Quiz about Which Way Is Out
Quiz about Which Way Is Out

Which Way Is Out? Trivia Quiz


I need to get out of the museum, but I do not know which way is out. I ask some people in the museum to direct me to the doors, but it's not always easy to follow their directions. Can you help me get out?

A multiple-choice quiz by salami_swami. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed 10 Questions
  8. »
  9. Mixed 10 Qn Average A

Author
salami_swami
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,636
Updated
May 01 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3367
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 156 (4/10), Guest 166 (4/10), Guest 68 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Excuse me, sir, but can you direct me as to which way is out?" I ask a man nearby. "Sure," he says, "go down the hallway until you reach the moai statue, and take a left."

I thank the man kindly, but as I'm going down the hallway, I'm struck with the realization that I don't know what a moai is. I know it is a statue, but what kind of statue, exactly?
Hint

Sphinx replica
President's bust
Michelangelo's "Man On An Island" (M.O.A.I.)
Easter Island head

2. Once I turn left, I still see no exit. I ask a tour guide how to get out of the museum. He tells me to keep walking until I reach a scale model of Uluru, and take the stairs curving around it.

Great, that didn't help at all. Maybe I can ask someone what Uluru is.
Hint

Ayers Rock
White Cliffs of Dover
Foundation Stone
Heel Stone

3. Again, I find myself near no exit. I ask an elderly woman with a nice French accent, and in her best English she tells me to go straight until I see the "Le Bleu de France". She says it is a diamond, but I don't know which diamond. It's in the diamond room, and it could be any one of these gems! Which diamond was once known as the Le Bleu de France? Hint

Oppenheimer Diamond
Star of Africa
Hope Diamond
Millennium Star

4. Somehow I find my way into the marine display in the museum. I see someone who looks like a marine biologist, so I ask them which way is out. She simply tells me, "There is a door right under Phoenix. Go through the door and you'll soon be out."

I'm sure she doesn't mean Arizona. In fact, she means the giant 45-foot replica of a female whale, hanging from the ceiling. What kind of whale is Phoenix, who famously hangs in the Smithsonian?
Hint

Right whale
Humpback whale
Blue whale
Sperm whale

5. A tour guide tells me that to get out of the museum, I must first get to the ground floor. I ask which way the elevators are, and he tells me they are down the hall and to the right. The main elevator is in a scale-model replica of "La dame de fer", which he tells me means "Iron Woman". What famous structure is nicknamed the Iron Woman? Hint

Statue of Liberty
Eiffel Tower
Margaret Thatcher
Alcatraz Prison

6. I find myself in a hallway designed to look like a gorge. Below the glass floor, there is a small flow of water, which is meant to be the Colorado River. A nice young lady tells me that I've found my way into the Ongtupqa Hall, and the exit should be near the end of the valley-hall.

Which famous gorge is known as Ongtupqa in the Hopi language?
Hint

Black Canyon of the Gunnison
Royal Gorge
Grand Canyon
Nine Mile Canyon

7. I find my way to a room with a desert theme. It shows the landscape, plants, and animals that you might see while in this particular desert. The sign says the room is simply called "The Greatest Desert", so I don't know which desert it is. But someone tells me the exit is on the left path in this room, so that's where I head.

Which of the world's deserts is called the "Greatest Hot Desert"?
Hint

Gobi
Sahara
Kalahari
Arabian

8. I talk to a security guard patrolling the museum next. He tells me the exit is through the Mountain Room, with the display of all of the world's highest peaks. He tells me the exit is to the right of Savage Mountain.

Great, there are doors everywhere, and not a single mountain is named Savage Mountain. I see someone reading the plates for each mountain, and ask where the mountain is. They tell me that Savage Mountain is another name for what?
Hint

Olympus
Everest
K2
Kilimanjaro

9. I decide to ask a nice lady for directions on how to get out. She tells me that the bathrooms are in the Flavian Amphitheater in the Forum Gift Shop.

She obviously didn't hear me correctly, though I could use the restroom before I go. What structure should I be looking for to find the Forum Gift Shop?
Hint

Sydney Opera House
Saint Peter's Square
Buckingham Palace
Colosseum

10. I finally see the exit, and I head for it. The door is inside a replica of the jaw of some sort of shark-like creature. It resembles a huge great white shark, in a way.

I know it better by the initial C, but the guard tells me to step through the Carcharocles what?
Hint

Megalorias
Carcharias
Megalodon
Carcharodon


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Excuse me, sir, but can you direct me as to which way is out?" I ask a man nearby. "Sure," he says, "go down the hallway until you reach the moai statue, and take a left." I thank the man kindly, but as I'm going down the hallway, I'm struck with the realization that I don't know what a moai is. I know it is a statue, but what kind of statue, exactly?

Answer: Easter Island head

A moai is more commonly known as an Easter Island head. However, moai are actually full-bodied statues. But, because of their over-sized heads, most believe the statues to be nothing but the head. The statues were made between 1250-1500 to represent dead ancestors of those living on Easter Island during that time.
2. Once I turn left, I still see no exit. I ask a tour guide how to get out of the museum. He tells me to keep walking until I reach a scale model of Uluru, and take the stairs curving around it. Great, that didn't help at all. Maybe I can ask someone what Uluru is.

Answer: Ayers Rock

Uluru, or Ayers Rock, is a giant red sandstone structure near Alice Springs, Northern Territory, Australia. It is part of the Uluru-Kata Tjuta National Park, with Kata Tjuta appropriately being the other main site in the park. Uluru stands at over 2,800 feet (860 meters) tall at its highest point.

The Foundation Stone is a rock with a hole in it, which is said to be the entrance to the Well of Souls. It is found in Jerusalem's Dome of the Rock.

The White Cliffs of Dover are cliffs that form part of the coastline in the United Kingdom, and they get their white color due to their chalky composition.

The Heel Stone is a rock near Stonehenge that points toward the structure, and during Summer Solstice, the sun rises directly above the rock.
3. Again, I find myself near no exit. I ask an elderly woman with a nice French accent, and in her best English she tells me to go straight until I see the "Le Bleu de France". She says it is a diamond, but I don't know which diamond. It's in the diamond room, and it could be any one of these gems! Which diamond was once known as the Le Bleu de France?

Answer: Hope Diamond

The Hope Diamond is a diamond cut from the French Blue (or Le Bleu de France) Diamond. It is a 45.52 carat diamond, and is blue-gray to the naked eye. However, under ultraviolet light, it has a reddish tint to it. It is famous for allegedly being cursed.
4. Somehow I find my way into the marine display in the museum. I see someone who looks like a marine biologist, so I ask them which way is out. She simply tells me, "There is a door right under Phoenix. Go through the door and you'll soon be out." I'm sure she doesn't mean Arizona. In fact, she means the giant 45-foot replica of a female whale, hanging from the ceiling. What kind of whale is Phoenix, who famously hangs in the Smithsonian?

Answer: Right whale

Phoenix was a female right whale, and the life-size replica hangs above heads in the Sant Ocean Hall. The North Atlantic right whale was studied by researchers, and the replica was hung up from the ceiling as a "tribute" to the great sea mammal.
5. A tour guide tells me that to get out of the museum, I must first get to the ground floor. I ask which way the elevators are, and he tells me they are down the hall and to the right. The main elevator is in a scale-model replica of "La dame de fer", which he tells me means "Iron Woman". What famous structure is nicknamed the Iron Woman?

Answer: Eiffel Tower

The Eiffel Tower is the tallest building in Paris, France, and was built by Gustave Eiffel in 1887-1889. It opened in March of 1889. Millions of people climb the stairs (or take the elevator) of the tower each year, making it the most-visited monument in the world.
6. I find myself in a hallway designed to look like a gorge. Below the glass floor, there is a small flow of water, which is meant to be the Colorado River. A nice young lady tells me that I've found my way into the Ongtupqa Hall, and the exit should be near the end of the valley-hall. Which famous gorge is known as Ongtupqa in the Hopi language?

Answer: Grand Canyon

The Grand Canyon was carved by the Colorado River at least 17 million years ago. It is found mostly in Arizona, where the Grand Canyon National Park is located. It is 277 miles (446 km) long, and can be up to 18 miles (29 km) wide.
7. I find my way to a room with a desert theme. It shows the landscape, plants, and animals that you might see while in this particular desert. The sign says the room is simply called "The Greatest Desert", so I don't know which desert it is. But someone tells me the exit is on the left path in this room, so that's where I head. Which of the world's deserts is called the "Greatest Hot Desert"?

Answer: Sahara

The Sahara Desert is over 3,320,000 square miles (9,100,000 square km) in area, making it the largest hot desert in the world. However, both the Antarctic Desert and the Arctic Desert are larger, but are considered "tundras", or "cold deserts". The Sahara is found in Africa, and covers most of the northern part of the continent.

The size of the Sahara Desert can be compared to Europe, or the United States.
8. I talk to a security guard patrolling the museum next. He tells me the exit is through the Mountain Room, with the display of all of the world's highest peaks. He tells me the exit is to the right of Savage Mountain. Great, there are doors everywhere, and not a single mountain is named Savage Mountain. I see someone reading the plates for each mountain, and ask where the mountain is. They tell me that Savage Mountain is another name for what?

Answer: K2

K2 is the second highest mountain above sea level, second only to Mount Everest. It is one of 14 "8000ers", or mountains over 8,000 meters tall. K2 is 28,251 feet (8,611 meters) tall. The mountain is called Savage Mountain because it is very difficult to ascend. In fact, of all the 8000ers, it is the second highest in fatality rates.
9. I decide to ask a nice lady for directions on how to get out. She tells me that the bathrooms are in the Flavian Amphitheater in the Forum Gift Shop. She obviously didn't hear me correctly, though I could use the restroom before I go. What structure should I be looking for to find the Forum Gift Shop?

Answer: Colosseum

The Colosseum, or Coliseum, is an amphitheater in Rome, Italy. It was built between 70-80 CE. The theater could hold 50,000 people, and this is where people would go to watch gladiators fight to the death. The Colosseum became known as a religious site in the 16th and 17th centuries, but before that, in the 5th century, it couldn't have been more opposite. Gladiators would be sent out to fight to the death, clearly not a religious site at all.

In the 12th century, it was thought that the Colosseum was used for many martyrdoms, sending people out with no weapons or armor and being attacked by lions and tigers, but it was actually the Circus Flaminius where these were held.
10. I finally see the exit, and I head for it. The door is inside a replica of the jaw of some sort of shark-like creature. It resembles a huge great white shark, in a way. I know it better by the initial C, but the guard tells me to step through the Carcharocles what?

Answer: Megalodon

The C. megalodon is an extinct shark that died off around one and a half million years ago. Though the size of the C. megalodon is often disputed, it is believed to reach a length of about 67 feet (20.3 meters), weighing in at 103 tons (114 short tons)! Though many believe the C. megalodon to be an ancient relative of the great white shark, due to its similar appearance, this is up for much debate.

Some believe the great white shark to actually be a relative of an old mako shark.
Source: Author salami_swami

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 07 2023 : Guest 156: 4/10
Feb 05 2023 : Guest 166: 4/10
Feb 05 2023 : Guest 68: 7/10
Feb 04 2023 : Guest 146: 4/10
Feb 01 2023 : Glojo: 7/10
Feb 01 2023 : Guest 73: 2/10
Jan 31 2023 : SCHLEP: 8/10
Jan 31 2023 : MikeyGee: 8/10
Jan 29 2023 : ciderboxer: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #11:

What happens when the quiz title becomes the question? This Commission from back in July 2010 asks exactly that, making sure our authors are only asking the important stuff right out of the gates.

  1. Do Animals Get Insomnia? Easier
  2. May I Have This Dance? Tough
  3. Do You Know Where You're Going To? Tough
  4. Did I Do That? Average
  5. Can You Hear Me? Easier
  6. Have You Got a Light, Boy? Difficult
  7. What Would Mother Think? Average
  8. Why Do Fools Fall in Love? Average
  9. Why Don't Sheep Shrink When it Rains? Average
  10. Which Way Is Out? Average
  11. Is This Any Way to Run an Airline? Average
  12. Have You Ever Been Green? Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us