FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ontarios Golden Horseshoe
Quiz about Ontarios Golden Horseshoe

Ontario's Golden Horseshoe Trivia Quiz


I decided to write a quiz on the most densely populated area of Canada. How much do you know about Ontario's "Golden Horseshoe"?

A multiple-choice quiz by kaldav. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Author
kaldav
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,375
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1707
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), CageyCretin (6/10), PurpleComet (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why is it called the Golden Horseshoe? Hint


Question 2 of 10
2. Which Ontario city is considered the focal or anchor point of the Golden Horseshoe? Hint


Question 3 of 10
3. The Golden Horseshoe contains a very important canal that is a vital link in the shipment of goods to Great Lakes ports in both Canada and the U.S. as well as overseas. Which canal is it? Hint


Question 4 of 10
4. There are a myriad of tourist attractions in the Golden Horseshoe including one of the world's most renowned natural landmarks. What tourist attraction am I referring to? Hint


Question 5 of 10
5. Oktoberfest is a famous festival held in Bavaria Germany every October. The Golden Horseshoe also has an Oktoberfest. Which municipalities of the Golden Horseshoe hosts an Oktoberfest around the same time as Bavaria each year? Hint


Question 6 of 10
6. The Golden Horseshoe is also home to the Canadian division of one of the world's largest car manufacturers. Which auto maker is it and in which city is it located? Hint


Question 7 of 10
7. There is another industry that is flourishing in the Golden Horseshoe and growing every year. This industry is gaining a reputation as one of the world's premier manufacturers of a quality product. What product am I talking about? Hint


Question 8 of 10
8. Flower lovers can stroll among the world's largest collection of lilacs in the Royal Botanical Gardens. Which city in the Golden Horseshoe is this National Historical Site located? Hint


Question 9 of 10
9. An interesting aside, just south of, but not part of, the Golden Horseshoe, is Point Pelee, a small spit of land jutting out into Lake Erie. Point Pelee is the resting place for millions of creatures prior to crossing Lake Erie in their annual southward migration. What creatures am I referring to?
Hint


Question 10 of 10
10. The City of Brantford, in the Golden Horseshoe, is home town to one of the greatest hockey players of modern times, Wayne Gretzky. It also hosts North America's largest Pow Wow, but it has another claim to fame. What happened in Brantford in the late nineteenth century that had a major impact on the world? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 172: 7/10
Apr 13 2024 : CageyCretin: 6/10
Apr 10 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why is it called the Golden Horseshoe?

Answer: The area is shaped like a horseshoe.

The Golden Horseshoe extends around the western end of Lake Ontario in a horseshoe shape. The word Golden comes from the multitude of manufacturing facilities and the resulting prosperity found within this area. Sorry for the trick question, but there are no Horseshoe Mountains.
2. Which Ontario city is considered the focal or anchor point of the Golden Horseshoe?

Answer: Toronto

Originally Toronto was considered to be the anchor of the Golden Horseshoe as it was located at the far eastern end but, according to Wikipedia, the Golden Horseshoe now stretches as far as Oshawa to the east. As of February 2005 the Greater Golden Horseshoe also extends north to include Barrie.
3. The Golden Horseshoe contains a very important canal that is a vital link in the shipment of goods to Great Lakes ports in both Canada and the U.S. as well as overseas. Which canal is it?

Answer: Welland Canal

Since the Welland Canal was first incorporated in the 1820's to connect Lake Ontario and Lake Erie and bypass the Niagara escarpment, it has been deepened, enlarged and even rerouted over the years. It is still being improved to this day, with plans to eliminate most of the locks in favour of one gigantic lock.
4. There are a myriad of tourist attractions in the Golden Horseshoe including one of the world's most renowned natural landmarks. What tourist attraction am I referring to?

Answer: Niagara Falls

Niagara Falls attracts many millions of tourists from all over the world each year. It is also famed as a honeymoon destination for newlyweds. The enormous flow of water over the falls provides hydro electric power to both the Canada and the U.S. although tunnels diverting the water to the hydro electric generators have diminished the volume of water going over the falls. Even with the diminished flow, it is still awe inspiring.
5. Oktoberfest is a famous festival held in Bavaria Germany every October. The Golden Horseshoe also has an Oktoberfest. Which municipalities of the Golden Horseshoe hosts an Oktoberfest around the same time as Bavaria each year?

Answer: Kitchener-Waterloo

During the 1800's, there was a large influx of German immigrants to the Kitchener-Waterloo area. Prior to World War One, the original name of Kitchener was Berlin. A large German Amish community still populates the surrounding area. Other Germans immigrants brought many of their traditions from their homeland, including the celebration of Oktoberfest. Waterloo is a separate municipality but so close to Kitchener it is almost impossible to differentiate where one stops and the other begins, hence the double name of Kitchener-Waterloo.
6. The Golden Horseshoe is also home to the Canadian division of one of the world's largest car manufacturers. Which auto maker is it and in which city is it located?

Answer: General Motors- Oshawa

There are many world famous name brands that have manufacturing facilities in the Golden Horseshoe but probably the most famous is General Motors. As of 2006 General Motors was Canada's largest exporter of manufactured goods.
7. There is another industry that is flourishing in the Golden Horseshoe and growing every year. This industry is gaining a reputation as one of the world's premier manufacturers of a quality product. What product am I talking about?

Answer: Wine

The Niagara region is a prime grape growing area with literally hundreds of vineyards. Besides good wines of every variety, the area is renowned for its ice wine. Ice wine is produced from grapes that have been frozen before being harvested, producing a delicious dessert wine.

Although many countries produce ice wine, the Niagara area is the largest producer in the world. You have to love those Canadian winters.
8. Flower lovers can stroll among the world's largest collection of lilacs in the Royal Botanical Gardens. Which city in the Golden Horseshoe is this National Historical Site located?

Answer: Burlington

There are Royal Botanical Gardens in many cities in the English speaking world but none can boast the assortment of lilacs grown in Burlington.
9. An interesting aside, just south of, but not part of, the Golden Horseshoe, is Point Pelee, a small spit of land jutting out into Lake Erie. Point Pelee is the resting place for millions of creatures prior to crossing Lake Erie in their annual southward migration. What creatures am I referring to?

Answer: Monarch Butterflies

Many animals land on Point Pelee to rest before crossing Lake Erie but nothing is as impressive as thousands of Monarch Butterflies covering the trees and shrubs as they rest on their migration to their winter homes in Mexico and the Southern U.S.
10. The City of Brantford, in the Golden Horseshoe, is home town to one of the greatest hockey players of modern times, Wayne Gretzky. It also hosts North America's largest Pow Wow, but it has another claim to fame. What happened in Brantford in the late nineteenth century that had a major impact on the world?

Answer: The first long distance telephone call

Brantford can lay claim to many fames. Besides being Wayne Gretzky's home town it is also the home town of the late comedian, Phil Hartman, however the event that changed the way the world communicates, happened in August 1876 when Alexander Graham Bell made the first long distance telephone call to Paris, Ontario from his family homestead in Brantford.
Source: Author kaldav

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us