Quiz about Korean War  Part One
Quiz about Korean War  Part One

Korean War : Part One Trivia Quiz


Lest we forget ... Those who cannot remember the past are condemned to repeat it ...

A multiple-choice quiz by Regor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Korean War

Author
Regor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
9,691
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3811
Last 3 plays: mulligas (5/10), wingrider6 (7/10), Guest 67 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On what date did the Korean War officially start? Hint

September 1, 1950
December 7, 1950
May 8, 1950
June 25, 1950

2. On 11 April 1951, who replaced General Douglas MacArthur after he was dismissed, As Commander in Chief United Nations Command (CICUNC) in South Korea? Hint

Lt. Gen. Walton H. Walker
Lt. Gen. James A. Van Fleet
Lt. Gen. Matthew B. Ridgway
Lt. Gen. Mark Clark

3. In Which Korean Town were the First Peace talks held, between the UN Allies and the Communists? Hint

Panmunjom
Pusan
Inchon
Kaesong

4. What was the Operational code-name for the Invasion at Inchon? Hint

Operation Chromite
Operation Ripper
Operation Thunderbolt
Operation Smack

5. Which was the first U.S. Army Infantry Division to see Combat in the Korean War? Hint

25th Infantry Division
2nd Infantry Division
24th Infantry Division
3rd Infantry Division

6. Which was the first U.S. Field Army to see Combat in the Korean War? Hint

Second U.S. Army
Eighth U.S. Army
Fourth U.S. Army
Sixth U.S. Army

7. Lt. General Walton H. Walker was the highest ranking U.S. Military Officer to die in the Korean War. How did he die? Hint

Heart Attack
An Accident
A Sniper
Friendly Fire

8. Which U.S. soldier was the highest ranking officer captured by North Korean troops? Hint

Lt. General Maxwell D. Taylor
Lt. General James Van Fleet
Major General William F. Dean
Lt. General Matthew B. Ridgway

9. Which is the Operational code-name for the first prisoner of war exchange, between UN Allies and the Communist? Hint

Operation Showdown
Operation Roundup
Operation Little Switch
Operation Counter

10. On what date did fighting in the Korean War end? Hint

June 25,1953
April 23,1953
July 27,1953
May 3,1953


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date did the Korean War officially start?

Answer: June 25, 1950

North Korean ground forces crossed the 38th Parallel into South Korea about 4:30 a.m. on June 25, 1950.
2. On 11 April 1951, who replaced General Douglas MacArthur after he was dismissed, As Commander in Chief United Nations Command (CICUNC) in South Korea?

Answer: Lt. Gen. Matthew B. Ridgway

General Douglas MacArthur's dismissal resulted from his rejection of President Truman's policies.
3. In Which Korean Town were the First Peace talks held, between the UN Allies and the Communists?

Answer: Kaesong

The First Peace Talks were held at Kaesong on July 10,1952. The Communists broke off talks on August 23, 1952. Peace Talks resumed at Panmunjom on October 25,1952.
4. What was the Operational code-name for the Invasion at Inchon?

Answer: Operation Chromite

Operation Chromite, The Invasion of Inchon began at 6:25 a.m. on September 15,1950
5. Which was the first U.S. Army Infantry Division to see Combat in the Korean War?

Answer: 24th Infantry Division

On 2 July 1950, 'Task Force Smith' elements of the 24th Infantry Division, were the first to arrive in Korea, were they fought a delaying action against overwhelming odds.
6. Which was the first U.S. Field Army to see Combat in the Korean War?

Answer: Eighth U.S. Army

The Eighth Army was the first and 'ONLY' Field Army to see combat in the Korean War.
7. Lt. General Walton H. Walker was the highest ranking U.S. Military Officer to die in the Korean War. How did he die?

Answer: An Accident

Lt. General Walton H. Walker was killed when a truck hit his jeep on 23 December 1950.
8. Which U.S. soldier was the highest ranking officer captured by North Korean troops?

Answer: Major General William F. Dean

Major General William F. Dean was captured by North Korean troops in the Battle of Taejon on 22 July 1950.
9. Which is the Operational code-name for the first prisoner of war exchange, between UN Allies and the Communist?

Answer: Operation Little Switch

Operation Little Switch, occurred on April 20 to 26,1953. About 8,000 sick and wounded prisoners were exchanged.
10. On what date did fighting in the Korean War end?

Answer: July 27,1953

The Cease-Fire was signed at 10:00 a.m. July 27,1953 at Panmunjon.
Source: Author Regor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : mulligas: 5/10
Feb 03 2023 : wingrider6: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 67: 4/10
Jan 02 2023 : Guest 104: 8/10
Dec 29 2022 : piet: 10/10
Dec 25 2022 : Judgement_Day: 3/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us