FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Boston Tea Party
Quiz about Boston Tea Party

Boston Tea Party Trivia Quiz


The Boston Tea Party ... Every American schoolchild learns the story. Test your knowledge.

A multiple-choice quiz by burika7. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. American Revolution
  8. »
  9. Boston Tea Party

Author
burika7
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,980
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
605
- -
Question 1 of 10
1. The British imposed a tax on tea in the American colonies: Hint


Question 2 of 10
2. The colonists hated the tax on tea because: Hint


Question 3 of 10
3. The 150 men who took part in the Boston Tea Party disguised themselves as Native Americans. What they did NOT do was: Hint


Question 4 of 10
4. When the Boston men took over the three ships and began throwing tea overboard: Hint


Question 5 of 10
5. The tea that was dumped into the harbor: Hint


Question 6 of 10
6. Samuel Adams, leader of the Sons Of Liberty and one of the chief instigators had once worked as a: Hint


Question 7 of 10
7. At c. 2010 prices the approximate value of the tossed tea was: Hint


Question 8 of 10
8. The type of tea hurled into the harbor was: Hint


Question 9 of 10
9. The men who participated in the Boston Tea Party: Hint


Question 10 of 10
10. When Ben Franklin learned of the Boston Tea Party: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : Guest 24: 2/10
Apr 30 2024 : Guest 75: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The British imposed a tax on tea in the American colonies:

Answer: to pay off the debt and to bail out the East India Company

The East India Company, Britain's largest enterprise, imported tea from India. But the company was almost bankrupt, couldn't pay its taxes and had huge stockpiles of tea going stale in their warehouses - largely due to the colonists' boycott of British tea.
2. The colonists hated the tax on tea because:

Answer: of the principle of the thing

Remember the slogan "No taxation without representation". The Tea Act of 1773 would actually have lowered the cost of tea.
3. The 150 men who took part in the Boston Tea Party disguised themselves as Native Americans. What they did NOT do was:

Answer: wear reddish makeup and wear feathered war bonnets

Some images online and elsewhere show the men with reddish makeup, but that is historically inaccurate.
4. When the Boston men took over the three ships and began throwing tea overboard:

Answer: some of the British sailors helped them

There was no violence or burning, in fact it was done in very orderly and peaceful way.
5. The tea that was dumped into the harbor:

Answer: piled up like large 'haystacks' in the shallow harbor

The Tea Party took place at low tide, and in fact the water at Griffin's Wharf was only two feet deep.
6. Samuel Adams, leader of the Sons Of Liberty and one of the chief instigators had once worked as a:

Answer: tax collector

Samuel Adams a leader in the revolution and is credited to as "One of our Founding" fathers did serve briefly as a tax collector. He was known as being very lenient and resigned way before the Revolution began.
7. At c. 2010 prices the approximate value of the tossed tea was:

Answer: $1,000,000

The British throne was none to happy to lose a very hefty sum of cargo. Relations between the colonists and the British government became tense, at best, and may have paved the way to war.
8. The type of tea hurled into the harbor was:

Answer: Chinese

At the time almost all tea came from China.
9. The men who participated in the Boston Tea Party:

Answer: went unpunished.

There was a very strict code of secrecy regarding who participated and it is still unknown who actually took part.
10. When Ben Franklin learned of the Boston Tea Party:

Answer: he offered to pay for the damages out of his fortune

At the time Ben Franklin was in London and he conditioned the offer on Parliaments repealing the tax. Parliament refused. No one ever paid for the lost tea.
Source: Author burika7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us