FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American History by Decade  The 1780s
Quiz about American History by Decade  The 1780s

American History by Decade: The 1780s Quiz


The American Revolution ended in this decade, and America embarked on her journey as an independent nation. How much do you know about American History of the 1780s?

A multiple-choice quiz by LIBGOV. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. American Revolution

Author
LIBGOV
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,621
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
706
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. America's hopes in the Revolution got a big boost in July 1780 when Marshal Rochambeau landed in Newport, RI with 7,000 troops sent from which country? Hint


Question 2 of 10
2. On October 6, 1781 the last major battle of the American Revolution began. What was its name? Hint


Question 3 of 10
3. The treaty that ended the American Revolution was signed on September 23, 1783. What was the name of this treaty? Hint


Question 4 of 10
4. In 1783, "The American Spelling Book" was published that helped standardized United States spelling. Who wrote this important book? Hint


Question 5 of 10
5. In 1786, a group of 4,000 Massachusetts farmers rose up to protest high taxes. What was the name of this uprising? Hint


Question 6 of 10
6. James Madison drafted a plan prior to the Constitutional Convention in 1787 for a bicameral legislature with the number of representatives determined by the population of each state. What was his plan called? Hint


Question 7 of 10
7. William Paterson countered Madison's proposal for a bicameral legislature with a proposal to have a unicameral legislature in which each state had an equal number of representatives. What was Paterson's plan called? Hint


Question 8 of 10
8. At the Constitutional Convention, southern states wanted slaves counted as part of their population when determining representation in Congress while northern states were opposed. How did the Convention deal with this problem? Hint


Question 9 of 10
9. On April 30, 1789 George Washington was inaugurated as the United States' first president in what city? Hint


Question 10 of 10
10. On September 25, 1789, the first set of amendments to the newly adopted United States Constitution was submitted to the states for their approval. What was this set of amendments called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. America's hopes in the Revolution got a big boost in July 1780 when Marshal Rochambeau landed in Newport, RI with 7,000 troops sent from which country?

Answer: France

Rochambeau's force was the first significant detachment of troops sent from France. During the war, Rochambeau would command more soldiers that George Washington.
2. On October 6, 1781 the last major battle of the American Revolution began. What was its name?

Answer: Yorktown

The forces of Washington and Rochambeau combined to defeat Lord Cornwallis at Yorktown. Britain finally recognized American indepedence in November of 1782.
3. The treaty that ended the American Revolution was signed on September 23, 1783. What was the name of this treaty?

Answer: Treaty of Paris

Benjamin Franklin, John Jay, and John Adams represented the United States during the treaty negotiations. Benjamin Franklin tried to get Britain to cede Quebec to the United States, but they refused.
4. In 1783, "The American Spelling Book" was published that helped standardized United States spelling. Who wrote this important book?

Answer: Noah Webster

Webster's book sold more than one million copies. If you ever wonder why it's "color", "jail" and "center" in American English, but "colour", "gaol", and "centre" in British English, you can thank Noah Webster.
5. In 1786, a group of 4,000 Massachusetts farmers rose up to protest high taxes. What was the name of this uprising?

Answer: Shay's Rebellion

Daniel Shays led the farmers who were eventually defeated by the state militia. The uprising led George Washington to call for stronger powers for the federal government to deal with future such incidents.
6. James Madison drafted a plan prior to the Constitutional Convention in 1787 for a bicameral legislature with the number of representatives determined by the population of each state. What was his plan called?

Answer: Virginia Plan

Madison drew up the plan while waiting for the Constitutional Convention to begin. The Virginia plan was disliked by the small states because it gave them very few representatives in the legislative branch.
7. William Paterson countered Madison's proposal for a bicameral legislature with a proposal to have a unicameral legislature in which each state had an equal number of representatives. What was Paterson's plan called?

Answer: New Jersey Plan

Eventually, the Constitutional Convention settled on the Connecticut Compromise which created a bicameral legislature in which representatives of one house were determined by state population and in the other house, representation was equal for every state.
8. At the Constitutional Convention, southern states wanted slaves counted as part of their population when determining representation in Congress while northern states were opposed. How did the Convention deal with this problem?

Answer: Three-Fifths Compromise

In the end, the Constitutional Convention decided to count every slave as 3/5ths of a person for both representation and taxation purposes. The Three-Fifths Compromise was eventually nullified when the 13th Amendment prohibited slavery.
9. On April 30, 1789 George Washington was inaugurated as the United States' first president in what city?

Answer: New York

New York served as the United States' first capital. During his inaugural address, Washington stressed the duty of the government not to favor one faction of citizens over another.
10. On September 25, 1789, the first set of amendments to the newly adopted United States Constitution was submitted to the states for their approval. What was this set of amendments called?

Answer: The Bill of Rights

The Bill of Rights was created to soothe the concerns of Anti-Federalists at the Constitutional Convention that the federal government was too strong. There were also those who felt that there were significant omissions from the original Constitution. The ten Bill of Rights Amendments that were eventually added to the Constitution did not get final approval until December of 1791.
Source: Author LIBGOV

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us