FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kentucky Derby Festival
Quiz about Kentucky Derby Festival

Kentucky Derby Festival Trivia Quiz


Every year we have Kentucky Derby Festival, it kicks off the week before Derby. See if you can answer these questions.

A multiple-choice quiz by delainey. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Kentucky

Author
delainey
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,392
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
762
- -
Question 1 of 10
1. What year did the Kentucky Derby Festival begin? Hint


Question 2 of 10
2. Kentucky Derby Festival starts two Saturdays before Derby, what event blasts off to the start?

Answer: (Three Words)
Question 3 of 10
3. What was the first event of the Kentucky Derby Festival in 1956? Hint


Question 4 of 10
4. This event is held on Wednesday of Derby Festival Week? Hint


Question 5 of 10
5. The 1956 Kentucky Derby Festival Queen later became Kentucky's first female governor, who was she? Hint


Question 6 of 10
6. Where was the first Balloon Race held? Hint


Question 7 of 10
7. What is the famous two-legged running event?

Answer: (two words, use a hyphen)
Question 8 of 10
8. What are the food venues called? Hint


Question 9 of 10
9. Bedlam in the streets! What are they racing? Hint


Question 10 of 10
10. In what city do the Kentucky Derby Festival events take place? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Guest 76: 1/10
Feb 19 2024 : Guest 74: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year did the Kentucky Derby Festival begin?

Answer: 1956

It has grown to 70 special events and entertains 1.5 million people.
2. Kentucky Derby Festival starts two Saturdays before Derby, what event blasts off to the start?

Answer: Thunder Over Louisville

The first Thunder was held at Cardinal Stadium in 1990. Thunder is the nation's largest firework display.
3. What was the first event of the Kentucky Derby Festival in 1956?

Answer: The Pegasus Parade

The Pegasus Parade was the first event of the Kentucky Derby Festival in 1956. Rock Hudson made his last public appearance as Grand Marshall in 1984.
4. This event is held on Wednesday of Derby Festival Week?

Answer: Great Steamboat Race

The Great Steamboat Race started in 1963. They compete for the "Gilded Antlers".
5. The 1956 Kentucky Derby Festival Queen later became Kentucky's first female governor, who was she?

Answer: Martha Layne Collins

Martha Layne Collins was governor of Kentucky from 1983-1987.
6. Where was the first Balloon Race held?

Answer: Top of Iroquois Park

The first race was in 1973 with just seven balloons competing.
7. What is the famous two-legged running event?

Answer: Mini-marathon

The Mini-marathon is one of the nation top 100 road races.
8. What are the food venues called?

Answer: chow wagon

The chow wagons serve beer, elephant ears, hot dogs, hamburgers, etc.
9. Bedlam in the streets! What are they racing?

Answer: Beds

It was originally run in 1990, with two bed heats, four runners pushing and one steering.
10. In what city do the Kentucky Derby Festival events take place?

Answer: Louisville

Louisville is the 16th largest city in the US and the largest city in Kentucky.
Source: Author delainey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us