FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dry Tortugas  The End of the Florida Keys
Quiz about Dry Tortugas  The End of the Florida Keys

Dry Tortugas - The End of the Florida Keys Quiz


This quiz will test your knowledge of the Dry Tortugas island chain of the state of Florida. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Florida

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,357
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
411
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (9/10), calmdecember (10/10), wellenbrecher (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. By its name you may think that Key West is the westernmost island in the Florida Keys, but you'd be incorrect. How far west off Key West are the Dry Tortugas? The distance takes approximately two hours fifteen minutes by boat. Hint

414 miles
293 miles
11 miles
67 miles

2. What Florida county, sharing its name with an early U.S. President, contains part of the Everglades and all of the Florida Keys including the Dry Tortugas? Hint

Jackson County
Lincoln County
Washington County
Monroe County

3. The seven islands of the Dry Tortugas were discovered by Europeans in 1513. Which explorer, who fruitlessly searched for the Fountain of Youth, led the expedition that crossed through the Dry Tortugas? Hint

Juan Ponce de Len
John Cabot
Christopher Columbus
Vasco da Gama

4. Sharing its name with a sea turtle, which island of the Dry Tortugas is the largest at 260,000 square meters? Hint

Green Key
Hawksbill Key
Flatback Key
Loggerhead Key

5. What third-largest island of the Dry Tortugas was formerly named Hog Island and is closed from April to September to protect its large population of terns that established a rookery there? The island also shares its name with a powerful Republican family. Hint

Clinton Key
Roosevelt Key
Carter Key
Bush Key

6. Not surprising due to their location, the Dry Tortugas' climate is relatively hot. Historically August has been the hottest month. Similar to much of the state of Florida, what is the average high temperature in the Dry Tortugas during the month of August? Hint

105.4F (40.8C)
76.6F (24.8C)
83.7F (28.7C)
91.7F (33.2C)

7. The Dry Tortugas may be most well-known for their status as a National Park. Which of the following statements is NOT true regarding Dry Tortugas National Park? Hint

It is the southernmost National Park in the continental United States.
It was established as a National Park in 1992.
In 2012, it was the most visited National Park in the United States.
More than 99% of the area of Dry Tortugas National Park is water.

8. Dry Tortugas National Park contains the largest masonry structure in the Western Hemisphere. What is the name of this fortress located on Garden Key that was built with more than 16 million bricks? Hint

Fort Hemingway
Fort Ticonderoga
Fort Jefferson
Fort Flagler

9. The location of the Dry Tortugas in the Gulf of Mexico makes them susceptible to hurricanes. Which of the following hurricanes struck the islands in 2004 on its torrent path that included passing through Jamaica, Cayman Islands, Cuba, Florida, South Carolina, and North Carolina? Hint

Hurricane Katrina
Hurricane Andrew
Hurricane Hugo
Hurricane Charley

10. While the Dry Tortugas may be the westernmost islands of the Florida Keys, they do not contain the westernmost point of Florida. Which of the following Florida cities is located much further west than the Dry Tortugas? Hint

Tampa
Pensacola
Miami
Jacksonville


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. By its name you may think that Key West is the westernmost island in the Florida Keys, but you'd be incorrect. How far west off Key West are the Dry Tortugas? The distance takes approximately two hours fifteen minutes by boat.

Answer: 67 miles

There is no route by automobile from Key West to the Dry Tortugas so you must take either a plane or watercraft of some kind to get there. A group of nine islands known as the Marqueasas Keys are also located west of Key West by about 20 miles.
2. What Florida county, sharing its name with an early U.S. President, contains part of the Everglades and all of the Florida Keys including the Dry Tortugas?

Answer: Monroe County

More than 80% of the land area of Monroe County is uninhabited Everglades land. Monroe County was formed in 1823 during the tenure of James Monroe, the fifth President of the United States. Monroe County is the largest county in Florida by total area, and more than 70% of its area of 3,738 square miles is water.
3. The seven islands of the Dry Tortugas were discovered by Europeans in 1513. Which explorer, who fruitlessly searched for the Fountain of Youth, led the expedition that crossed through the Dry Tortugas?

Answer: Juan Ponce de Len

Sailing for his homeland of Spain, Juan Ponce de Len presided as the first Governor of Puerto Rico. Seeking to discover new lands, Juan Ponce de Len sailed northwest from Hispaniola and found a land he named 'La Florida'. On this voyage Juan Ponce de Len visited areas along the Florida coast, including the Florida Keys and the Dry Tortugas.
4. Sharing its name with a sea turtle, which island of the Dry Tortugas is the largest at 260,000 square meters?

Answer: Loggerhead Key

In addition to being the largest island of the Dry Tortugas, Loggerhead Key also has the group's highest elevation (10 feet) and a 157 feet tall lighthouse that was completed in 1858. Loggerhead Key is the westernmost island of the Dry Tortugas and even further west is the Tortugas Bank which is a fully submerged coral reef system.
5. What third-largest island of the Dry Tortugas was formerly named Hog Island and is closed from April to September to protect its large population of terns that established a rookery there? The island also shares its name with a powerful Republican family.

Answer: Bush Key

In addition to sooty terns, there is also a large colony of brown noddies that nest on Bush Key. During certain times of the year, a sand bar forms between Garden Key and Bush Key effectively linking them.
6. Not surprising due to their location, the Dry Tortugas' climate is relatively hot. Historically August has been the hottest month. Similar to much of the state of Florida, what is the average high temperature in the Dry Tortugas during the month of August?

Answer: 91.7F (33.2C)

Throughout the year, the average high temperature on the Dry Tortugas is 82.3F (28.3C). The coolest month is January when temperatures are on average about 18F (9C) cooler than in August. Many big cities in the state of Florida have similar high temperatures, but low temperatures throughout the state have much higher variability.
7. The Dry Tortugas may be most well-known for their status as a National Park. Which of the following statements is NOT true regarding Dry Tortugas National Park?

Answer: In 2012, it was the most visited National Park in the United States.

Dry Tortugas National Park has far fewer visitors than most National Parks. For comparison, in 2012 Great Smoky Mountains National Park had more than ten million visitors while Dry Tortugas received about 60,000. In addition to visiting historic sites, birdwatching, snorkeling, kayaking, and fishing are popular activities for visitors of the Dry Tortugas.
8. Dry Tortugas National Park contains the largest masonry structure in the Western Hemisphere. What is the name of this fortress located on Garden Key that was built with more than 16 million bricks?

Answer: Fort Jefferson

Fort Jefferson is an impressive site with a hexagonal design, a surrounding moat, and heavy artillery designed to stop incoming enemy ships. Throughout the U.S. Civil War Fort Jefferson remained a Union stronghold and a site for Confederate prisoners of war.

In July 1865 after the Civil War had ended, four individuals including Dr. Samuel Mudd who were involved in the conspiracy to assassinate Abraham Lincoln were held at Fort Jefferson. In spite of its impressive stature, Fort Jefferson was never technically finished because of its costliness and lack of usage after the Civil War.
9. The location of the Dry Tortugas in the Gulf of Mexico makes them susceptible to hurricanes. Which of the following hurricanes struck the islands in 2004 on its torrent path that included passing through Jamaica, Cayman Islands, Cuba, Florida, South Carolina, and North Carolina?

Answer: Hurricane Charley

The total damage caused by Hurricane Charley was estimated at $16.3 billion. Hurricane Charley passed through the Dry Tortugas on August 13, 2004 before hitting the Florida mainland and devastating cities like Punta Gorda and Port Charlotte.
10. While the Dry Tortugas may be the westernmost islands of the Florida Keys, they do not contain the westernmost point of Florida. Which of the following Florida cities is located much further west than the Dry Tortugas?

Answer: Pensacola

Pensacola is located in the Florida panhandle and with its longitude of 8712′W it is close to the westernmost point in Florida. By comparison, the longitude of the Dry Tortugas is 8255′12″W making them about 260 statute miles east of Pensacola. The city of Tampa, Florida is slightly east of the Dry Tortugas, while Miami and Jacksonville are much further east.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jun 02 2023 : Guest 98: 9/10
Apr 21 2023 : calmdecember: 10/10
Apr 14 2023 : wellenbrecher: 10/10
Apr 09 2023 : mcdubb: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Island Hopping (1):

Some quizzes on islands of the world

  1. Bahrain Average
  2. The Andaman & Nicobar Islands of India Tough
  3. Dry Tortugas - The End of the Florida Keys Average
  4. Saint Pierre and Miquelon Tough
  5. Aleutian Islands Average

6/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us