FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Toronto Neighbourhoods
Quiz about Toronto Neighbourhoods

Toronto Neighbourhoods Trivia Quiz


Toronto has lots of interesting neighbourhoods - here are some questions to see if you know them!

A multiple-choice quiz by Magnuswade. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Author
Magnuswade
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,071
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4523
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 99 (4/10), Guest 166 (6/10), Guest 69 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. This neighbourhood has lots of expensive shops, restaurants and nightlife. You'll find designer boutiques and the Four Seasons Hotel here. Hint


Question 2 of 10
2. This neighbourhood has a boardwalk along the lake, a large outdoor swimming pool, theatre in the park, sidewalk cafes and is home to one of Canada's annual jazz festivals. Parking is scarce during the summer. Hint


Question 3 of 10
3. This is a lovely, established neighbourhood, in Toronto's west end with beautiful houses. It is home to Grenadier Pond where you can row a boat. Hint


Question 4 of 10
4. The largest Victorian enclave in North America, hosts its annual festival on the weekend after Labour Day, and is located centrally. This neighbourhood is home to many parks and beautiful renovated and restored century homes. Hint


Question 5 of 10
5. Second-hand clothes? Street markets? Every food you can imagine? You'll find it in this neighbourhood. In the early 1900s, Jewish immigrants from Eastern Europe, started to settle here. This Jewish market was the start of an old world marketplace which has continued to evolve and to add many other cultures as vendors. It's kind of a part of Chinatown - but it has its own distinct "flavour".

Hint


Question 6 of 10
6. Considered one of Toronto's most expensive residential neighbourhoods. It began with the settlement of Sheriff William Botsford Jarvis, and his wife Mary in the 1820s. This is a midtown Toronto neighbourhood with lovely winding streets and mansions. Hint


Question 7 of 10
7. Prior to the 1950s, when Toronto's Bloor-Danforth subway line was built, this neighbourhood was not only a hub in the national railway network but was also a major connection between the City proper and the communities to its north and west. Dundas Street was its major shopping strip. Hint


Question 8 of 10
8. This street is the main strip of Toronto's Greektown. It's mainly in Riverdale. It is famous for its wonderful restaurants (MOSTLY Greek, but you can find French, Belgian, Japanese, Indian...). Hint


Question 9 of 10
9. In 1803, Governor Peter Hunter issued a proclamation that 'all the land north of Front, west of Jarvis, south of King and east of Church street was to be designated officially as the "Market Block."'
This neighbourhood is still home to one of Canada's oldest farmer's markets.

Hint


Question 10 of 10
10. Toronto's only castle was built in this neighbourhood (now its name) by Sir William Henry Mill Pellatt, a prominent financier, industrialist, and military man - in 1911.
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 99: 4/10
May 13 2024 : Guest 166: 6/10
May 03 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 10 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This neighbourhood has lots of expensive shops, restaurants and nightlife. You'll find designer boutiques and the Four Seasons Hotel here.

Answer: Yorkville

Yorkville used to be a hippie hangout in the 60's.
2. This neighbourhood has a boardwalk along the lake, a large outdoor swimming pool, theatre in the park, sidewalk cafes and is home to one of Canada's annual jazz festivals. Parking is scarce during the summer.

Answer: The Beach

Lots of people call it "The Beaches" but I've been told by those who live there it is "The Beach". Originally, many of the properties were summer properties of wealthy people who lived in Toronto, which, way back, 80-100 years ago, had a smaller boundary.
3. This is a lovely, established neighbourhood, in Toronto's west end with beautiful houses. It is home to Grenadier Pond where you can row a boat.

Answer: Swansea Village

In 1967, Swansea Village joined Forest Hill Village as one of the last two independent villages to be annexed by the City of Toronto.
4. The largest Victorian enclave in North America, hosts its annual festival on the weekend after Labour Day, and is located centrally. This neighbourhood is home to many parks and beautiful renovated and restored century homes.

Answer: Cabbagetown

Cabbagetown's history began in the 1840s with the settlement of thousands of Irish immigrants. The immigrants were fleeing the potato famine in their homeland. These first Cabbagetown residents were very poor. To put food on the table they grew cabbages on their front lawns, which is how this district came to be known as Cabbagetown.
5. Second-hand clothes? Street markets? Every food you can imagine? You'll find it in this neighbourhood. In the early 1900s, Jewish immigrants from Eastern Europe, started to settle here. This Jewish market was the start of an old world marketplace which has continued to evolve and to add many other cultures as vendors. It's kind of a part of Chinatown - but it has its own distinct "flavour".

Answer: Kensington

Since the 1940s, this neighbourhood has attracted immigrants from all parts of the world, and it is now one of Toronto's most culturally diverse neighbourhoods.
6. Considered one of Toronto's most expensive residential neighbourhoods. It began with the settlement of Sheriff William Botsford Jarvis, and his wife Mary in the 1820s. This is a midtown Toronto neighbourhood with lovely winding streets and mansions.

Answer: Rosedale

The Jarvis family sold the Rosedale property in 1864 which led to the subdivision and development of South Rosedale. In 1909, a bridge was built over the Park Drive ravine and North Rosedale's development began.
7. Prior to the 1950s, when Toronto's Bloor-Danforth subway line was built, this neighbourhood was not only a hub in the national railway network but was also a major connection between the City proper and the communities to its north and west. Dundas Street was its major shopping strip.

Answer: The Junction

8. This street is the main strip of Toronto's Greektown. It's mainly in Riverdale. It is famous for its wonderful restaurants (MOSTLY Greek, but you can find French, Belgian, Japanese, Indian...).

Answer: The Danforth

Every summer there is a street festival called "Taste of the Danforth" celebrating the diversity of wonderful foods on this street.
9. In 1803, Governor Peter Hunter issued a proclamation that 'all the land north of Front, west of Jarvis, south of King and east of Church street was to be designated officially as the "Market Block."' This neighbourhood is still home to one of Canada's oldest farmer's markets.

Answer: St. Lawrence

It is also home to Toronto's first City Hall.
10. Toronto's only castle was built in this neighbourhood (now its name) by Sir William Henry Mill Pellatt, a prominent financier, industrialist, and military man - in 1911.

Answer: Casa Loma

It took three hundred men nearly three years to build Casa Loma, at a cost of $3,500,000, - in 1911!
Currently, the neighbourhood is home to beautiful properties with lovely views of the city due to many steep hills starting in this area.
Source: Author Magnuswade

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us