FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aleutian Islands
Quiz about Aleutian Islands

Aleutian Islands Trivia Quiz


This quiz tests players' knowledge of the Aleutian Islands. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Alaska

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,276
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
846
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (1/10), Guest 98 (4/10), Guest 76 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Aleutian Islands are a chain that stretch for a great distance. Which of the following choices gives the correct extent for the Aleutian Islands' extreme longitude measurements? Hint

176 E and 174 W
168 E and 126 W
172 E and 163 W
179 W and 146 W

2. Between what two peninsulas do the Aleutian Islands lie? Hint

Alaska Peninsula and Kola Peninsula
Kenai Peninsula and Kola Peninsula
Kenai Peninsula and Kamchatka Peninsula
Alaska Peninsula and Kamchatka Peninsula

3. Which of the following statements is NOT true regarding the Commander Islands, an island group in the Aleutian Islands? Hint

The Commander Islands are also commonly called the Komandorski Islands .
The Commander Islands are the westernmost extension of the Aleutian Islands.
The largest island of the the Commander Islands is Medny Island.
The Commander Islands are owned by Russia.

4. What area of frequent earthquakes and volcanic eruptions are the Aleutian Islands a part of? Hint

Pacific Ring of Fire
Seamount Volcanic Chain
Pukapuka Volcanic Chain
Mono-Inyo Ring of Fire

5. What name were the Aleutian Islands known as before 1867? Hint

Washington Archipelago
Nicholas Archipelago
Jefferson Archipelago
Catherine Archipelago

6. The Aleutian Islands are a chain of islands that comprise five different island groups. Of the following choices, which is NOT one of the groups of islands within the Aleutian Islands? Hint

Bear Islands
Rat Islands
Islands of Four Mountains
Fox Islands

7. On which Aleutian Island is the 5,691 feet tall peak known as Makushin Volcano located? Hint

Unalaska Island
Kagalaska Island
Yunaska Island
Agattu Island

8. What island of the Aleutian Islands is both the largest and easternmost island of the entire chain? Hint

Amatignak Island
Unimak Island
Khvostof Island
Nizki Island

9. What word do the indigenous Aleut people (natives of the Aleutian Islands) use when collectively referring to themselves? Hint

Pribilof
Unangan
Krai
Okrug

10. What primary source of work were most Aleut people forced to partake in by the Russians during the late 1700s? Hint

Mining of gold and silver
Tending fields to produce cash crops
Chopping down trees for lumber
Hunting of sea otters and fur seals


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 05 2023 : Guest 24: 1/10
Aug 12 2023 : Guest 98: 4/10
Aug 11 2023 : Guest 76: 5/10
Aug 08 2023 : Dreessen: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Aleutian Islands are a chain that stretch for a great distance. Which of the following choices gives the correct extent for the Aleutian Islands' extreme longitude measurements?

Answer: 172 E and 163 W

Since the chain crosses longitude 180, the Aleutian Islands contain both the westernmost and easternmost points in the United States. Although the chain passes through 15 degrees of longitude, all of the islands are located within three degrees of latitude (52 N and 55 N).
2. Between what two peninsulas do the Aleutian Islands lie?

Answer: Alaska Peninsula and Kamchatka Peninsula

The Aleutian Islands extend westward for 1,200 miles (1,900 kilometers) from the United States' Alaska Peninsula to Russia's Kamchatka Peninsula. There are approximately 300 Aleutian Islands that occupy a total area of 6,821 square miles (17,666 sq km).
3. Which of the following statements is NOT true regarding the Commander Islands, an island group in the Aleutian Islands?

Answer: The largest island of the the Commander Islands is Medny Island.

The largest island of the Commander Islands shares its name (Bering Island) with the body of water (Bering Sea) that the islands are located in. In spite of being located hundreds of miles west of the nearest Aleutian Islands, the Commander Islands are considered part of the chain because they share much of the geologic origins with the rest of the Aleutian Islands.
4. What area of frequent earthquakes and volcanic eruptions are the Aleutian Islands a part of?

Answer: Pacific Ring of Fire

The Pacific Ring of Fire is by far the most seismic region on Earth with over 75% of the world's active and dormant volcanoes lying in the region. The region extends in a horseshoe shape around the continents of South America, North America, Asia and Australia. Information about the Ring of Fire was obtained from http://geography.about.com/cs/earthquakes/a/ringoffire.htm.
5. What name were the Aleutian Islands known as before 1867?

Answer: Catherine Archipelago

As you may have guessed, the Aleutian Islands were originally named after Catherine II of Russia (nicknamed Catherine the Great). The Catherine Islands became the Aleutian Islands in 1867 when the United States purchased Alaska from Russia.
6. The Aleutian Islands are a chain of islands that comprise five different island groups. Of the following choices, which is NOT one of the groups of islands within the Aleutian Islands?

Answer: Bear Islands

The five major groups of the Aleutian Islands are the Fox Islands, Islands of Four Mountains, Andreanof Islands, Rat Islands, and Near Islands. The Fox Islands are located closer to the North American mainland than any of the other island groups.
7. On which Aleutian Island is the 5,691 feet tall peak known as Makushin Volcano located?

Answer: Unalaska Island

Unalaska Island, located in the Fox Island group, is the 14th largest island in the United States. Approximately half of the population of the entire Aleutian Islands lives on Unalaska Island. Makushin Volcano is the highest point on Unalaska Island, and its name is derived from a Russian word meaning 'the crown.'
8. What island of the Aleutian Islands is both the largest and easternmost island of the entire chain?

Answer: Unimak Island

Unimak Island is the ninth largest island of the United States, and it contains Mount Shishaldin, one of the ten most active volcanoes on Earth. The entire population of Unimak Island lives in a settlement called False Pass.
9. What word do the indigenous Aleut people (natives of the Aleutian Islands) use when collectively referring to themselves?

Answer: Unangan

Aleut is also the name of the language spoken by many of the Aleut people who often also speak English and Russian. For the Aleut hunters, a man's position in society is based on the type of headgear that he wears. For more information about the Aleut, reference the site http://www.mnh.si.edu/arctic/features/croads/aleut.html.
10. What primary source of work were most Aleut people forced to partake in by the Russians during the late 1700s?

Answer: Hunting of sea otters and fur seals

It is believed that the sea otter and fur seal pelts were primarily used to produce clothing. Siberian fur hunters and large companies like the Shelikhov Company were the main culprits in the exploitation of the Aleut people. For more information about the Russian influence in the Aleutian Islands, reference the site http://alaskamaritime.fws.gov/historyculture/pre1800s.htm.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor zh1322 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Island Hopping (1):

Some quizzes on islands of the world

  1. Bahrain Average
  2. The Andaman & Nicobar Islands of India Tough
  3. Dry Tortugas - The End of the Florida Keys Average
  4. Saint Pierre and Miquelon Tough
  5. Aleutian Islands Average

9/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us