FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exploring Arkansas
Quiz about Exploring Arkansas

Exploring Arkansas Trivia Quiz


This is another in a series about the fifty U.S. states. Let's have a look around Arkansas. Grab your hiking boots and water bottle. Or, you could just use your computer mouse or trackpad.

A multiple-choice quiz by CmdrK. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Arkansas

Author
CmdrK
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,207
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
380
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 170 (8/10), Guest 199 (3/10), Cougar2024 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Arkansas is one of only two U.S. states where a certain precious gem has been found. Which of these is it? Hint


Question 2 of 10
2. Teachers might be glad to know that Arkansas contains enough of something to supply America for years. Which of these is it? Hint


Question 3 of 10
3. Don't make fun of me, just tell me the name of the Arkansas state bird. Hint


Question 4 of 10
4. What mountain range is found in northwest Arkansas? Hint


Question 5 of 10
5. Mount Ida, Arkansas bills itself as the ___ crystal capital of the world; what word is missing? Hint


Question 6 of 10
6. Do you have the strength to tell me what Alma, Arkansas bills itself as? Hint


Question 7 of 10
7. Despite its mountainous areas there are only 14 known caves in Arkansas.


Question 8 of 10
8. In World War II Arkansas supplied most of the raw material for aluminum, a much-desired metal for military uses. Which ore is aluminum refined from? Hint


Question 9 of 10
9. You might read this fact in a periodical, or not, but what is Arkansas' highest mountain? Hint


Question 10 of 10
10. What is the official nickname of Arkansas? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Guest 170: 8/10
Feb 21 2024 : Guest 199: 3/10
Feb 12 2024 : Cougar2024: 8/10
Jan 11 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Arkansas is one of only two U.S. states where a certain precious gem has been found. Which of these is it?

Answer: diamond

Arkansas knows how to do things with style: the diamond has been Arkansas' state gem since 1967. Crater of Diamonds State Park near Murfreesboro allows the public to dig for diamonds and other gemstones found there; it's the only site in the world that does so. A small diamond mine in Colorado operated from 1996 to 2002.
2. Teachers might be glad to know that Arkansas contains enough of something to supply America for years. Which of these is it?

Answer: chalk

Most of the chalk mined in Arkansas is used to make cement. Found mainly in the southwestern portion of the state, in 1969 it was calculated that there were 700 million tons of chalk in the state. Less than two million tons are mined each year.
3. Don't make fun of me, just tell me the name of the Arkansas state bird.

Answer: mockingbird

The northern mockingbird was named Arkansas' state bird in 1929. Quite talented, these birds can have up to 200 melodies.
4. What mountain range is found in northwest Arkansas?

Answer: Ozarks

The Ozark Mountains form a distinct region in northwest and north central Arkansas and continue into Missouri. Technically fissured plateaus, the Ozarks and other mountains separate the state into highlands in the north and lowlands and coastal plain in the south.
5. Mount Ida, Arkansas bills itself as the ___ crystal capital of the world; what word is missing?

Answer: quartz

There are many quartz mines surrounding Mount Ida; some allow the public to dig, for a fee. Rock shops line the highways for miles around. Quartz is the Arkansas state mineral.
6. Do you have the strength to tell me what Alma, Arkansas bills itself as?

Answer: the spinach capital of the world

Alma cans about 60 million pounds/27 million kilograms of spinach each year, more than half of the U.S. spinach production. You'll find a statue of Popeye the sailor in town and can expect a spinach festival in April. Though not one of the top five crops grown in Arkansas, spinach is part of the state's diversification from cotton and rice. Pine Bluff, Arkansas calls itself the archery bow capital of the world. Mountain View has one of the largest handmade dulcimer companies in the world.

The city of Crystal Falls, Texas also claims to be the spinach capital.
7. Despite its mountainous areas there are only 14 known caves in Arkansas.

Answer: false

In fact, there are almost 2,000 caves in Arkansas, mostly in the northern half of the state. Eight of the larger cave systems are open for public tours. They are considered "living" caves since dripping water carries dissolved limestone and minerals, changing the shape of stone formations over time. A skeleton about 1,000 years old was found in one of the caves.
8. In World War II Arkansas supplied most of the raw material for aluminum, a much-desired metal for military uses. Which ore is aluminum refined from?

Answer: bauxite

Bauxite has been mined in Arkansas since the end of the 19th century. The state has the largest deposits of high-quality bauxite in the United States. Due to changing world needs, little bauxite has been mined in the state since 1982 but during World War II, 98% of bauxite mined in America came from Arkansas.
9. You might read this fact in a periodical, or not, but what is Arkansas' highest mountain?

Answer: Mount Magazine

In the Ozark National Forest at 2,753 ft/839 m, Mount Magazine takes the prize. Perhaps two because there are two peaks at the top of a plateau, Signal Hill (the highest) and Mossback Ridge (2,700 ft/823 m). You'll also find Mount Magazine State Park there.
10. What is the official nickname of Arkansas?

Answer: The Natural State

Arkansas adopted "The Natural State" as its nickname in 1995 to emphasize unpolluted lakes, rivers and forests. It replaced "The Land of Opportunity" which was adopted in 1947.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series 50 States, 50 Quizzes (Part 1):

Everything from geography to history to bands and songs that happen to share a name with the state.

  1. Alabama Music Average
  2. I Don't Know...Alaska Average
  3. Battleships: Past & Present #6; USS Arizona Tough
  4. Exploring Arkansas Easier
  5. Welcome to the Hotel California! Very Easy
  6. A Colorado Tour Average
  7. Native Americans - The Delaware Difficult
  8. That Musician is From Florida? Average
  9. "The Devil Went Down to Georgia" Very Easy

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us