FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tasmania
Quiz about Tasmania

Tasmania Trivia Quiz


Tasmania is a small island state of Australia. It is one of the most sought after holiday places, especially in summer! It really is a magical place. This quiz is contains general information about a wonderful place.

A multiple-choice quiz by march31. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. Tasmania

Author
march31
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,037
Updated
Dec 18 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
1502
Last 3 plays: Guest 107 (18/20), Guest 49 (14/20), comark2000 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. What is the 'nickname' for Tasmania? Hint


Question 2 of 20
2. What is the capital city of Tasmania? Hint


Question 3 of 20
3. What is the name of the river that Hobart lies along? Hint


Question 4 of 20
4. What is the second largest city in Tasmania? Hint


Question 5 of 20
5. What is the highest mountain in Tasmania? Hint


Question 6 of 20
6. What is the name of the Australian Football League ground in Launceston, that is the adopted home of the Hawthorn 'Hawks', and the St Kilda 'Saints'? Hint


Question 7 of 20
7. What are the names of the two major colleges in Launceston (grades 11 and 12)? Hint


Question 8 of 20
8. What is the name of the town that has Australia's oldest bridge? Hint


Question 9 of 20
9. In what area can the biggest single-span suspension bridge in the southern hemisphere be found? Hint


Question 10 of 20
10. The Australian Maritime College is one of the best in the world. Where in the north of the state, can it be found? Hint


Question 11 of 20
11. What is the name of the well-known Tasmanian Yacht Race that took place on Easter weekend for many years? Hint


Question 12 of 20
12. During the yacht race that occurs annually on Easter weekend, competitors are allowed to use their engines to propel them.


Question 13 of 20
13. During the yacht race which occurs on Easter weekend, which mountains do the participating runners have to run up? Hint


Question 14 of 20
14. Where was Tasmania's first settlement back in 1803? Hint


Question 15 of 20
15. What was the original name of Tasmania? Hint


Question 16 of 20
16. Who first discovered Tasmania?

Answer: (Two Words)
Question 17 of 20
17. What were the names of the ships that Abel Tasman commanded? Hint


Question 18 of 20
18. What is the most famous Tasmanian animal that is now extinct? Hint


Question 19 of 20
19. What is the area of Tasmania? Hint


Question 20 of 20
20. The population of Tasmania went over one million in 2008?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 15 2024 : Guest 107: 18/20
Feb 15 2024 : Guest 49: 14/20
Jan 24 2024 : comark2000: 20/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the 'nickname' for Tasmania?

Answer: Apple Isle

Tasmania is called the 'Apple Isle' because it produces and harvests many different kinds of apples, and other fruits. The weather is ideal for it.
2. What is the capital city of Tasmania?

Answer: Hobart

Hobart is in the south of the state, while all of the other major towns and cities are in the north of the state.
3. What is the name of the river that Hobart lies along?

Answer: Derwent River

The Derwent River is one of the world's finest deep-water harbours.
4. What is the second largest city in Tasmania?

Answer: Launceston

Launceston is the biggest city in the north of the state.
5. What is the highest mountain in Tasmania?

Answer: Mt Ossa

Mt Ossa is the highest mountain at 1617m above sea level, Mt Wellington is in Hobart, Ben Lomond is a favourite mountain for skiers and Cradle Mountain is one of the biggest tourist attractions in the state.
6. What is the name of the Australian Football League ground in Launceston, that is the adopted home of the Hawthorn 'Hawks', and the St Kilda 'Saints'?

Answer: Aurora Stadium

These two football teams decided to bring their home games over to Tasmania, as a way of increasing their membership numbers. They have been highly successful and they love playing there.
Bellerive is the state's cricket ground in Hobart.
7. What are the names of the two major colleges in Launceston (grades 11 and 12)?

Answer: Newstead College and Launceston College

Launceston College is the biggest campus in the southern hemisphere, not in grounds, but in building area. It is two city blocks in size, which is approximately 200m long and 100m wide. Newstead is a smaller college on the other side of the city. Elizabeth College is in Hobart, and Scotch Oakburn and the Launceston Christian School are private schools that have grades ranging from K-12.
8. What is the name of the town that has Australia's oldest bridge?

Answer: Richmond

The Richmond bridge is the oldest bridge in Australia built in 1823, while the Ross bridge is the second oldest built between 1832-1836.
9. In what area can the biggest single-span suspension bridge in the southern hemisphere be found?

Answer: Sidmouth

Sidmouth is a large area situated along the banks of the Tamar River, about 40km from Launceston. It is a white, A-framed bridge, that has beautiful views when looking from it.
10. The Australian Maritime College is one of the best in the world. Where in the north of the state, can it be found?

Answer: Beauty Point and Newnham

The AMC is said to be one of the best in the world. This is mainly due to the diverse range of aquaculture that Tasmania has. It has a campus in Newnham, next door to the Launceston University of Tasmania, but it has a practical site along the river in Beauty Point. This is where the practical side of the studies are undertaken.
11. What is the name of the well-known Tasmanian Yacht Race that took place on Easter weekend for many years?

Answer: Three Peaks Race

The Three Peaks race was a yacht race that combined the sports of sailing, but also long distance running. Competitors sailed three legs of the race, but in between each leg they had runners who had to leave the yacht and run approximately 60km up a mountain, then back again. The first one to the finish won. It was held from 1989 to 2013.
12. During the yacht race that occurs annually on Easter weekend, competitors are allowed to use their engines to propel them.

Answer: False

Sailors have to use the wind to propel them through the race. If they use their engines, they are disqualified. If there is almost no wind, they are allowed to power themselves along by pedaling. (Like a bicycle, this turns a propeller under the yacht).
13. During the yacht race which occurs on Easter weekend, which mountains do the participating runners have to run up?

Answer: Mt Strzelecki, Mt Freycinet, Mt Wellington

Mt Strzelecki is on Flinders Island, just above the North-Eastern tip of Tasmania. The competitors sail from Beauty Point, to Flinders Island. Then they sail from Flinders to Coles Bay (about half way down the Eastern coast of Tasmania), and run up Mt Freycinet. Then they go from there to Hobart, and run up Mt Wellington.
14. Where was Tasmania's first settlement back in 1803?

Answer: Risdon Cove

Tasmania's first settlement was secured at Risdon Cove in 1803, one year before the city of Hobart was established. It began as a collection of tents and huts, with a population of 178 convicts, 25 marines, 15 women, 21 children, 13 free settlers and 10 civil officers.
15. What was the original name of Tasmania?

Answer: Van Diemen's Land

Van Diemen's Land was the original name for Tasmania. It was named after Antony Van Diemen, the Governor-General of the Dutch East Indies Company. It was renamed Tasmania in 1856.
16. Who first discovered Tasmania?

Answer: Abel Tasman

Abel Tasman discovered Tasmania in 1642.
17. What were the names of the ships that Abel Tasman commanded?

Answer: Heemskerckand Zeehaen

Abel Tasman, commander of Heemskerck and Zeehaen had been sent to discover the mysterious Southern Land by Antony Van Diemen, Governor General of the Dutch East Indies Company.
18. What is the most famous Tasmanian animal that is now extinct?

Answer: Tasmanian Tiger

The thylacine looked like a large, long dog, with stripes, a heavy stiff tail and a big head. Fully grown it measured about 180 cm (6 ft) from nose to tail tip, stood about 58 cm (2 ft) high at the shoulder and weighed up to 30 kg. The short, soft fur was brown except for 13 - 20 dark brown-black stripes that extended from the base of the tail to almost the shoulders.
The last known Tasmanian Tiger (Thylacinus cynocephalus) died in the Hobart Zoo on 7th September, 1936. However it wasn't until 1986 that it was declared extinct by international standards.
The Tasmanian Devil is a 'little cousin' of the thylacine, but is not extinct.
19. What is the area of Tasmania?

Answer: 67,800 square kilometres

Tasmania has an area of 67,800 square kilometres, which represents 0.88% of Australia's total area. All of Tasmania's area lies within the temperate zone.
20. The population of Tasmania went over one million in 2008?

Answer: False

The population of Tasmania hit the half million mark at the end of 2008.
Source: Author march31

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us