FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Eswatini  Land of the Swazis
Quiz about Eswatini  Land of the Swazis

Eswatini - Land of the Swazis Trivia Quiz


Despite its small size, Eswatini, formerly known as Swaziland, is noted for its diverse geographical landscapes and climatic regions. What else do you know about this African nation apart from its unique fauna and rich culture? Let's find out. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. eSwatini

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
401,306
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
675
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Jorinaf (9/10), USA1492 (10/10), Guest 81 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Surrounded by South Africa and Mozambique, Eswatini is a landlocked African nation. In which part of the African continent is Eswatini located? Hint


Question 2 of 10
2. Occupying an area of 17,364 square kilometers, which of the following statements best describes the land area of Eswatini compared to the other African nations? Hint


Question 3 of 10
3. Geographically speaking, Eswatini is located in the Southern Hemisphere. What is the nation's claim to fame with regards to its location, that it shares with Lesotho, New Zealand, and Uruguay? Hint


Question 4 of 10
4. Despite its size, Eswatini has a wide range of geographical landscapes. Which of the following landscapes can one NOT find in Eswatini?
Hint


Question 5 of 10
5. The two main cities of Eswatini are Mbabane and Lombamba - the former is the executive capital of the nation, whereas the latter is the legislative capital of the country. Both of these cities are located in which region of the nation? Hint


Question 6 of 10
6. Wildlife enthusiasts would be thrilled to learn that both the endangered species of white rhinoceros and black rhinoceros can be sighted in designated protected areas in Eswatini. Which of the following areas is NOT located in Eswatini? Hint


Question 7 of 10
7. Located in the northwestern region of Eswatini, the Ngwenya Mine was opened 42,000 years ago, making it one of the world's oldest mines. Which common mineral is mined in Ngwenya? Hint


Question 8 of 10
8. Eswatini is home to one of the world's largest monoliths. Located near the Mbuluzi River and nicknamed the "Bald Rock", what is the name of this granite mountain? Hint


Question 9 of 10
9. On 19 April 2018, in conjunction with the golden jubilee celebration of the nation's independence, Swaziland's King Mswati III announced that the nation would be renamed to Eswatini, which means "land of the Swazis". Eswatini gained its independence from which European nation in 1968? Hint


Question 10 of 10
10. First reported in 1986, this infectious disease has been a major health concern in Eswatini. A report published by the United Nations Development Programme pointed out that the life expectancy of the nation had declined sharply from 61 years in 2001, to 32 years in 2009. Which of the following diseases is being described? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Jorinaf: 9/10
May 02 2024 : USA1492: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 81: 7/10
Apr 07 2024 : piperjim1: 8/10
Mar 27 2024 : sarahpplayer: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Surrounded by South Africa and Mozambique, Eswatini is a landlocked African nation. In which part of the African continent is Eswatini located?

Answer: Southern Africa

Eswatini borders South Africa to the north, west, and south. In addition, it also borders Mozambique to the east.

The five subregions of the African continent are North Africa, West Africa, Southern Africa, East Africa, and Central Africa. The five countries located in the region of Southern Africa are Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, and South Africa.
2. Occupying an area of 17,364 square kilometers, which of the following statements best describes the land area of Eswatini compared to the other African nations?

Answer: Eswatini is one of the smallest African nations.

Including the island nations, Eswatini is the seventh smallest nation in the African continent, after Seychelles, São Tomé and Príncipe, Mauritius, Comoros, Cape Verde, and the Gambia.

Excluding the island nations, Eswatini is the second smallest nation in the African mainland, after the Gambia.

Algeria is Africa's largest nation.
3. Geographically speaking, Eswatini is located in the Southern Hemisphere. What is the nation's claim to fame with regards to its location, that it shares with Lesotho, New Zealand, and Uruguay?

Answer: They are all located below the Tropic of Capricorn.

The Tropic of Capricorn is located approximately 23.4 degrees south of the equator. There are only four nations that are located completely below the Tropic of Capricorn - Eswatini, Lesotho, New Zealand, and Uruguay.

The Tropic of Cancer, on the other hand, is located approximately 23.4 degrees north of the equator.
4. Despite its size, Eswatini has a wide range of geographical landscapes. Which of the following landscapes can one NOT find in Eswatini?

Answer: Deserts

The mountainous region of Eswatini can be found along the border with Mozambique. On the eastern region of the nation, one can find the grassy landscape of savannas. The western region of Eswatini, on the other hand, is occupied by lush rainforests.
5. The two main cities of Eswatini are Mbabane and Lombamba - the former is the executive capital of the nation, whereas the latter is the legislative capital of the country. Both of these cities are located in which region of the nation?

Answer: Hhohho

Eswatini is divided into four regions - Hhohho, Lubombo, Manzini, and Shiselweni. Each of the four regions is further divided into smaller administrative subdivisions termed tinkhundla.

Mbabane is also the capital of the region of Hhohho.

Bloemfontein, Cape Town, and Pretoria are the the judicial, legislative, and executive capitals of the nation of South Africa, respectively.
6. Wildlife enthusiasts would be thrilled to learn that both the endangered species of white rhinoceros and black rhinoceros can be sighted in designated protected areas in Eswatini. Which of the following areas is NOT located in Eswatini?

Answer: Kruger National Park

Eswatini is one of the few countries in the world where one can sight both the white and black rhinoceros.

The Kruger National Park is located in South Africa. Covering an area of 19,485 square kilometers, it is the largest game reserve in the continent of Africa. Interestingly, the park is even bigger than the entire nation of Eswatini, which only covers an area of 17,364 square kilometers.
7. Located in the northwestern region of Eswatini, the Ngwenya Mine was opened 42,000 years ago, making it one of the world's oldest mines. Which common mineral is mined in Ngwenya?

Answer: Iron

In the Swazi language, the word "Ngwenya" means "crocodile". The site was rich in iron ore deposit.

Gold is a precious metal. Unobtanium and tritanium are fictional elements that are featured in "Avatar" (2009) and the "Star Trek" franchise, respectively.
8. Eswatini is home to one of the world's largest monoliths. Located near the Mbuluzi River and nicknamed the "Bald Rock", what is the name of this granite mountain?

Answer: Sibebe Rock

Sibebe Rock is made up of granite. At 350 meters, this impressive geological feature is one of the popular tourist attractions of Eswatini.

El Capitan is found in Yosemite National Park, USA. Scullin Monolith is located in Antarctica, whereas the Rock of Gibraltar, as the name implies, is located in the British Overseas Territory of Gibraltar.
9. On 19 April 2018, in conjunction with the golden jubilee celebration of the nation's independence, Swaziland's King Mswati III announced that the nation would be renamed to Eswatini, which means "land of the Swazis". Eswatini gained its independence from which European nation in 1968?

Answer: United Kingdom

Under the colonization of the UK, the name "Swaziland" was used. The word is a combination of two languages - Swazi and English (the suffix -land).

Swaziland gained its independence from Britain on 19 April 1968.

In his speech during the golden jubilee celebration of the nation's independence, King Mswati III also mentioned that the name "Swaziland" had been frequently confused with Switzerland - a European country.
10. First reported in 1986, this infectious disease has been a major health concern in Eswatini. A report published by the United Nations Development Programme pointed out that the life expectancy of the nation had declined sharply from 61 years in 2001, to 32 years in 2009. Which of the following diseases is being described?

Answer: AIDS

HIV/AIDS is also prevalent in many African nations, in addition to Eswatini.

The United Nations Development Program also pointed out that if the issue is not addressed properly, the "longer term existence of Eswatini as a country will be seriously threatened".
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical Countries:

My FT goal is to write a geography quiz for each of the 195 countries in the world. I humbly present you - an epic world tour visiting all the countries in the world. Enjoy the educational and scenic tours!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  3. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  4. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  5. Dominican Republic - The Nation That Has It All Easier
  6. DR Congo aka Congo-Kinshasa Easier
  7. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  8. Eritrea - Land of the Sea Very Easy
  9. Eswatini - Land of the Swazis Easier
  10. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  11. Gabon - Africa's Last Paradise Easier
  12. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us