Quiz about First Women
Quiz about First Women

First Women Trivia Quiz


Women are achieving more and more these days, but it was the women in history who have paved the way, so I have written this quiz to honour them.

A matching quiz by Serenesh. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
Serenesh
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
399,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
728
Last 3 plays: LynnDalton (7/10), Guest 99 (8/10), Guest 174 (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. First woman to fly solo across the Atlantic Ocean  
Valentina Tereshkova
2. First female MP to take her seat in the British Parliament  
Baroness Bertha Sophie Felicita von Suttner
3. First person to be born as a result of IVF  
Louise Brown
4. First woman to qualify as a medical doctor in the U.K.  
Nancy Astor
5. First woman in space  
Amelia Earhart
6. First black actrESS to win an Oscar  
Elizabeth Garrett Anderson
7. The first woman to win a Nobel Peace Prize.  
Hattie McDaniel
8. First woman to be ordained as a bishop in the Church of England  
Libby Lane
9. First woman Prime Minister in the world  
Gertrude Ederle
10. First woman to swim the English channel  
Sirimavo Bandaranaike






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First woman to fly solo across the Atlantic Ocean

Answer: Amelia Earhart

Amelia Earhart was American. She wrote many best selling books about her adventures in aviation, and was involved in the establishment of the Ninety-Nines, an organisation for women pilots. Later she disappeared while trying to fly across the Pacific.
2. First female MP to take her seat in the British Parliament

Answer: Nancy Astor

Lady Nancy Astor first took her seat in parliament on 1st December 1919. A female Sein Fein member had won a seat in 1918, but had refused to take it up as was her party's policy. Although Nancy Astor was American born she was considered to be a British politician and held her seat for over twenty one years.
3. First person to be born as a result of IVF

Answer: Louise Brown

On 25th July 1978 Louise Joy Brown was born. She was the first successful birth as a result of in vitro fertilisation. Her parents had been trying for nine years before Mrs. Lesley Brown was given IVF and Louise was the happy result.
4. First woman to qualify as a medical doctor in the U.K.

Answer: Elizabeth Garrett Anderson

Elizabeth Garrett Anderson was one of twelve children born to a pawnbroker. Her father was successful in his business and was able to have all his children well educated. Elizabeth was refused entry to medical schools and studied privately under accredited physicians and she became the first female surgeon and physician in the U.K.

She also was the joint founder of the first British hospital staffed by women.
5. First woman in space

Answer: Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova, a Russian cosmonaut and engineer, was the first female in space. She was sent into space on 16 June 1963 on a solo mission and was up there for three days orbiting the earth eighty four times. In later life she was active in politics.
6. First black actrESS to win an Oscar

Answer: Hattie McDaniel

Hattie McDaniel won her Oscar for her portrayal of Mammie in 'Gone With the Wind'. She was awarded the Oscar for best supporting actress. Hattie was also a comedian, singer and song writer, and was the first black woman to sing on American radio.
7. The first woman to win a Nobel Peace Prize.

Answer: Baroness Bertha Sophie Felicita von Suttner

The Baroness wrote an influential anti-war novel and won the Peace prize in 1905. She had a leading role in convincing Alfred Nobel to include a category of Peace in his legacy.
8. First woman to be ordained as a bishop in the Church of England

Answer: Libby Lane

The general synod voted for the ordination of women as bishops in 2014, and Libby's ordination took place on 26th January 2015. Since February 2019 she has been the Bishop of Derby, and before that she was the Bishop of Stockport.
9. First woman Prime Minister in the world

Answer: Sirimavo Bandaranaike

Sirimavo Bandaranaike became the first prime minister of Sri Lanka in 1960. She served in this position three times. She was chosen to head the Sri Lankan Freedom Party government in 1960, following the assassination of her husband.
10. First woman to swim the English channel

Answer: Gertrude Ederle

American Swimmer Gertrude Ederle was the first woman to swim the channel. She was an Olympic medal winner and swam the channel in 1938. She was born in Manhattan, New York and her father taught her to swim in Highlands, New Jersey where the family went for their summer holidays.
Source: Author Serenesh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 02 2023 : LynnDalton: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 10/10
Dec 31 2022 : Guest 72: 2/10
Dec 11 2022 : Morganw2019: 10/10
Dec 10 2022 : Guest 207: 7/10
Dec 07 2022 : briandoc5: 10/10
Dec 04 2022 : Alliegold: 5/10

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us