FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about National Treasures places you may not know
Quiz about National Treasures places you may not know

National Treasures (places you may not know) Quiz


We have all heard of Mt. Rushmore, The Washington Monument, and such. However have you ever been to one of these slightly less known landmarks in our great land? I will give some clues to help identify them, you tell me the landmark.

A multiple-choice quiz by foxgap. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA - Parks

Author
foxgap
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,030
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1990
- -
Question 1 of 10
1. It's in Billings, Montana. It was discovered in the 1930's. It has drawings on the wall. What am I talking about? Hint


Question 2 of 10
2. This was built out of mud and straw called 'adobe'. It was built over 600 years ago by Indians. You use stair ladders to go from one level to another. What place is this? Hint


Question 3 of 10
3. It's in Boston, Massachusetts. It was originally built as a church. Sam Adams and the 'Sons of Liberty' planned the Boston Tea Party there. What building is this? Hint


Question 4 of 10
4. This site is in Boston, Massachusetts. It was built in 1806 for a Baptist Church. The famous abolitionist Fredrick Douglass spoke there. Where am I talking about? Hint


Question 5 of 10
5. In 1793, George Washington laid the cornerstone for it. It took 60 years to build and five different architects worked on the design for this building. All national legislation has taken place there since 1800. What building am I talking about? Hint


Question 6 of 10
6. This building is in Washington, D.C. as well, and was built in 1801-02. It is only a short distance from the White House. When the British burned the White House during the War of 1812, President James Madison and his family relocated there for a short period of time. What place is this? Hint


Question 7 of 10
7. This area is near Daniel, Wyoming. It was used by Indians, traders, and trappers who came together there. These gatherings occured between 1824 and 1840. Where am I talking about? Hint


Question 8 of 10
8. This place is near Casper, Wyoming. It was a famous landmark and popular resting place for travelers on the Oregon Trail. It was once used by immigrants, stagecoaches, and freight wagons. What is it? Hint


Question 9 of 10
9. This is a train station in Baltimore, Maryland. It was built in 1830-31 for the B & O Railroad. It was the 'end of the line' of a 13 mile section of track that was laid. Hint


Question 10 of 10
10. This landmark is in Boston, Massachusetts. It was designed about 1860 by George Meacham. It was the first public area of its type in America. What was this American first? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's in Billings, Montana. It was discovered in the 1930's. It has drawings on the wall. What am I talking about?

Answer: Pictograph Cave

Discovered in the 1930's this cave has about 100 drawings on the walls. These are drawn in red, black, and white colors and are estimated to be about 1500 years old. Many have these rock pictures have been destroyed by vandals prior to being protected. They were drawn by local Indians and show many elements of day to day life of the time, when they were created.
2. This was built out of mud and straw called 'adobe'. It was built over 600 years ago by Indians. You use stair ladders to go from one level to another. What place is this?

Answer: Taos Pueblo

Because of lack of building materials such as wood, other ways to build shelter had to be found. By building them to have access by ladders, if attacked, they could pull the ladders up and make it difficult to be captured. The Taos Pueblo is in Taos, New Mexico.
3. It's in Boston, Massachusetts. It was originally built as a church. Sam Adams and the 'Sons of Liberty' planned the Boston Tea Party there. What building is this?

Answer: Old South Meeting House

With the planning of the Boston Tea Party, which was a protest of high taxes, it could be argued that the seeds of the Revolutionary War started here.
4. This site is in Boston, Massachusetts. It was built in 1806 for a Baptist Church. The famous abolitionist Fredrick Douglass spoke there. Where am I talking about?

Answer: The African Meeting House

At this time in our history, one of the largest groups of free blacks lived in this area. They met here to discuss the abomination of slavery and what could be done to end it.
5. In 1793, George Washington laid the cornerstone for it. It took 60 years to build and five different architects worked on the design for this building. All national legislation has taken place there since 1800. What building am I talking about?

Answer: The Capitol Building

The Senate and the House of Representatives both are housed in the Capitol. This is where the laws that we live under are debated and passed. Every four years the new President of the United States is sworn in on the front steps of the Capitol.
6. This building is in Washington, D.C. as well, and was built in 1801-02. It is only a short distance from the White House. When the British burned the White House during the War of 1812, President James Madison and his family relocated there for a short period of time. What place is this?

Answer: The Octagon House

The Treaty of Ghent was signed there, declaring that England and the United States were no longer at war.
7. This area is near Daniel, Wyoming. It was used by Indians, traders, and trappers who came together there. These gatherings occured between 1824 and 1840. Where am I talking about?

Answer: Upper Green River Rendezvous Site

These groups came together there once a year. The meetings could last several days or several weeks. Furs were traded for such items as manufactured cloth, pots and pans, and other items that were luxuries at that time. This could be called the beginning of commercial enterprise.
8. This place is near Casper, Wyoming. It was a famous landmark and popular resting place for travelers on the Oregon Trail. It was once used by immigrants, stagecoaches, and freight wagons. What is it?

Answer: Independence Rock

This area was a site that brought relief to many travelers as they arrived there. A place to rest on a harsh and dangerous journey. By the 1840's many families were painting or scratching their names on its surface as they were passing through. Many of these names can still be seen today.
9. This is a train station in Baltimore, Maryland. It was built in 1830-31 for the B & O Railroad. It was the 'end of the line' of a 13 mile section of track that was laid.

Answer: Ellicot Station

In the early nineteenth century railroad owners were only beginning to realize the potential of profit by using railroads to haul items to areas where it could not be found. The B & O Railroad was given the first charter to haul freight. This proved to be a hugh financial success.

Their good fortune encouraged others to enter the business and more and more track was laid as the railroads expanded West.
10. This landmark is in Boston, Massachusetts. It was designed about 1860 by George Meacham. It was the first public area of its type in America. What was this American first?

Answer: Boston Public Garden

Boston Public Garden is known for the outdoor sculptures that are displayed on the grounds. One of the most famous of its attractions is the boats that people can ride in the pond there. They are built to look like swans and many people come to the park just to be able to say that they had ridden in them.
Source: Author foxgap

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us