FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A History of Manitoba 18701900
Quiz about A History of Manitoba 18701900

A History of Manitoba (1870-1900) Quiz


Manitoba was the 5th province to join Confederation, and the first from Western Canada. Join me in looking at the first 30 years of Manitoba as a part of Canada.

A multiple-choice quiz by reedy. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Canadian
  8. »
  9. Manitoba

Author
reedy
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,719
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
868
- -
Question 1 of 10
1. With its entry into Confederation on July 15, 1870, Manitoba received a nickname related to its physical dimensions. What was it? Hint


Question 2 of 10
2. The word "Manitoba" comes from "Manitou bou," which translates as "the narrows of the Great Spirit" from which Native language? Hint


Question 3 of 10
3. At the time of Manitoba's creation, what was the population of the fledgling province? Hint


Question 4 of 10
4. In what year, with a population of 1,869, was Winnipeg incorporated as a city? Hint


Question 5 of 10
5. In just over 10 years from its inception, Manitoba's population expanded greatly. By 1881, approximately how many inhabitants of the province were there? Hint


Question 6 of 10
6. What happened to Manitoba in 1881? Hint


Question 7 of 10
7. Manitoba and Ontario disputed exactly how far west Ontario's border extended, and both provinces laid claim to a settlement within this region by the name of "Rat Portage". By what name is it known today? Hint


Question 8 of 10
8. The "Fenian Brotherhood" attacked different parts of Canada in an attempt to force England to allow Ireland its sovereignty. Even though the last Fenian raids had occurred in 1871, a militia force was formed in 1883 as a cautionary measure against further raids. Who were they? Hint


Question 9 of 10
9. The completion of the Canadian-Pacific Railroad in 1887 allowed for more rapid expansion of Manitoba and Western Canada.


Question 10 of 10
10. This Winnipeg hockey team won Lord Stanley's Cup in 1896 with a 1-0 victory over the Montréal Victorias. What were they called?

Answer: (One or Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Dec 27 2023 : calmdecember: 7/10
Dec 23 2023 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. With its entry into Confederation on July 15, 1870, Manitoba received a nickname related to its physical dimensions. What was it?

Answer: The postage stamp province

The initial size of the province of Manitoba was 33,280 square kilometers (1/18th of present day area) around the Red River Settlement.
2. The word "Manitoba" comes from "Manitou bou," which translates as "the narrows of the Great Spirit" from which Native language?

Answer: Ojibwe

The first inhabitants of the "Postage Stamp Province" were the Assiniboine Indians, the nomadic Cree Indians, the Métis, and the settlers that had come from the east. In addition to the Ojibwe 'Manitou Bou' (meaning 'the narrows of the Great Spirit)', another likely candidate for the origin of 'Manitoba' comes from the Cree 'manitowapow', which has the same meaning as 'Manitou Bou', with both terms referring to the place that is called the 'Lake Manitoba Narrows' today.
3. At the time of Manitoba's creation, what was the population of the fledgling province?

Answer: 12,000

In 1870, of Manitoba's approximately 12,000 inhabitants, only 600 were of British or Canadian descent. By the 1880's, most Manitobans were of British origin.
4. In what year, with a population of 1,869, was Winnipeg incorporated as a city?

Answer: 1873

"Winnipeg" is also originally from the Cree "win nipee" meaning "muddy water". A very apt name for a city astride the Red River.
5. In just over 10 years from its inception, Manitoba's population expanded greatly. By 1881, approximately how many inhabitants of the province were there?

Answer: 66,000

The influx of settlers from the east coupled with disappearing bison prompted the relocation of the bulk of the Métis to Batoche, near present-day Yorkton, Saskatchewan.
6. What happened to Manitoba in 1881?

Answer: Its borders were expanded

Manitoba's size was increased to 189,327 square kilometers, extending it to the current eastern and western borders, and to 52º50' North Latitude. It also added about 10,000 people to its population.
7. Manitoba and Ontario disputed exactly how far west Ontario's border extended, and both provinces laid claim to a settlement within this region by the name of "Rat Portage". By what name is it known today?

Answer: Kenora

In 1883, Manitoba went so far as to legislate an amendment to the 1881 boundary expansion to allow a representative from the region to sit in the Manitoba legislature. Thus Rat Portage (Kenora) had representation in two provincial governments at the same time. In 1884 the Privy Council decided for Ontario, and in 1889 the border of Ontario was officially drawn at its current location.
8. The "Fenian Brotherhood" attacked different parts of Canada in an attempt to force England to allow Ireland its sovereignty. Even though the last Fenian raids had occurred in 1871, a militia force was formed in 1883 as a cautionary measure against further raids. Who were they?

Answer: The 90th Winnipeg Battalion of Rifles

The 90th Winnipeg Battalion of Rifles were given a Royal appellation by King George V in 1935, as he celebrated his silver jubilee. They are the oldest regiment in Western Canada, and are still known as the Royal Winnipeg Rifles today.
9. The completion of the Canadian-Pacific Railroad in 1887 allowed for more rapid expansion of Manitoba and Western Canada.

Answer: False

The CPR was completed in 1885. It was deliberately routed south of the current trading route through the Métis settlement of Batoche, which, along with many other factors, culminated in the Northwest Rebellion of the same year.
10. This Winnipeg hockey team won Lord Stanley's Cup in 1896 with a 1-0 victory over the Montréal Victorias. What were they called?

Answer: Winnipeg Victorias

The Winnipeg Victorias played for the Stanley Cup many times over the ensuing years against such teams as the Montréal Shamrocks, the Montréal AAA, the Montréal Victorias (three more times), and the Toronto Wellingtons, but they only won it again in 1901. Other Winnipeg teams to play for the Stanley Cup included the Winnipeg Rowing Club and the Winnipeg Maple Leafs.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series reedy's Manitoba:

Manitoba is my home province, even though I no longer live there. Here is a collection of quizzes that cover some Manitoba history, geography, and sports.

  1. Lakes of Manitoba Tough
  2. Manitoba - The Keystone Province Average
  3. A History of Manitoba (till 1870) Tough
  4. A History of Manitoba (1870-1900) Difficult
  5. A History of Manitoba (1900-1925) Tough
  6. A History of Manitoba (1925-1950) Tough
  7. A History of Manitoba (1950-1975) Tough
  8. A History of Manitoba (1975-2000) Average
  9. The Return of the Winnipeg Jets Average
  10. Winnipeg Jets : 2011-12 Average
  11. Winnipeg Jets : 2012-13 Average
  12. Winnipeg Jets : 2013-14 Average

Also part of quiz list
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us