FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nome Wasnt Built in a Day
Quiz about Nome Wasnt Built in a Day

Nome Wasn't Built in a Day Trivia Quiz


This quiz will cover some facts about Nome, Alaska in the United States.

A multiple-choice quiz by lout62001. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Alaska

Author
lout62001
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,719
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
279
Last 3 plays: Guest 136 (6/10), Guest 173 (8/10), Guest 130 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Nome is situated in Western Alaska on a headland named after a politician who was successful in acquiring Alaska from Russia. What is the name of that peninsula? Hint


Question 2 of 10
2. At the turn of the twentieth century, the population of Nome, Alaska was estimated to be in excess of 12,000, an exponential increase from ten years earlier. Why did so many people decide to go to Nome? Hint


Question 3 of 10
3. In 2014, what was the largest ethnic group in Nome, Alaska? Hint


Question 4 of 10
4. Nome, Alaska is not exactly the warmest place in the world, but July is when the temperatures are the highest. In which range would the average daily high (F) be for that month? Hint


Question 5 of 10
5. The finish line of the Iditarod, the annual dog sled race through the frozen tundra of Alaska, is located in Nome. Where does the competition usually begin? Hint


Question 6 of 10
6. Tourist access to Nome, Alaska is only available by either watercraft or aircraft.


Question 7 of 10
7. One of the landmarks in Nome, Alaska is the Carrie M. McLain Memorial Museum, exhibiting the culture and life of the Bering Strait region. What was McLain's occupation that caused the museum to be named in her honor? Hint


Question 8 of 10
8. The distance between Nome, Alaska and mainland Russia is less than the distance between Nome and the capital of Alaska.


Question 9 of 10
9. Nome, Alaska is certainly not a place where gardens or gardeners thrive due to the ground being frozen all year round. What is the term used to describe the state of the soil in the subsurface? Hint


Question 10 of 10
10. The title of this quiz, "Nome Wasn't Built in a Day", sounds a lot like the proverb that is in reference to which European city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 30 2024 : Guest 136: 6/10
May 01 2024 : Guest 173: 8/10
Apr 29 2024 : Guest 130: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nome is situated in Western Alaska on a headland named after a politician who was successful in acquiring Alaska from Russia. What is the name of that peninsula?

Answer: Seward Peninsula

Nome is located along the southern part of the peninsula next to Norton Sound, which is an inlet of the Bering Sea. It became a city in 1901, and at one time was the largest city in Alaska. William Seward purchased Alaska in 1867.
2. At the turn of the twentieth century, the population of Nome, Alaska was estimated to be in excess of 12,000, an exponential increase from ten years earlier. Why did so many people decide to go to Nome?

Answer: Gold discovery

In 1898, gold was discovered by prospectors on Anvil Creek in Nome. When news of the discovery reached the rest of world, people began to flock there. This dramatically increased the population, with some reports that as many as 20,000 people may have gone there. The Nome mining district was created, and tent cities were set up along the beach sands for several miles.
3. In 2014, what was the largest ethnic group in Nome, Alaska?

Answer: Native Americans

It is estimated that more than half the population of Nome was Native American in 2014. Some of these native groups include the Yupik, the Inuit and American Indians, with lineage to tribes in the lower 48 states. White Caucasians accounted for about a third of the population, while others were present in negligible numbers.
4. Nome, Alaska is not exactly the warmest place in the world, but July is when the temperatures are the highest. In which range would the average daily high (F) be for that month?

Answer: Fifties

The average high in July is about 58-59F, depending on the source of the data. In the United States, annual temperatures on average are the lowest in Alaska and the highest in Florida, which is slightly warmer than Hawaii.
5. The finish line of the Iditarod, the annual dog sled race through the frozen tundra of Alaska, is located in Nome. Where does the competition usually begin?

Answer: Anchorage

Depending on the trail selected, the length of the race is 1050-1150 miles, and always ends in Nome. The competition is representative of the 1925 serum run from Nenana to Nome, an urgent trek by dog mushers to deliver medication in order to treat diphtheria.
6. Tourist access to Nome, Alaska is only available by either watercraft or aircraft.

Answer: True

Due to the remoteness of the area, there is no road or rail connection to other major cities. All roads only give access to nearby surrounding areas. To get to Nome from afar, you need to come by ship through the Bering Sea or by smaller planes into Nome Airport.
7. One of the landmarks in Nome, Alaska is the Carrie M. McLain Memorial Museum, exhibiting the culture and life of the Bering Strait region. What was McLain's occupation that caused the museum to be named in her honor?

Answer: School teacher

McLain was the daughter of a gold prospector who moved to Nome from New York during the Gold Rush at the turn of the twentieth century. She taught school there for many years, became the town historian and one of Nome's leading citizens. The museum itself includes the Gold Rush memorabilia, Eskimo artifacts and historical photographs among other interesting stuff.
8. The distance between Nome, Alaska and mainland Russia is less than the distance between Nome and the capital of Alaska.

Answer: True

The distance from Nome to the westernmost point of the Seward Peninsula at the Bering Strait is about 100 miles, across the strait to Russia is about another 60 miles for a total of 160 miles. Nome to Juneau is considerably further at a distance of about 1100 miles.
9. Nome, Alaska is certainly not a place where gardens or gardeners thrive due to the ground being frozen all year round. What is the term used to describe the state of the soil in the subsurface?

Answer: Permafrost

Permafrost is present in virtually all areas near Nome as the city is located just south of the Arctic Circle. However, over time there has been increased thawing due to global warming.
10. The title of this quiz, "Nome Wasn't Built in a Day", sounds a lot like the proverb that is in reference to which European city?

Answer: Rome

The proverb, "Rome wasn't built in a day" refers to the fact that it requires a lot of time to create great things. In this context it certainly took longer than a day to build both Rome, Italy and Nome, Alaska. Rome is obviously a great thing and popular globally, whereas Nome may only be great to the local population.
Source: Author lout62001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us