FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Around the Garden State
Quiz about All Around the Garden State

All Around the Garden State Trivia Quiz


This quiz is dedicated to all current and former New Jersey residents. The questions are about all the places and things that make the Garden State the great state that it is.

A multiple-choice quiz by Mickey1229. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. New Jersey

Author
Mickey1229
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,739
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1107
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (3/15), Guest 108 (2/15), JanIQ (6/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which New Jersey State Highway that runs from Philadelphia to the Atlantic Ocean is nicknamed "The White Horse Pike"? Hint


Question 2 of 15
2. Which Ocean County community's Naval Airfield was the site of the Hindenburg disaster back in 1937? Hint


Question 3 of 15
3. Which New Jersey resort community is the farthest point north on the very upscale Long Beach Island? Hint


Question 4 of 15
4. Which North Jersey lake that straddles the New York state border, was a resort location for urban residents as far back as 1876? Hint


Question 5 of 15
5. Of the 21 counties that make up the Garden State, which county is the smallest in terms of square mileage? Hint


Question 6 of 15
6. Which of the following famous people does NOT have a bridge named for them that spans the Delaware River from New Jersey into Philadelphia? Hint


Question 7 of 15
7. Which former New Jersey Governor has a state forest named for him/her in the Pine Barrens right off of Route 70? Hint


Question 8 of 15
8. Of the 21 counties that make up New Jersey, which county is bordered by the most counties within the state? Hint


Question 9 of 15
9. Rowan University, which was renamed in 1992 after Henry Rowan donated 100 million dollars to the school, is located in which South Jersey community? Hint


Question 10 of 15
10. Where in the state of New Jersey would you find the only legal "clothing optional" beach? Hint


Question 11 of 15
11. Which North Jersey community is the home to a National Historic Park that honors the location as George Washington's winter headquarters in 1777? Hint


Question 12 of 15
12. The Delaware Water Gap National Recreation Area runs along the Delaware River in which two New Jersey counties? Hint


Question 13 of 15
13. Which North Jersey city is home to one of the largest waterfalls east of the Mississippi River? Hint


Question 14 of 15
14. High Point in Sussex County is the highest elevation above sea level of any spot in New Jersey. How many feet above sea level is High Point? Hint


Question 15 of 15
15. Which of the following bridges does NOT connect New Jersey with the Borough of Staten Island? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 108: 3/15
May 16 2024 : Guest 108: 2/15
May 07 2024 : JanIQ: 6/15
Apr 17 2024 : Guest 71: 6/15
Apr 13 2024 : Guest 61: 3/15
Apr 09 2024 : Guest 69: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which New Jersey State Highway that runs from Philadelphia to the Atlantic Ocean is nicknamed "The White Horse Pike"?

Answer: Route 30

The sixty miles covered by Route 30 was originally a foot path by the Leni-Lenape Indians. It was also a stagecoach route to Atlantic City from Philadelphia. Rumor has it that the Jersey Devil lives some where close to Route 30 as well.
2. Which Ocean County community's Naval Airfield was the site of the Hindenburg disaster back in 1937?

Answer: Lakehurst

The Hindenburg burst into flames while attempting to moor at the Naval Air Station in Lakehurst on May 6, 1937. Thirty-six people were killed in the flames.
3. Which New Jersey resort community is the farthest point north on the very upscale Long Beach Island?

Answer: Barnegat Light

The very posh Barnegat Light makes up the northern tip of the island. The traffic jams getting off the island and back to the Parkway on a sunny Sunday afternoon are legendary.
4. Which North Jersey lake that straddles the New York state border, was a resort location for urban residents as far back as 1876?

Answer: Greenwood Lake

Greenwood Lake was first damned up in 1837 to increase the size of the lake. Several steamboats started to operate on the lake in 1876, including one called the Montclair that could hold as many as 400 tourists. The boats would pick up passengers at the end of their train rides from the more urban areas.
5. Of the 21 counties that make up the Garden State, which county is the smallest in terms of square mileage?

Answer: Hudson

Even though Hudson County consists of only 47 square miles of land, it was the birth place to many famous people. "Ol' Blue Eyes" Frank Sinatra was born in Hoboken and comedian Flip Wilson is from Jersey City. Also, Vice President Aaron Burr shot and killed Alexander Hamilton in Weehawken in 1804.
6. Which of the following famous people does NOT have a bridge named for them that spans the Delaware River from New Jersey into Philadelphia?

Answer: William Penn

William Penn was the founder of the colony of Pennsylvania and lent his name to the Keystone State, but none of the bridges in the Philadelphia metropolitan area bear his name.
7. Which former New Jersey Governor has a state forest named for him/her in the Pine Barrens right off of Route 70?

Answer: Brendan Byrne

Brendan Byrne was always given high marks from environmental groups. He was one of the first politicians in the state to try to battle New Jersey's reputation as one large waste dump between New York and Philadelphia.
8. Of the 21 counties that make up New Jersey, which county is bordered by the most counties within the state?

Answer: Morris

Morris County is bordered by seven other counties. Atlantic is bordered by six, and Somerset and Burlington by five each.
9. Rowan University, which was renamed in 1992 after Henry Rowan donated 100 million dollars to the school, is located in which South Jersey community?

Answer: Glassboro

The school was known as Glassboro State College up until 1992. The school's administration decided to rename the school after Mr. Rowan made his incredibly large donation.
10. Where in the state of New Jersey would you find the only legal "clothing optional" beach?

Answer: Sandy Hook

Sandy Hook is designated as part of the Federal Park System. Gunnison Beach towards the northern tip of the park is designated as "clothing optional" for anyone looking for an all-over tan.
11. Which North Jersey community is the home to a National Historic Park that honors the location as George Washington's winter headquarters in 1777?

Answer: Morristown

Morristown National Historic Park is located just off of Route 287. The location also served as Washington's headquarters in the winter of 1779.
12. The Delaware Water Gap National Recreation Area runs along the Delaware River in which two New Jersey counties?

Answer: Sussex and Warren

The area starts in Sussex County at Interstate 84 and runs down through Warren County to Interstate 80. White water rafting attracts thousands on warm summer weekends.
13. Which North Jersey city is home to one of the largest waterfalls east of the Mississippi River?

Answer: Paterson

The famous Paterson Falls was a source of power for the city before the discovery of electricity. The 71 foot high falls powered many textile mills in the area and helped Paterson acquire the nickname of "The Silk City"?
14. High Point in Sussex County is the highest elevation above sea level of any spot in New Jersey. How many feet above sea level is High Point?

Answer: 1801 feet

According to the 2007 World Almanac, High Point stands 1801 feet above sea level. High Point is considered part of the Appalachian Highlands.
15. Which of the following bridges does NOT connect New Jersey with the Borough of Staten Island?

Answer: Verrazano-Narrows Bridge

The Verrazano-Narrows Bridge connects Staten Island with the Borough of Brooklyn. It also happens to be the starting point of the New York City Marathon.
Source: Author Mickey1229

This quiz was reviewed by FunTrivia editor zh1322 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us