Quiz about Famous Female Firsts
Quiz about Famous Female Firsts

Test yourself! Take this Famous Female Firsts Quiz | World History


Take a walk with me through 10 different trivia categories, to see how much you know about some famous female firsts.

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
timence
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,698
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
573
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 213 (3/10), Guest 174 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Famous female firsts in history: China had a female emperor (or more accurately, an empress) at one stage. Which dynasty did this take place in? Hint

Qin Dynasty (221-206 BC)
Shang Dynasty (1766-1027 BC)
Sui Dynasty (589-618 AD)
Tang Dynasty (618-907 AD)

2. Famous female firsts in sport: in 1900, Charlotte Cooper became the first woman to win gold at the Olympics. In which sport did she achieve this accomplishment? Hint

Athletics
Equestrian
Tennis
Boxing

3. Famous female firsts in music: in 1995, which artist made music history by becoming the first female artist to have a single debut at number one on the US charts? Hint

Barbra Streisand
Mariah Carey
Madonna
Pink

4. Famous female firsts in movies: Kathryn Bigelow won an Academy Award in 2009 for directing the film "The Hurt Locker". Was she also the first woman to be nominated for this award?

Yes
No

5. Famous female firsts in television: Lucille Ball was famous for having her own TV show. But what major accomplishment did she also achieve that etched her into TV history? Hint

First woman to direct a film
First woman to run a TV studio
First woman to direct a TV show
First woman to have a speaking line on TV

6. Famous female firsts in world: German aviator Hanna Reitsch accomplished many firsts. Which of these was NOT one of them? Hint

First woman to break the sound barrier
First woman to fly a helicopter
World's first female test pilot
First woman to cross the Alps in a glider

7. Famous female firsts in religion: Mary Baker Eddy is famous for accomplishing what feat that no woman before her had? Hint

Divorcing her husband
Being ordained as a religious minister
Founding a major religious movement
Publishing a translation of the Bible

8. Famous female firsts in science/technology: the first female to go into space was the same nationality as the first man in space. What nationality were they both? Hint

Polish
American
Soviet
German

9. Famous female firsts in humanities: who was the first woman in Greek mythology, formed out of clay and later creating some havoc when releasing evil spirits, leaving only hope behind?

Answer: (7 letters)
10. Famous female firsts in video games: all of the following were arcade games featuring female protagonists. But which was the first? Hint

Tomb Raider
Ms. Pac-Man
Metroid
Resident Evil


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Famous female firsts in history: China had a female emperor (or more accurately, an empress) at one stage. Which dynasty did this take place in?

Answer: Tang Dynasty (618-907 AD)

Empress Wu Zetian was declared emperor of China when her youngest son stepped down from the position in about 690 AD. Wu was married to Kao Tsung, who suffered a stroke, allowing her to learn much about the administration of the court. She is thought of by historians as an effective emperor, whose main change was increasing the profile of Buddhism in China, as well as campaigning for the rights of women in the country.

In 705 she relinquished the throne to her son due to political pressure.
2. Famous female firsts in sport: in 1900, Charlotte Cooper became the first woman to win gold at the Olympics. In which sport did she achieve this accomplishment?

Answer: Tennis

Charlotte Cooper represented Britain at the 1900 Olympic Games in Paris, France. This was the first modern Olympic Games where women participated (Athens in 1896 was open to males only). She not only took the gold medal for the singles tournament, but also won the mixed doubles with her partner Reginald Dougherty. Cooper had a very successful tennis career, making eight consecutive singles finals at Wimbledon (a record that was held until 1990) and winning five of them.
3. Famous female firsts in music: in 1995, which artist made music history by becoming the first female artist to have a single debut at number one on the US charts?

Answer: Mariah Carey

Carey is well known for her incredible vocal range of 5 octaves, and in particular her ability to hit very high notes (almost reaching the top of a standard piano keyboard). The song that made history for the already very successful singer was "Fantasy", from her "Daydream" album.
4. Famous female firsts in movies: Kathryn Bigelow won an Academy Award in 2009 for directing the film "The Hurt Locker". Was she also the first woman to be nominated for this award?

Answer: No

There were in fact three women nominated for Best Director Oscars prior to Bigelow. The first was Lina Wertmüller for the film "Seven Beauties" (1976); then there were no female nominees for another 17 years until Jane Campion was nominated for "The Piano" (1993). A decade later, Sofia Coppola was nominated for "Lost in Translation" (2003).
5. Famous female firsts in television: Lucille Ball was famous for having her own TV show. But what major accomplishment did she also achieve that etched her into TV history?

Answer: First woman to run a TV studio

The show "I Love Lucy" broke new ground in may ways. It was the first show to be filmed before a live audience, and also the first to feature an interracial couple. Lucille Ball was also the first woman to be on a TV show regularly while pregnant. The success of the show enabled Lucille to start up her own movie studio in 1962, called Desilu.
6. Famous female firsts in world: German aviator Hanna Reitsch accomplished many firsts. Which of these was NOT one of them?

Answer: First woman to break the sound barrier

Despite her father's ambitions for her to become a doctor, Reitsch began flying gliders at the age of 20 and fell in love with all aspects of aviation. Her other notable achievements include being the only woman awarded the Iron Cross First Class during World War II; the first woman to be promoted to flight captain; and the first person to fly a helicopter indoors.
7. Famous female firsts in religion: Mary Baker Eddy is famous for accomplishing what feat that no woman before her had?

Answer: Founding a major religious movement

Mary Baker Eddy founded the Christian Science movement in the 1870s. She has been quoted as saying her inspiration for founding the movement, which she described as embodying "divine laws of Life, Truth, and Love", came to her when she recovered (some say miraculously) from a spinal injury. She believed that her healing was divinely influenced.
8. Famous female firsts in science/technology: the first female to go into space was the same nationality as the first man in space. What nationality were they both?

Answer: Soviet

The first man in space was Soviet cosmonaut Yuri Gagarin (April 12, 1961). Valentina Vladimirovna "Valya" Tereshkova was inspired by Gagarin's feat and immediately signed up to the cosmonaut program. She launched as part of the Vostok 6 mission on 16 June, 1963, and spent 70 hours in space, making 48 orbits of the earth.

Her flight narrowly avoided tragedy when she realised that the navigational systems required last-minute changes to enable a safe re-entry to earth. This was her first and only space flight.
9. Famous female firsts in humanities: who was the first woman in Greek mythology, formed out of clay and later creating some havoc when releasing evil spirits, leaving only hope behind?

Answer: Pandora

Pandora, whose name means "all-gifted" was said to possess the beauty of Aphrodite and the boldness and cunning of Hermes. The younger brother of Prometheus, Epimetheus, was given Pandora as his bride. But when she entered his house, Pandora opened a storage jar (not actually a box as the story often goes) and released evil spirits into the world.
10. Famous female firsts in video games: all of the following were arcade games featuring female protagonists. But which was the first?

Answer: Ms. Pac-Man

Ms. Pac-Man (1982) beat out Metroid (1986), Resident Evil (1996) and Tomb Raider (also 1996). In terms of sales of its arcade consoles, Ms. Pac-Man was actually more successful than Pac-Man (launched in 1980) which it originated from. Apart from the new character, Ms. Pac-Man also featured four different maze types (as opposed to just one), a range of new music, a different name for the orange ghost (also a female, named Sue) and probably most innovatively, a more difficult and unpredictable, semi-random movement pattern among the ghosts (making the game much more challenging).
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 108: 6/10
Jan 06 2023 : Guest 213: 3/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 81: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. A New Horizon Average
2. A World of Firsts Average
3. Famous Female Firsts Easier
4. Which Came First in History? Difficult
5. Left-Handed Female Firsts. Very Easy
6. First Women Easier
7. Worldwide Women Who Did It First Average
8. Who Was The First Woman To ...? Easier
9. Who's on First? Average
10. No Holds Barred Easier
11. Which Happened First? Very Difficult
12. Right Place, Wrong Time Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us