FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Reach for the Sky in Africa
Quiz about Reach for the Sky in Africa

Reach for the Sky in Africa Trivia Quiz


Throwing some light on the high points of Africa.

A multiple-choice quiz by Pam1239. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Author
Pam1239
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
386,189
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
235
- -
Question 1 of 10
1. The Atlas Mountains in northwestern Africa lie in three countries. The highest peak is Toubkal (4,167 m). Which country is Toubkal in? Hint


Question 2 of 10
2. Mount Kilimanjaro is closer to the sky than any other mountain in Africa. What is its height? Hint


Question 3 of 10
3. One of the most recognizable mountains in the world must surely be Table Mountain. When it comes to reaching for the sky though it comes off rather short. Do you know how short it is? Hint


Question 4 of 10
4. The Rwenzori Mountains, also called "The Mountains of the Moon", are located on on the border of two countries. Do you know which two? Hint


Question 5 of 10
5. A small country reaching higher than any other in the world is situated in Africa. Can you tell which one it is? Hint


Question 6 of 10
6. Also reaching for the sky is Mount Kenya at 5,199 meters. Where does it come in order of height in Africa? Hint


Question 7 of 10
7. There are numerous mountain ranges on the African continent. Which of the following is not one? Hint


Question 8 of 10
8. The three highest mountains of the Drakensberg Range are Thabana Ntlenyana (3483 m), Makheka (3452 m) and Thaba Putsoa (3455 m). They are all in Lesotho. Besides reaching for the sky, these mountains are also the source of two main rivers in South Africa. Which ones? Hint


Question 9 of 10
9. While it may not be the highest country in Africa, Ethiopia has a fair share of mountains reaching for the sky. Of the following, which reaches highest? Hint


Question 10 of 10
10. Mount Cameroon is an active volcano in Cameroon near the Gulf of Guinea and reaches 4040 m to the sky. Do you know the meaning of its native name of Mongo ma Ndemi? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Atlas Mountains in northwestern Africa lie in three countries. The highest peak is Toubkal (4,167 m). Which country is Toubkal in?

Answer: Morocco

The Atlas Mountains divide the Atlantic and Mediterranean coastline from the Sahara Desert. Toubkal is situated in Morocco's Toubkal National Park just 63 km south of Marrakesh.
2. Mount Kilimanjaro is closer to the sky than any other mountain in Africa. What is its height?

Answer: 5895 m

There are three volcanic cones on Mount Kilimanjaro. Kibo is the highest and is dormant so could erupt again. The other two, Mawenzi and Shira, are considered extinct.
3. One of the most recognizable mountains in the world must surely be Table Mountain. When it comes to reaching for the sky though it comes off rather short. Do you know how short it is?

Answer: 1084.6 m

The mountain is often covered by clouds when a south-easterly wind blows up the mountain's slopes into colder air. Legend says this "table cloth" is formed by a smoking contest between the Devil and a local pirate.
4. The Rwenzori Mountains, also called "The Mountains of the Moon", are located on on the border of two countries. Do you know which two?

Answer: Uganda and the Democratic Republic of the Congo

The highest Rwenzori peaks reach a height of 5,109 m and have snow-caps all year round. They are a source of the Nile River.
5. A small country reaching higher than any other in the world is situated in Africa. Can you tell which one it is?

Answer: Lesotho

Lesotho lies entirely above 1,000 m in elevation. The lowest point is 1,400 m and over 80% of the country lies above 1,800 m. This makes Lesotho the highest country in the world.
6. Also reaching for the sky is Mount Kenya at 5,199 meters. Where does it come in order of height in Africa?

Answer: Second

Mount Kenya is about 16.5 km south of the equator. The glaciers on the mountain are the source of much of the water in the country.
7. There are numerous mountain ranges on the African continent. Which of the following is not one?

Answer: Taurus Mountains

The Taurus Mountains are in southern Turkey.
The Tsitsikamma Mountains are located in the Western Cape and Eastern Cape provinces of South Africa.
The Drakensberg Mountains form the eastern portion of the the central Southern African plateau.
The Atlas Mountains are in the northwest Africa
8. The three highest mountains of the Drakensberg Range are Thabana Ntlenyana (3483 m), Makheka (3452 m) and Thaba Putsoa (3455 m). They are all in Lesotho. Besides reaching for the sky, these mountains are also the source of two main rivers in South Africa. Which ones?

Answer: Orange and Tugela

The Orange River is the longest river in South Africa at 2200 km and reaches the Atlantic Ocean at Alexander Bay.
The Tugela River (502 km) flows in the opposite direction through KwaZulu-Natal into the Indian Ocean.
9. While it may not be the highest country in Africa, Ethiopia has a fair share of mountains reaching for the sky. Of the following, which reaches highest?

Answer: Ras Dashen

Ethiopia is sometimes called the Roof of Africa. Ras Dashen at 4550 m, Ancua at 4462 m, Bwahit at 4437 m and Kidis Yared at 4453 m are all in the Semien Mountains.
10. Mount Cameroon is an active volcano in Cameroon near the Gulf of Guinea and reaches 4040 m to the sky. Do you know the meaning of its native name of Mongo ma Ndemi?

Answer: Mountain of Greatness

The mountain is part of the Cameroon Volcanic Line, where Lake Nyos is situated. A limnic eruption occurred at the lake in 1986 releasing a huge amount of carbon dioxide. This resulted in the death of about 1,700 people and 3,500 livestock.
Source: Author Pam1239

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us