 2002 the "Most Haunted" TV show claimed to identify one of the ghostly inhabitants as Isabelle (or Isobella) Darling. Isabelle was the niece of Grace Darling -- famous for her 1838 rescue of survivors from the SS Forfshire. Do you know which lighthouse this might be?

Answer: Souter Lighthouse

The Souter, Maryport, Portland and Hurst Point Lighthouses are all located in the UK. The Souter Lighthouse is open for tourists to see the engine room, light tower and keeper's quarters. The lighthouse is named Souter Point as that was the intended location, but it was relocated to Lizard Point because the cliffs were higher.
6. The original lighthouse on this Georgia island was dynamited by the Confederate Army to prevent use by the Union Army. A new lighthouse was built and commissioned in 1872 with a tower of just over a hundred feet. Some folk believe that the ghost which can still be heard climbing the stairs to the light are those of the first keeper, Frederick Osborne. He was killed by his assistant, John Stevens, over a disagreement in 1880. Stevens was not prosecuted and soon became the keeper. At which lighthouse would folks believe that Osborne's footsteps can be heard ascending to the light?

Answer: St. Simons Island Lighthouse

The Sapelo and Tybee Island lighthouses are in Georgia, however the Amelia Island Lighthouse is in Florida. The St. Simon's Lighthouse was converted to electricity in 1934. The light is still used in the tower, and the keeper's house has been renovated for use as a museum and visitors' center.
7. This lighthouse on the Erie shore in Ohio was also used as a safe harbor for the Underground Railroad. The lighthouse is seventy feet high, and was restored in 1945 to become a local maritime museum. One keeper's wife, Mrs. Babcock, was ill and bed-ridden and kept cats for entertainment and company. Which lighthouse museum keeps the mummified remains of a gray cat that is believed to be haunting the keeper's house?

Answer: Fairport Harbor Lighthouse

The Turtle Island, Green Island and Cedar Point Lighthouses are all located in Ohio. The original light was replaced in 1871. This light was extinguished in 1925 when a new light was built on the West Breakwater. It wasn't until after World War II that the town started the Fairport Harbor Historical Society which renovated the keeper's quarters and lighthouse.
8. This Ontario, Canada, lighthouse was built on a peninsula that later became an island. The lighthouse was originally located on the shore, but because of sand build-up, it now sits about one hundred meters from the shore. The reports claim that J. P. Rademuller, a keeper murdered because he wouldn't share his brew, was chopped to pieces and the body parts were distributed over the site. Where is it believed that he is now searching for his missing limbs?

Answer: Gibraltar Point Lighthouse

All of the lighthouses mentioned, Gibraltar, Cove Island, Mohawk Island and Old Cut, are located in Ontario. The Gibraltar Point Lighthouse has a plaque commissioned by the Ontario Archaeological and Historic Site Board which provides a one sentence history of the light, and one sentence on the haunt.
9. In Crescent City, California, the lighthouse can only be reached at low tide. The construction of the light is a tower centered on a square granite house. The paranormal activity reports from this lighthouse include a moving rocking chair, taps on a visitor's back and shoulders, and the relocation of the keeper's slippers. Can you identify this lighthouse from these clues?

Answer: Battery Point Lighthouse

The St. George Reef, Farallon Islands and Pigeon Point Lighthouses are also all in California. One item of interest is that when the 1964 tsunami waves hit Crescent City, though the city sustained much damage, Battery Point Lighthouse was not destroyed. This lighthouse was decommissioned in 1965.
10. The lighthouse on Little Brewster Island, Massachusetts, was first lit in 1716. During the Revolutionary War, it was captured by the British and subsequently attacked by American troops. When the British retreated, the lighthouse was dynamited. The current structure was built after funds were appropriated in 1983. Though many spectral activities have been reported, at least one of these spirits seems to dislike rock-and-roll music. When the radio was tuned to a rock-and-roll channel, the dial would jump to a classical music station. Which lighthouse keepers could not listen to rock-and roll?

Answer: Boston Harbor Light

All of the lighthouses mentioned, Minots Ledge, Long Island Head and Ten Point Island are located in Massachusetts. This was the first light built on US soil and became automated in 1998 with Coast Guard still on duty as keeper.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series my Author Lounge Commission Challenges #1:

For each Author Lounge Commission challenge you provide a title and then receive another for which you must write a quiz. Fun! It can be a challenge indeed!

  1. Haunted Tough
  2. White for Reds Average
  3. Oh No! I Have To Sell My Kids! Average
  4. India, Lima, Yankee or -ily Average
  5. Dr. Moreau's Other Island Average
  6. Just for Laughs Average
  7. More Power to Your Elbow Average
  8. Ask the Audience Average
  9. Cold Beyond Frozen Things Average
  10. Get Off the Road! Easier

Also part of quiz lists:
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us