FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bergen County New Jersey
Quiz about Bergen County New Jersey

Bergen County, New Jersey Trivia Quiz


Bergen County, New Jersey, is located directly across the Hudson River from New York City. It is among the Garden State's most beautiful areas.

A multiple-choice quiz by janshannon. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. New Jersey

Author
janshannon
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,548
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1338
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 124 (8/10), JanIQ (2/10), Chris2005 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. This style of architecture once dominated Bergen County. Hint


Question 2 of 10
2. This military action of the U. S. Revolutionary War began in Bergen County. Hint


Question 3 of 10
3. When the Cloisters museum was built in New York City, John D. Rockefeller Jr. also purchased land on the New Jersey side of the Hudson River. Why? Hint


Question 4 of 10
4. Very early movies were made in New Jersey. The hugely popular serial, "Perils of Pauline," was made along the sheer cliifs of the Palisades. Which Bergen County town was the first center of movie making. Hint


Question 5 of 10
5. Palisades Amusement Park, which drew young and old alike, was known as the favorite spot for fun in Bergen County. Which of the following was not among its attractions? Hint


Question 6 of 10
6. Which Hudson River crossing links New York and Bergen County? Hint


Question 7 of 10
7. People throughout the Tri-State area (NJ-NY-CT) are aware of Paramus, New Jersey. This Bergen town is well-known because of its... Hint


Question 8 of 10
8. Now, about some of Bergen County's famous residents. This best-selling mystery novelist lives in Bergen. Many of this writer's stories are set there. Hint


Question 9 of 10
9. This Bergen county native shot to fame starring in television, then went on to a white suit and a blockbuster movie. After a career snag, he returned as a strong actor who can draw the kind of audiences the movie studios crave. Hint


Question 10 of 10
10. This actor commuted between Hollywood and his home in Leonia, Bergen County, during the years he starred in one of television's most highly-regarded sitcoms. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 124: 8/10
May 07 2024 : JanIQ: 2/10
May 02 2024 : Chris2005: 6/10
Apr 24 2024 : Guest 124: 9/10
Apr 13 2024 : Guest 61: 9/10
Apr 03 2024 : Guest 45: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This style of architecture once dominated Bergen County.

Answer: Dutch Colonial

Like New York City and the Hudson Valley, Bergen County was settled by Dutch farmers. Dutch Colonial homes were built to face a lane that turned off the main road. Stone houses with overhanging hipped roofs and the end turned to the road are still found today in Bergen County.
2. This military action of the U. S. Revolutionary War began in Bergen County.

Answer: Washington's Retreat

In 1776, Cornwallis led his British troops into New Jersey and took Fort Lee. Knowing the Colonial Army could no longer control traffic on the Hudson River, Washingnton chose to take his troops inland to regroup in Central Jersey. This retreat eventually led to victory over the British.
3. When the Cloisters museum was built in New York City, John D. Rockefeller Jr. also purchased land on the New Jersey side of the Hudson River. Why?

Answer: To keep the wooded view from the medieval museum undisturbed.

Rockefeller wanted to assure that visitors would always be able to enjoy the quiet of the beautiful Cloisters both inside and out. With the Hudson River waterfront quickly developing, he bought a portion of the Palisades and donated it to the state as parkland.
4. Very early movies were made in New Jersey. The hugely popular serial, "Perils of Pauline," was made along the sheer cliifs of the Palisades. Which Bergen County town was the first center of movie making.

Answer: Fort Lee

Movie makers soon left Fort Lee for California when they realized the milder weather would permit them to produce films all year 'round.
5. Palisades Amusement Park, which drew young and old alike, was known as the favorite spot for fun in Bergen County. Which of the following was not among its attractions?

Answer: Winchester Mystery House

The mysterious mansion, built - and built and built - by the widow Winchester, is in California. All the other attractions were in Bergen. In the 1970s, Palisades Amusement Park was torn down to make way for luxury high-rise apartments with fabulous views of the New York skyline.
6. Which Hudson River crossing links New York and Bergen County?

Answer: George Washington Bridge

The George Washington Bridge opened in 1931, led to expansion of suburban settlement in Bergen County. Before that, commuters took a train to Hoboken and the PATH to NYC. A second level on the bridge, below the original, was opened in 1962. Nowadays, workers are discouraged to commute to the big city by car. Thousands of commuters take the train and the PATH.
7. People throughout the Tri-State area (NJ-NY-CT) are aware of Paramus, New Jersey. This Bergen town is well-known because of its...

Answer: Shopping malls

Paramus is known for the number of shopping malls in a small area. This town of 25,000 has five major enclosed malls and numerous open malls.
8. Now, about some of Bergen County's famous residents. This best-selling mystery novelist lives in Bergen. Many of this writer's stories are set there.

Answer: Mary Higgins Clark

Mary Higgins Clark enjoys setting all or part of some of her mysteries in her home county. Other Bergen residents love reading about their home county.
9. This Bergen county native shot to fame starring in television, then went on to a white suit and a blockbuster movie. After a career snag, he returned as a strong actor who can draw the kind of audiences the movie studios crave.

Answer: John Travolta

John Travolta grew up in an acting family in Englewood, Bergen County. Today, besides acting in movies, he is an avid pilot.
10. This actor commuted between Hollywood and his home in Leonia, Bergen County, during the years he starred in one of television's most highly-regarded sitcoms.

Answer: Alan Alda

Alan Alda wanted his daughters to have a normal life in a small town. So his family lived in Leonia during most of the years he played Hawkeye Pierce in M*A*S*H.
Source: Author janshannon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us