FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Belize  Hidden Jewel of Central America
Quiz about Belize  Hidden Jewel of Central America

Belize - Hidden Jewel of Central America Quiz


Dubbed "The Jewel in the Heart of the Caribbean Basin", Belize is well known for its pristine natural wonders and ancient Maya ruins. As the Belize Tourism Board puts it, the country is "a curious place", waiting to be explored. Enjoy!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Belize

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
403,443
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
957
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 203 (6/10), Guest 190 (9/10), PurpleComet (9/10).
-
Question 1 of 10
1. The tiny nation of Belize shares a land border with two other nations. It borders Mexico to the northwest and which Central American nation to the west and south? Hint


Question 2 of 10
2. Geographically speaking, Belize is located on a peninsula that separates the Gulf of Mexico from the Caribbean Sea. This peninsula is also known for its Mayan archaeological sites. Which landform is being described? Hint


Question 3 of 10
3. The narrow landmass of Central America borders the Pacific Ocean to the west and the Caribbean Sea to the east. Belize is the only Central American country about which one of the following descriptions can be made. Which one? Hint


Question 4 of 10
4. Located off the coast of mainland Belize, the Great Blue Hole is a popular scuba diving site made popular by French naval officer and explorer Jacques Cousteau. How deep is the marine sinkhole? Hint


Question 5 of 10
5. Home to various endangered marine species, the Belize Barrier Reef is the second largest coral reef system in the world, after Australia's Great Barrier Reef. What happened to the Belize Barrier Reef in 1996? Hint


Question 6 of 10
6. At 1124 meters (3688 feet), Belize's highest point is named after a famous British author, who penned "The Lost World" (1912) and created the fictional detective Sherlock Holmes. What is the name of the highest peak of Belize? Hint


Question 7 of 10
7. The nation of Belize is further divided into six districts. Which district, occupying the southernmost region of the country, shares it name with a city in Ohio, USA? Hint


Question 8 of 10
8. Located in the district of Stann Creek, the Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary was established to protect an endangered animal species. The sanctuary is one of the very first nature reserves in the world that is dedicated to the protection of which animal? Hint


Question 9 of 10
9. In 1970, the capital of British Honduras (former name of Belize) moved from Belize City to Belmopan. What was the main reason behind the relocation of the nation's capital city? Hint


Question 10 of 10
10. A quiz on Belize would not be complete without mentioning its flag - one of the most colourful flags in the world! It is also one of the very few flags that features which image as the main design element? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Mar 20 2024 : Guest 203: 6/10
Feb 29 2024 : Guest 190: 9/10
Feb 29 2024 : PurpleComet: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 107: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The tiny nation of Belize shares a land border with two other nations. It borders Mexico to the northwest and which Central American nation to the west and south?

Answer: Guatemala

Belize is one of the seven Central American nations. The Belize-Mexico border measures 266 kilometers (165 miles) in length, whereas the Belize-Guatemala border measures 250 kilometers (160 miles) in length.
2. Geographically speaking, Belize is located on a peninsula that separates the Gulf of Mexico from the Caribbean Sea. This peninsula is also known for its Mayan archaeological sites. Which landform is being described?

Answer: Yucatán Peninsula

The Yucatán Peninsula occupies an approximate area of 181,000 square kilometers (70,000 square miles). Three countries share the peninsula - Belize (almost the entire nation), Guatemala (the department of Petén), and Mexico (the states of Campeche, Quintana Roo, and Yucatán).
3. The narrow landmass of Central America borders the Pacific Ocean to the west and the Caribbean Sea to the east. Belize is the only Central American country about which one of the following descriptions can be made. Which one?

Answer: does not have a Pacific coastline

The seven Central American countries, listed in alphabetical order, are Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama.

Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama border both the Pacific Ocean and the Caribbean Sea. Belize is the only Central American nation that does not have a Pacific coastline, whereas El Salvador is the only Central American country that does not border the Caribbean Sea.
4. Located off the coast of mainland Belize, the Great Blue Hole is a popular scuba diving site made popular by French naval officer and explorer Jacques Cousteau. How deep is the marine sinkhole?

Answer: 124 meters (407 feet)

A trip to Belize would not be complete without paying a visit to the famous Great Blue Hole. French oceanographer Jacques-Yves Cousteau (1910 - 1997) named the sinkhole as one of the world's top scuba diving sites.
5. Home to various endangered marine species, the Belize Barrier Reef is the second largest coral reef system in the world, after Australia's Great Barrier Reef. What happened to the Belize Barrier Reef in 1996?

Answer: It was inscribed as a UNESCO World Heritage Site.

English naturalist Charles Darwin (1809 - 1882) named the Belize Barrier Reef as West Indies' most remarkable reef. The Belize Barrier Reef provides habitat to a wide range of marine creatures, such as crocodiles, manatees, and turtles.
6. At 1124 meters (3688 feet), Belize's highest point is named after a famous British author, who penned "The Lost World" (1912) and created the fictional detective Sherlock Holmes. What is the name of the highest peak of Belize?

Answer: Doyle's Delight

Doyle's Delight is located at the southwestern region of Belize. Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (1859 - 1930) is the author of the science fiction novel "The Lost World" (1912).

Mount Logan (5959 meters, or 19551 feet) is Canada's highest point. Mont Blanc (4810 meters, or 15781 feet) is France's highest point. La Soufrière (1234 meters, or 4049 feet) is the highest point of Saint Vincent and the Grenadines.
7. The nation of Belize is further divided into six districts. Which district, occupying the southernmost region of the country, shares it name with a city in Ohio, USA?

Answer: Toledo

The district of Toledo is the third largest Belizean district, after Cayo and Orange Walk. Toledo is also the name of a major city in Central Spain.
8. Located in the district of Stann Creek, the Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary was established to protect an endangered animal species. The sanctuary is one of the very first nature reserves in the world that is dedicated to the protection of which animal?

Answer: Jaguar

Established in 1986, the Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary occupies an approximate area of 400 square kilometers (150 square miles). The Cockscomb Basin is home to the endangered species of jaguar (Panthera once).
9. In 1970, the capital of British Honduras (former name of Belize) moved from Belize City to Belmopan. What was the main reason behind the relocation of the nation's capital city?

Answer: Belize City was destroyed by a hurricane.

Located on the coast of the Caribbean Sea, Belize City was hit by the deadly Hurricane Hattie in 1961. Nations affected include Belize (then British Honduras), Guatemala, and Honduras. The estimated death toll of the disaster was 319. The capital was moved to Belmopan, which is located approximately 80 kilometers (50 miles) from Belize City.
10. A quiz on Belize would not be complete without mentioning its flag - one of the most colourful flags in the world! It is also one of the very few flags that features which image as the main design element?

Answer: Humans

The flag of Belize has a total of 12 colours! It features a royal blue field flanked by two two horizontal red stripes at the top and bottom. The center of the flag features the nation's coat of arms, which depicts the image of a Mestizo woodcutter and an African woodsman.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical Countries:

My FT goal is to write a geography quiz for each of the 195 countries in the world. I humbly present you - an epic world tour visiting all the countries in the world. Enjoy the educational and scenic tours!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  3. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  4. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  5. Dominican Republic - The Nation That Has It All Easier
  6. DR Congo aka Congo-Kinshasa Easier
  7. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  8. Eritrea - Land of the Sea Very Easy
  9. Eswatini - Land of the Swazis Easier
  10. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  11. Gabon - Africa's Last Paradise Easier
  12. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier

Also part of quiz list
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us