FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Around the World in Ontario
Quiz about Around the World in Ontario

Around the World in Ontario Trivia Quiz


Ontario is home to many cities that have the same name elsewhere in the world. Grab your gear and let's head around the world without leaving Ontario.

A multiple-choice quiz by cyingy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Author
cyingy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
398,541
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
462
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 156 (10/10), Blackcat9 (9/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Built on the fork of the Thames river, this city's namesake is the capital of its country. If you go looking for Hyde Park, you will find a pleasant little community, not a large park with a zoo. Hint


Question 2 of 10
2. This Ontario town shares its name with a New York town that hosted a music festival in 1969 that was attended by more than 400,000 people. Think three days of Peace and Music. Hint


Question 3 of 10
3. This Ontario city is on Lake Ontario and was once a major fort in the defense of Upper Canada. It shares its name with a city in the Caribbean. Hint


Question 4 of 10
4. Once named Berlin, this city's name was changed in 1916 to disassociate itself from Germany during World War 1. Its new name was chosen to honour a British Field Marshal who died the same year. Hint


Question 5 of 10
5. A town about an hour outside of the nation's capital of Ottawa shares a name with a city in Western Australia. The Ontario version is on the Tay River, while the Australian one is on the Swan river. Hint


Question 6 of 10
6. The European version of this city speaks primarily French and is known for its tower and Louvre. The Ontario version has neither but was voted Prettiest Little Town in Ontario by "Harrowsmith Magazine". Hint


Question 7 of 10
7. If you are going to this Ontario city looking for a famous Napoleonic battle, you are looking for the Belgian version of the city. The Ontario version is a part of Ontario's Tri-Cities. Hint


Question 8 of 10
8. This Ontario city is bigger than its US cousin which is the biggest city in Vermont. It hosts a large rib fest each Labour Day weekend. Hint


Question 9 of 10
9. Simon and Garfunkel were looking someone travelling to a fair in this place. The British version may have a world famous fair, but if you want a large fair while visiting our Ontario version, might I recommend the CNE (Canadian National Exhibition) in nearby downtown Toronto? Hint


Question 10 of 10
10. Forsooth we know the Bard of fame lived not in this Ontario city, but rather in the English equivalent. Our Canadian version is home to a famous festival each year. Both cities are on Avon rivers. Hint





Most Recent Scores
Jun 27 2024 : Guest 156: 10/10
Jun 27 2024 : Blackcat9: 9/10
Jun 27 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 11 2024 : misdiaslocos: 9/10
Jun 03 2024 : Guest 159: 10/10
May 20 2024 : elmslea: 9/10
May 20 2024 : Guest 64: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Built on the fork of the Thames river, this city's namesake is the capital of its country. If you go looking for Hyde Park, you will find a pleasant little community, not a large park with a zoo.

Answer: London

London was once intended to be the capital of Canada, but proved to be vulnerable to US attack in the War of 1812.
London is the home of the University of Western Ontario (UWO) and Fanshawe College.
Fredrick Banting (who discovered insulin) did much of his research in London while working for UWO. London hosts The Flame of Hope which is continually burning until a cure for diabetes is found.
2. This Ontario town shares its name with a New York town that hosted a music festival in 1969 that was attended by more than 400,000 people. Think three days of Peace and Music.

Answer: Woodstock

Woodstock, Ontario is located on highway 401 between Toronto and London. It calls itself the Dairy Capital of Canada and their motto is "The Friendly City".
3. This Ontario city is on Lake Ontario and was once a major fort in the defense of Upper Canada. It shares its name with a city in the Caribbean.

Answer: Kingston

Kingston guards the western end of the St Lawrence River and is the southern end of the Rideau Canal.
Famous bands such as the Tragically Hip originated in Kingston.

Kingston is also the name of the capital of Jamaica.
4. Once named Berlin, this city's name was changed in 1916 to disassociate itself from Germany during World War 1. Its new name was chosen to honour a British Field Marshal who died the same year.

Answer: Kitchener

Kitchener was named after Field Marshal Horatio Herbert Kitchener, 1st Earl Kitchener. He drowned at sea in 1916.
Kitchener is home of the OHL team the Kitchener Rangers, and is one third of Ontario's Tri-Cities.
5. A town about an hour outside of the nation's capital of Ottawa shares a name with a city in Western Australia. The Ontario version is on the Tay River, while the Australian one is on the Swan river.

Answer: Perth

Perth, Ontario is home of world famous equestrian Ian Miller. Miller has won the Show Jumping World Cup twice and was an Olympic silver medalist in Beijing.
Perth also sent a 22,000 lb block of cheese to the Chicago World Fair. A replica of that can be seen in the town today.
6. The European version of this city speaks primarily French and is known for its tower and Louvre. The Ontario version has neither but was voted Prettiest Little Town in Ontario by "Harrowsmith Magazine".

Answer: Paris

Paris is a lovely little community where the Nith river joins the Grand River.
Paris is also known as "the cobblestone capital of Canada".
7. If you are going to this Ontario city looking for a famous Napoleonic battle, you are looking for the Belgian version of the city. The Ontario version is a part of Ontario's Tri-Cities.

Answer: Waterloo

Waterloo is the home of RIM, the parent company of Blackberry.
Waterloo is home to University of Waterloo and Wilfrid Laurier University. It is also the smallest of the cities that make up Ontario's Tri-Cities (Kitchener, Cambridge, Waterloo).
8. This Ontario city is bigger than its US cousin which is the biggest city in Vermont. It hosts a large rib fest each Labour Day weekend.

Answer: Burlington

Burlington is located on Lake Ontario and is on the entrance of Hamilton Harbour.
Burlington is in the middle of Ontario's Golden Horseshoe which is anchored by Toronto and Hamilton located on either side of it.
9. Simon and Garfunkel were looking someone travelling to a fair in this place. The British version may have a world famous fair, but if you want a large fair while visiting our Ontario version, might I recommend the CNE (Canadian National Exhibition) in nearby downtown Toronto?

Answer: Scarborough

The city of Scarborough, Ontario is home of the Scarborough Bluffs, a beautiful cliff running along Lake Ontario. Scarborough is one of the most culturally diverse areas in all of Toronto.
10. Forsooth we know the Bard of fame lived not in this Ontario city, but rather in the English equivalent. Our Canadian version is home to a famous festival each year. Both cities are on Avon rivers.

Answer: Stratford

Stratford, Ontario is home of the Stratford Festival. Each year they host more than a dozen plays, with emphasis on Shakespeare's plays. They are the largest classical theatre company in North America.
Each spring the white swans return to the Avon river to the delight of people who gather to watch the parade.
Source: Author cyingy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us