Quiz about In an English Country Garden
Quiz about In an English Country Garden

In an English Country Garden Trivia Quiz


Take an easy stroll around a typical English country garden. Great quiz for those living abroad, 100 points for desperate point chasers in England!

A multiple-choice quiz by rialto88. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed UK
  8. »
  9. Mixed England

Author
rialto88
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
144,280
Updated
Dec 08 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
7438
Last 3 plays: mfc (10/10), Guest 180 (10/10), Guest 175 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first stop in my garden is at some trees with a green fruit on them that can turn red towards September and then fall if not picked. The English often wrap pastry around them and bake them into dumplings. Which fruit is this? Hint

peaches
gooseberries
plums
apples

2. Next on my journey are some flowers on a thorny bush that are typical of any country garden in this part of the world. This flower gave its name to wars in England between 1455 and 1485. Which flower is it? Hint

apple blossom
lilac
rose
geranium

3. My next stop is a thorny bush that produces a green fruit that goes well boiled with sugar. As a kid I remember the famous myth that it was under these trees that babies are born. Which fruit is this? Hint

gooseberries
apples
pineapples
plums

4. Over in the corner of the garden is a tree with a long leaf with sharp points on it. It grows all the year round (it's evergreen) and is much used in Christmas decorations. It can have flowers and red berries. What tree is it? Hint

the wobbler
lilac
holly tree
mistletoe

5. Now down in the lower garden are plants that you can eat. They have large green leaves and thick stems that are green and go red as they ripen. These stems are delicious when boiled in sugar. Actors use the name of this plant to simulate conversation. What is this? Hint

rhubarb
mushrooms
asparagus
motty

6. This next flower comes to bloom in about March or April. It usually has a pale yellow flower like a bell. It is fairly hardy and will fight its way through snow on the ground. It is an alternative to the leek as the Welsh national emblem and has also been called the Lent Lily. Which flower is this? Hint

the dragon
the dandelion
the daffodil
the carnation

7. This tiny little flower also fights its way through the cold and snow in the spring. It grows from a bulb that seems to double into two plants the following year and thereafter. Small little bells amid a lot of long green leaves. Which flower is this? Hint

carnation
daisy
buttercup
the bluebell

8. Now what is this weed with a long thin green stalk and a surprisingly colourful yellow flower at the head of the stalk. How ever much you cut it back, unless you get the roots out it seems to come back throughout the summer. Wine can be made from this plant. What plant is this weed? Hint

the buttercut
the buttercup
the dandelion
the daisy

9. Over there is a tree that has fruit which also mature in late summer. It's a fleshy fruit tapering towards the stalk and is usually green. What fruit is this? Hint

pineapple
apple
pear
plum

10. These prickly rambler bushes have a red berry that is quite sweet and can be eaten off the bush. What is it? Hint

gollies
holly
raspberry
gooseberry


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first stop in my garden is at some trees with a green fruit on them that can turn red towards September and then fall if not picked. The English often wrap pastry around them and bake them into dumplings. Which fruit is this?

Answer: apples

Apple orchards and apple trees are very much a part of the English countryside. Although they are usually very cheap in the shops nowadays the English did develop a habit of bottling them (boiled and stored in sealed jars) to provide a steady supply throughout the winter and into the following August.
2. Next on my journey are some flowers on a thorny bush that are typical of any country garden in this part of the world. This flower gave its name to wars in England between 1455 and 1485. Which flower is it?

Answer: rose

The English rose is the typical garden flower of the country. The Wars of the Roses were fought between the House of York and the House of Lancaster. They were named after they took place because of the alleged symbols of red and white roses for the Houses of Lancaster and York respectively.
3. My next stop is a thorny bush that produces a green fruit that goes well boiled with sugar. As a kid I remember the famous myth that it was under these trees that babies are born. Which fruit is this?

Answer: gooseberries

The gooseberry tree thrives in the average English climate and its fruit makes excellent pies when boiled with sugar. This is another fruit that the English developed for bottling and storage.
4. Over in the corner of the garden is a tree with a long leaf with sharp points on it. It grows all the year round (it's evergreen) and is much used in Christmas decorations. It can have flowers and red berries. What tree is it?

Answer: holly tree

Holly trees are very hardy growths and fight back strongly even if cut back. When the snow falls their leaves covered in white create the characteristic Christmas card scene.
5. Now down in the lower garden are plants that you can eat. They have large green leaves and thick stems that are green and go red as they ripen. These stems are delicious when boiled in sugar. Actors use the name of this plant to simulate conversation. What is this?

Answer: rhubarb

Another fairly hardy plant that is often eaten from homegrown.
6. This next flower comes to bloom in about March or April. It usually has a pale yellow flower like a bell. It is fairly hardy and will fight its way through snow on the ground. It is an alternative to the leek as the Welsh national emblem and has also been called the Lent Lily. Which flower is this?

Answer: the daffodil

The daffodil creates a typical spring scene in this part of the world. Easy to grow (but beware of squirrels stealing the bulbs) and very colourful at a time in the year when other plants are often still waiting to germinate.
7. This tiny little flower also fights its way through the cold and snow in the spring. It grows from a bulb that seems to double into two plants the following year and thereafter. Small little bells amid a lot of long green leaves. Which flower is this?

Answer: the bluebell

Often blue, but certainly can be white, they are very hardy and multiply year by year with very little attention.
8. Now what is this weed with a long thin green stalk and a surprisingly colourful yellow flower at the head of the stalk. How ever much you cut it back, unless you get the roots out it seems to come back throughout the summer. Wine can be made from this plant. What plant is this weed?

Answer: the dandelion

The dandelion will always seem to appear unless the astute gardener is ever alert to dig it out. It does make wine and looking at it one wonders where you draw the borderline between a flower and a weed? Is it their ability to grow untendered and unsown that makes them a weed, or is it a cultural assumption that we call it a weed?
9. Over there is a tree that has fruit which also mature in late summer. It's a fleshy fruit tapering towards the stalk and is usually green. What fruit is this?

Answer: pear

Apples and pears are the two fruit trees you're most likely to find in the English garden. Homegrown pears can be used and eaten in much the same way as apples.
10. These prickly rambler bushes have a red berry that is quite sweet and can be eaten off the bush. What is it?

Answer: raspberry

Raspberries and blackberries are common and are also very hardy and will spread. If not maintained properly they may well run wild, so beware.
Source: Author rialto88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor natsim before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : mfc: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 180: 10/10
Jan 15 2023 : Guest 175: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 92: 10/10
Jan 09 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 08 2023 : Guest 146: 9/10
Jan 08 2023 : Guest 90: 10/10
Jan 08 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 03 2023 : curryking: 10/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us