FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rivers of Ontario
Quiz about Rivers of Ontario

Rivers of Ontario Trivia Quiz


The many rivers flowing through the province of Ontario have long provided the means of travelling from one place to another. Here you will be given clues about features to be found along a river's banks and asked to name the river.

A multiple-choice quiz by spanishliz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Author
spanishliz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,632
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1355
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 154 (7/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 176 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. This great river finds its source in Lake Ontario, near the city of Kingston, before flowing eastward towards the province of Quebec and thence onward to the gulf that bears the same name as the river. It forms part of the international border between Ontario and New York state and contains the area known as the Thousand Islands. What river is this?
Hint


Question 2 of 10
2. Which river rises in the Laurentian Mountains of Quebec and flows in a south-easterly direction through the nation's capital and over the Chaudiere Falls, whilst forming part of the border between the provinces of Ontario and Quebec?
Hint


Question 3 of 10
3. This river finds both its source and its mouth in Hastings County in eastern Ontario, flowing into the Bay of Quinte after passing through places like the village of Tweed and the city of Belleville. Named for a nobleman but sounding more like a lady, what river is this?
Hint


Question 4 of 10
4. Although it is short in length, a trip along this river features passing through the lift lock at Peterborough, as it is part of the Trent-Severn Waterway, and a tributary of the Trent River. What is the name of this river that rises near Lakefield and flows into Rice Lake?
Hint


Question 5 of 10
5. This river's valley is well known to commuters in the Toronto area, as it provides a wide expanse suitable for a north-south transportation route. What river is this, which is crossed by the Bloor Street viaduct?
Hint


Question 6 of 10
6. Running through the western portions of Toronto, and fed by tributaries such as Albion Creek and Black Creek, which river became a killer during Hurricane Hazel in 1954? Hint


Question 7 of 10
7. Flowing north from Lake Erie to Lake Ontario, this 56 km long river forms part of the border between Ontario and New York, and is the source of hydroelectric power via the Sir Adam Beck generating station, amongst others.
Hint


Question 8 of 10
8. This river flows in a westerly direction for over 270 km, passing through Woodstock, London and Chatham, Ontario on the way to its mouth at Lighthouse Cove. What is the name of this river, that shares its name with one in England? Hint


Question 9 of 10
9. This river has several meandering branches, the middle one of which flows directly under the downtown of the town of Listowel, in Perth County. What name is given to this river, that reaches Lake Huron near Goderich? Hint


Question 10 of 10
10. This little river runs for only about 65 km, from Lake Huron to the lake which shares its name with the river, and forms part of the border between Ontario and the US state of Michigan. What is this river, which is crossed by the Blue Water Bridge between Sarnia, Ontario and Port Huron, Michigan?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 01 2024 : Guest 154: 7/10
Jun 19 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 11 2024 : Guest 176: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This great river finds its source in Lake Ontario, near the city of Kingston, before flowing eastward towards the province of Quebec and thence onward to the gulf that bears the same name as the river. It forms part of the international border between Ontario and New York state and contains the area known as the Thousand Islands. What river is this?

Answer: St Lawrence

This river is an integral part of the St Lawrence Seaway system, that allows shipping to travel as far inland as Lake Superior. The stretch from Kingston to the Quebec border passes through towns like Gananoque and Brockville in Ontario, and Ogdensburg in New York.
2. Which river rises in the Laurentian Mountains of Quebec and flows in a south-easterly direction through the nation's capital and over the Chaudiere Falls, whilst forming part of the border between the provinces of Ontario and Quebec?

Answer: Ottawa

The river's source is Lake Capimitchigama in Quebec and its mouth is near Montreal, where it flows into the St Lawrence, but for most of its 1270 km length the Ottawa has one bank firmly in Ontario. Its Algonquian name is Kichisipi.
3. This river finds both its source and its mouth in Hastings County in eastern Ontario, flowing into the Bay of Quinte after passing through places like the village of Tweed and the city of Belleville. Named for a nobleman but sounding more like a lady, what river is this?

Answer: Moira

The river walk in Belleville provides great photo opportunities for those who enjoy capturing bird life, turtles and the occasional kayaker on film (or its digital equivalent).
The nobleman in question was the Earl of Moira, later Marquess of Hastings, whose connection to the area seems to have been slim.
4. Although it is short in length, a trip along this river features passing through the lift lock at Peterborough, as it is part of the Trent-Severn Waterway, and a tributary of the Trent River. What is the name of this river that rises near Lakefield and flows into Rice Lake?

Answer: Otonabee

Also to be seen on the banks of the Otonabee are the buildings of Trent University, including those designed by architect Ronald Thom in the 1960s. The Otonabee also flows through downtown Peterborough's Little Lake.
5. This river's valley is well known to commuters in the Toronto area, as it provides a wide expanse suitable for a north-south transportation route. What river is this, which is crossed by the Bloor Street viaduct?

Answer: Don

Heavy rains in the summer of 2013 caused some of the worst flooding of the Don Valley Parkway ever known. Additionally, the flooded Don trapped a number of commuters in a GO train for several hours until they could be rescued by boat. Usually much friendlier, the Don rises in the glacial feature known as the Oak Ridges Moraine, to the north of Toronto.
6. Running through the western portions of Toronto, and fed by tributaries such as Albion Creek and Black Creek, which river became a killer during Hurricane Hazel in 1954?

Answer: Humber

At least thirty people died when the Humber broke its banks in October 1954 and swept away a number of homes on Raymore Drive. Precautions have been taken since that time to ensure this disaster is not repeated, and much of the Humber River valley has been developed as parkland.
7. Flowing north from Lake Erie to Lake Ontario, this 56 km long river forms part of the border between Ontario and New York, and is the source of hydroelectric power via the Sir Adam Beck generating station, amongst others.

Answer: Niagara

The source of the power is, of course, Niagara Falls over which the river flows at the twin Canadian and US cities of that name. The Niagara region is a fine place to visit, with natural wonders like the Falls and the Whirlpool to visit, as well as places of historical significance for those who want to brush up on the War of 1812.
8. This river flows in a westerly direction for over 270 km, passing through Woodstock, London and Chatham, Ontario on the way to its mouth at Lighthouse Cove. What is the name of this river, that shares its name with one in England?

Answer: Thames

It has always made sense to me that the Thames should flow through London, whether in Ontario or in England. The Thames in London, Ontario has two branches that meet at the point where the University of Western Ontario stands. Tributaries include the Avon, which naturally enough flows through Stratford, Ontario.
9. This river has several meandering branches, the middle one of which flows directly under the downtown of the town of Listowel, in Perth County. What name is given to this river, that reaches Lake Huron near Goderich?

Answer: Maitland

Growing up in Listowel I was never all that worried about the river flowing under the business section of town, although, on more than one occasion, spring flooding caused damage to places like the movie theatre and various stores. Most of the time the Maitland at this point was little more than a muddy creek that was quite easy to cross on foot, and that froze solid enough in winter to sled upon.
10. This little river runs for only about 65 km, from Lake Huron to the lake which shares its name with the river, and forms part of the border between Ontario and the US state of Michigan. What is this river, which is crossed by the Blue Water Bridge between Sarnia, Ontario and Port Huron, Michigan?

Answer: St Clair

The St Clair River and Lake St Clair are both navigable by Great Lakes freighters via dredged shipping channels, and along with the Detroit River form a link between Lake Huron and Lake Erie as part of the St Lawrence-Great Lakes Waterway.
Source: Author spanishliz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Canadian Connection:

Several of my quizzes have a Canadian connection, though some are less obvious.

  1. Rivers of Ontario Average
  2. Across Canada from West to East Average
  3. Quirky Blue Jay Tidbits Average
  4. Blue Jays by the Numbers Tough
  5. Early Toronto Blue Jays Tough
  6. World War One Acrostic Average
  7. Six Years in Dog River Average
  8. Canadian History Sampler Average
  9. Canada in Beijing 2008 Average
  10. A Canadian Starred in That? Easier

Also part of quiz list
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us