Quiz about Welcome to the Hotel California
Quiz about Welcome to the Hotel California

Welcome to the Hotel California! Quiz


I'm sure just about everyone has heard this very famous Eagles song and I'm sure just about everyone enjoys it. This is how I would tell the story of one of the best classic rock songs of all time...

A multiple-choice quiz by sassy111. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Eagles

Author
sassy111
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
158,253
Updated
Apr 01 22
# Qns
20
Difficulty
Very Easy
Avg Score
18 / 20
Plays
17387
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: teachdpo (19/20), Guest 24 (20/20), Guest 1 (18/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Alright, so we've got this guy. He's on a dark desert highway, there's cool wind in his hair. He smells the warm smell of colitas rising up through the air. And then, up ahead in the distance he sees what kind of light? Hint

a shimmering light
a shining light
a glimmering light
a bright light

2. His head is growing heavy, his sight's growing dim; he just has to stop for the night. There she's standing in the doorway and he hears this bell. What kind of bell? Hint

a church bell
a carol of the bells
a jingle bell
a mission bell

3. So he's standing there, right? Then he starts to think this could be ______ or this could be ____. What two contrasting ideas does he ponder? Hint

good and bad
yin and yang
peanut butter and jelly
heaven and hell

4. What does the woman light up?

Answer: (One or Two words...If you're going to do two, the first word is "a")
5. Then he thinks he hears these voices in the corridor. They're saying something like "Welcome to the Hotel California. Such a ______ place, such a lovely face..." What do the voices think about the Hotel California? Hint

They think it's roach-infested and that he should leave ASAP
They think it's wonderful
They think it's lovely
They think it's pretty

6. How much room do these voices say is at the Hotel California? Hint

Plenty
Tons
Enough
So Much

7. So this girl that shows him the way, man, her mind is Tiffany-twisted. What kind of car has she got? Hint

a Explorer
an Impala
a Camaro
a Mercedes

8. She's also got a lot of pretty, pretty boys that she calls "friends". Yeah right. They like to dance in the courtyard and it sounds to me like they enjoy the "sweet summer sweat". Some dance to ________ and then you've got those that dance to ______. Why do these groups of people dance in the courtyard with their sweet summer sweat? Hint

some dance to have fun and some dance to meet women
some dance to remember and some dance to forget
some dance because they like to and some dance because they're forced to
some dance to be frivolous and some dance for the same reason

9. So while they're all out dancing, who does he call up? Hint

the skipper
the captain
the right-hand man
the first mate

10. There's a reason he's calling, but why? What does he want? Hint

He asks for the captain to please bring him his wine
He wants them to stop dancing out there in the courtyard; they're making too much noise
He needs some one to talk to
He wants to know why there are voices down the corridor

11. The captain then replies "we haven't had that spirit here since ____." What year did they last have that spirit here?

Answer: (Number)
12. And then the voices start calling from far away. When do they wake you up? Hint

at three in the morning
in the middle of the night
at noon
during your mid-day nap

13. Jeez, these voices are rude. They wake you up just to hear them say "Welcome to the Hotel Califonia. Such a lovely place, such a lovely face. They're livin' it up at the Hotel California. What a nice surprise, bring your..." What do the voices tell you to bring? Hint

Your vanilla skies
Your neckties
Your horseflies
Your alibis

14. What's on the ceiling? Hint

Mirrors
A fan
Blood
Panes of glass

15. And there's also this alcoholic beverage on ice, but a specific color. What color and what beverage? Hint

Red, red wine
White whiskey
Amber beer
Pink champagne

16. Then the woman with all her pretty, pretty boys tells the guy that they are all just prisoners there of their own device. They all go to someone's chambers to gather for this feast they're having. What kind of chambers? Hint

The chambermaid's chambers
The master's chambers
The chamberlain's chambers
The guest's chambers

17. Then they all start stabbing this beast with their knives. What kind of knives were they? Hint

Sterling silver knives
Copper knives
Brass knives
Steely knives

18. So they're all just hacking this poor beast to death...too bad, they just can't kill it. The last thing this guy remembers, he was running for the door. He just has to find the _______ back to the place he was before. What leads back to the place he was before? Hint

A hallway
A red carpet
A way
A passage

19. Then this other guy tells him to relax and they are "programmed to receive." I'm sure that really helps. Who tells him to relax? Hint

The nightman
The entrance guard
The doorman
Some random guy that just happened to be going the same way he was

20. And, as if this whole ordeal weren't enough to scar this poor guy for life, the "relax" man is now telling him that he can check out anytime he likes, but he can never do what? Hint

Come back
Leave
Find the way out
Go home


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alright, so we've got this guy. He's on a dark desert highway, there's cool wind in his hair. He smells the warm smell of colitas rising up through the air. And then, up ahead in the distance he sees what kind of light?

Answer: a shimmering light

The song starts out by saying "On a dark desert highway, cool wind in my hair. Warm smell of colitas rising up through the air. Up ahead in the distance, I saw a shimmering light. My head grew heavy and my sight grew dim. I had to stop for the night." I have never heard of "colitas" being referenced to outside of the lyrics of this song. Make sure you've got it spelled right, though. "Colitis" is an inflammation of the colon. Yeah, that's lovely.
2. His head is growing heavy, his sight's growing dim; he just has to stop for the night. There she's standing in the doorway and he hears this bell. What kind of bell?

Answer: a mission bell

"There she stood in the doorway, I heard the mission bell." The Eagles first hit #1 with "Hotel California" in 1977.
3. So he's standing there, right? Then he starts to think this could be ______ or this could be ____. What two contrasting ideas does he ponder?

Answer: heaven and hell

"And I was thinking to myself, 'This could be heaven or this could be hell.'" Did you know the drummer of the Eagles was Don Henley? I had no idea. Maybe I'm just not on top of this like I should be. =P
4. What does the woman light up?

Answer: candle

"Then she lit up a candle and she showed me the way." The Eagles were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 1998. Cool, huh?
5. Then he thinks he hears these voices in the corridor. They're saying something like "Welcome to the Hotel California. Such a ______ place, such a lovely face..." What do the voices think about the Hotel California?

Answer: They think it's lovely

Yes, the voices think it's just lovely! "There were voices down the corridor. I thought I heard them say 'Welcome to the Hotel California. Such a lovely place, such a lovely face...'"
6. How much room do these voices say is at the Hotel California?

Answer: Plenty

There's plenty of room at the Hotel California! Even the voices can tell you that! "Plenty of room at the Hotel California. Anytime of year, you can find it here."
7. So this girl that shows him the way, man, her mind is Tiffany-twisted. What kind of car has she got?

Answer: a Mercedes

"Her mind is Tiffany-twisted, she got the Mercedes..." And here is the point where I get confused. For as long as I can remember, I could have sworn he was saying "Mercedes Benz". Now I've got some sources telling me that it's really "Mercedes bends". Maybe it just depends on how you look at it.
8. She's also got a lot of pretty, pretty boys that she calls "friends". Yeah right. They like to dance in the courtyard and it sounds to me like they enjoy the "sweet summer sweat". Some dance to ________ and then you've got those that dance to ______. Why do these groups of people dance in the courtyard with their sweet summer sweat?

Answer: some dance to remember and some dance to forget

"She got a lot of pretty, pretty boys that she calls friends. How they dance in the courtyard, sweet summer sweat. Some dance to remember, some dance to forget."
9. So while they're all out dancing, who does he call up?

Answer: the captain

"So I called up the captain..." Yup, it would be the captain.
10. There's a reason he's calling, but why? What does he want?

Answer: He asks for the captain to please bring him his wine

"...please bring me my wine." I wonder what the captain was doing with his wine in the first place.
11. The captain then replies "we haven't had that spirit here since ____." What year did they last have that spirit here?

Answer: 1969

"...and he said, 'We haven't had that spirit here since 1969." Hmm, it's been a while...
12. And then the voices start calling from far away. When do they wake you up?

Answer: in the middle of the night

"And still those voices are calling from far away. Wake you up in the middle of the night, just to hear them say..." During the Eagles' 10 year career, they had sold over 80 million albums worldwide.
13. Jeez, these voices are rude. They wake you up just to hear them say "Welcome to the Hotel Califonia. Such a lovely place, such a lovely face. They're livin' it up at the Hotel California. What a nice surprise, bring your..." What do the voices tell you to bring?

Answer: Your alibis

"Welcome to the Hotel California. Such a lovely place, such a lovely face. They're livin' it up at the Hotel California. What a nice surprise, bring your alibies." The Eagles had four #1 albums and five #1 singles during the course of their career.
14. What's on the ceiling?

Answer: Mirrors

"Mirrors on the ceiling..." Maybe there was a fan too. That wasn't included in the description =P.
15. And there's also this alcoholic beverage on ice, but a specific color. What color and what beverage?

Answer: Pink champagne

"...Pink champagne on ice..." Red, red wine? Another song, another quiz...
16. Then the woman with all her pretty, pretty boys tells the guy that they are all just prisoners there of their own device. They all go to someone's chambers to gather for this feast they're having. What kind of chambers?

Answer: The master's chambers

"And she said 'we are all just prisoners here of our own device.' And in master's chambers, they gathered for the feast..." In 1994, the band reunited for a stadium tour and to release a new album, "Hell Freezes Over."
17. Then they all start stabbing this beast with their knives. What kind of knives were they?

Answer: Steely knives

"...they stab it with their steely knives, but they just can't kill the beast." I really like this lyric. I don't understand exactly what it means, but hey! That's not a requirement for appreciation.
18. So they're all just hacking this poor beast to death...too bad, they just can't kill it. The last thing this guy remembers, he was running for the door. He just has to find the _______ back to the place he was before. What leads back to the place he was before?

Answer: A passage

"Last thing I remember, I was running for the door. I had to find the passage back to the place I was before." The Eagles' album sales totalled over 83.5 million dollars!
19. Then this other guy tells him to relax and they are "programmed to receive." I'm sure that really helps. Who tells him to relax?

Answer: The nightman

"'Relax', said the nightman. 'We are programmed to receive...'" Their 83.5+ million dollar career led them to become the third top-selling band of all time, behind the Beatles and Led Zeppelin.
20. And, as if this whole ordeal weren't enough to scar this poor guy for life, the "relax" man is now telling him that he can check out anytime he likes, but he can never do what?

Answer: Leave

"...You can check out anytime you like, but you can never leave!" This is without a doubt my favorite line in the entire song. The Eagles are such talented musicians and songwriters!
Source: Author sassy111

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : teachdpo: 19/20
Feb 02 2023 : Guest 24: 20/20
Feb 01 2023 : Guest 1: 18/20
Jan 31 2023 : Guest 73: 17/20
Jan 27 2023 : Dern: 13/20
Jan 23 2023 : Guest 90: 15/20
Jan 22 2023 : Guest 24: 19/20
Jan 21 2023 : Guest 15: 20/20
Jan 12 2023 : getuff: 20/20

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series 50 States, 50 Quizzes (Part 1):

Everything from geography to history to bands and songs that happen to share a name with the state.

  1. Alabama Music Average
  2. I Don't Know...Alaska Average
  3. Battleships: Past & Present #6; USS Arizona Tough
  4. Exploring Arkansas Average
  5. Welcome to the Hotel California! Very Easy
  6. A Colorado Tour Average
  7. Native Americans - The Delaware Difficult
  8. That Musician is From Florida? Average
  9. "The Devil Went Down to Georgia" Very Easy

Also part of quiz list
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us