FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about New Jersey CitiesCounties
Quiz about New Jersey CitiesCounties

New Jersey Cities/Counties Trivia Quiz


Facts and information on the diverse counties and cities in New Jersey!

A multiple-choice quiz by ssmiley92. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. New Jersey

Author
ssmiley92
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
966
Last 3 plays: Guest 70 (8/10), JanIQ (5/10), Guest 69 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which county in New Jersey is the least populated? Hint


Question 2 of 10
2. What is the county seat of Cumberland County? Hint


Question 3 of 10
3. What are the two most populated cities in Middlesex County? Hint


Question 4 of 10
4. Which three counties are the most populated in the state? Hint


Question 5 of 10
5. What is the most populated town in Monmouth County? Hint


Question 6 of 10
6. Which county is the smallest in area? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the only county to touch both the Delaware River and Atlantic Ocean? Hint


Question 8 of 10
8. Which two towns are the most populated in Mercer County? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following counties does not border the Delaware Bay? Hint


Question 10 of 10
10. Lake Hopatcong, the largest lake in New Jersey, borders Morris and Sussex counties.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 70: 8/10
May 08 2024 : JanIQ: 5/10
Apr 09 2024 : Guest 69: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which county in New Jersey is the least populated?

Answer: Salem

Salem County in the southwestern corner of the state has only about 65,000 citizens! Cape May, Warren, and Sussex Counties have all surpassed the 100,000 citizen mark.
2. What is the county seat of Cumberland County?

Answer: Bridgeton

While Vineland, home to many immigrants, is the biggest city in the county in both population and size, Bridgeton is the county seat. Millville is also one of the biggest towns in souther New Jersey. Mays Landing is the county seat of Atlantic County, not Cumberland.
3. What are the two most populated cities in Middlesex County?

Answer: Edison & Woodbridge

Edison and Woodbridge both have over 90,000 citizens! New Brunswick is the county seat, with about 50,000 people, and Perth Amboy is a smaller, very urbanized city, where Middlesex County has its only connection to New York City, Staten Island, at the Outerbridge crossing.
4. Which three counties are the most populated in the state?

Answer: Bergen, Essex, and Middlesex

Bergen, Essex, and Middlesex counties all have a population over 750,000! Camden has one of the largest populations of southern counties and Hudson is the most densely populated county in the state, containing tightly-packed towns such as Jersey City, Bayonne, Guttenburg, Weehawken, Secaucus, West New York, and Union City.
5. What is the most populated town in Monmouth County?

Answer: Middletown

Middletown is the largest, with over 70,000 habitants. Freehold is the county seat with about 35,000 people. Asbury Park is the birthplace of Bruce Springsteen, and Red Bank is a coastal town that is a mecca of the arts.
6. Which county is the smallest in area?

Answer: Hudson

Hudson County is the smallest county in area in New Jersey, and one of the smallest in the country, even though it ranks high in population, due to cities like Jersey City and Bayonne. Camden and Gloucester are the smallest in the south.
7. Which is the only county to touch both the Delaware River and Atlantic Ocean?

Answer: Burlington

Burlington County borders a long segment of the Delaware, and barely touches the Atlantic Ocean in its southern tip. Burlington is also the largest county in size in New Jersey. Atlantic and Ocean Counties border the Atlantic on their east side, while Monmouth borders it on its east and north side (the north resides on Raritan Bay).
8. Which two towns are the most populated in Mercer County?

Answer: Trenton and Hamilton

Trenton and Hamilton are also two of the nine most populated cities in the state. Ewing and White Horse are northern suburbs of Trenton, while East Windsor is on the other side of the county, near Middlesex County.
9. Which of the following counties does not border the Delaware Bay?

Answer: Atlantic

Salem and Cumberland Counties border the bay, Atlantic County only borders the Atlantic Ocean, while Cape May County borders both. Salem is the mouth of the Delaware River, where the river flows into the Delaware Bay.
10. Lake Hopatcong, the largest lake in New Jersey, borders Morris and Sussex counties.

Answer: True

The second largest lake is Greenwood Lake, which is shared by both New Jersey and New York. The lake is in the northern part of the state, not quite in the 'mountains' in Sussex county, but in the Highlands of North Central New Jersey.
Source: Author ssmiley92

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us