FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Noteworthy State of New Jersey
Quiz about The Noteworthy State of New Jersey

The Noteworthy State of New Jersey Quiz


"The Garden State" is the nickname for New Jersey. It is a Mid-Atlantic state known for its technology and business acumen.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. New Jersey

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
393,998
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
375
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (7/10), Guest 73 (8/10), JanIQ (6/10).
-
Question 1 of 10
1. What is the State Butterfly of New Jersey? Hint


Question 2 of 10
2. What was named the State Flower in 1913? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these berries is the State Fruit of New Jersey? Hint


Question 4 of 10
4. What is the State Tree for New Jersey? Hint


Question 5 of 10
5. What is this turtle that is the State Reptile of New Jersey? Hint


Question 6 of 10
6. Which one of these is the State Fish of New Jersey? Hint


Question 7 of 10
7. The New Jersey State Animal is the mule.


Question 8 of 10
8. What is the origin of the State name "New Jersey"? Hint


Question 9 of 10
9. What is the State Bird of New Jersey?
Hint


Question 10 of 10
10. Which animal was named the State Insect in 1874?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 173: 7/10
May 23 2024 : Guest 73: 8/10
May 07 2024 : JanIQ: 6/10
Apr 20 2024 : Guest 124: 8/10
Apr 09 2024 : Guest 69: 9/10
Apr 03 2024 : Guest 164: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the State Butterfly of New Jersey?

Answer: Black Swallowtail

In 2015 the beautiful black swallowtail butterfly was selected as the official state butterfly of New Jersey. The black swallowtail is indigenous to New Jersey, and it generally likes open areas like wetlands, fields, and flat-woods.
2. What was named the State Flower in 1913?

Answer: Violet

New Jersey adopted the violet as the state flower in 1913. The flower has five petals that are usually blue to purple in color, sometimes white, with darker veins that radiate out from center of the flower blossom.
3. Which of these berries is the State Fruit of New Jersey?

Answer: Highbush blueberry

The highbush blueberry is indigenous to New Jersey. It was cultivated in the early 1900s. It was named the State Fruit in 2003. New Jersey ranks second in the nation in blueberry cultivation,
4. What is the State Tree for New Jersey?

Answer: Northern red oak

The northern red oak is named for the reddish color of the wood. In the fall he foliage can also be a brilliant red. The acorns, leaves, and seedlings of northern red oak provide food for a huge array of wildlife including many species of birds, rabbits, and rodents.
5. What is this turtle that is the State Reptile of New Jersey?

Answer: Bog turtle

The bog turtle is one of the smallest turtle species native to North America. In New Jersey it has suffered from habitat loss, pollution, and illegal collecting. This reptile was designated the official State Reptile of New Jersey in 2018.
6. Which one of these is the State Fish of New Jersey?

Answer: Brook trout

The brook trout live under water conditions that are clean and cool, they cannot survive in polluted water. They eat aquatic insects and small crayfish. It was chosen in 1992.
7. The New Jersey State Animal is the mule.

Answer: False

The horse was adopted as the official State Animal symbol of New Jersey in 1977. This is from the historical significance the horse had in early New Jersey. It is included on the state seal also.
8. What is the origin of the State name "New Jersey"?

Answer: It comes from the British island of Jersey

New Jersey was named for the English Channel Island of Jersey in honor of Sir George Carteret who was one of the two men to whom the land was originally given. New Jersey was the third state to ratify the U.S. Constitution in 1787 and the first state to sign the Bill of Rights.
9. What is the State Bird of New Jersey?

Answer: Eastern goldfinch

New Jersey designated the eastern goldfinch as the official state bird in 1935. Also called wild canary, this bird eats primarily seeds from dandelions, sunflowers and ragweed.
10. Which animal was named the State Insect in 1874?

Answer: Honeybee

Honeybees live in hives of up to 80,000 individuals. A hive consists of one queen bee, a small group of male drones and the remaining vast majority of sterile female worker bees.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us