Quiz about The Korean War
Quiz about The Korean War

The Korean War Trivia Quiz


Ten questions about the Korean War.

A multiple-choice quiz by stengun. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Korean War

Author
stengun
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,848
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3221
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 50 (8/10), Guest 49 (7/10), Guest 174 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first South Korean president? Hint

Kyu Yuk Lee
Ban Ki Moon
Chiang Kai-Shek
Syngman Rhee

2. Which country occupied the Korean peninsula until the end of World War II? Hint

Japan
China
Soviet Union
USA

3. Along which parallel was the Korean peninsula divided in 1945? Hint

37th
40th
38th
39th

4. The Korean War was fought under the flag of the United Nations. Which of these countries participated in the war? Hint

Ethiopia
Algeria
Botswana
Kenya

5. Who was appointed supreme commander by the United Nations? Hint

Dwight D. Eisenhower
Douglas MacArthur
Bernard Montgomery
Norman Schwarzkopf

6. Which river is the border between China and North Korea? Hint

Yalu
Mekong
Yangtze
Inchon

7. The supreme commander, MacArthur, suggested at one point that nuclear weapons should be used.

True
False

8. At what point did the Chinese send troops to support the North Koreans? Hint

when Douglas MacArthur was dismissed
when U.N forces were getting near the Chinese border
when South Korea declared war on China
the USA declared war on China for involvement in the war

9. The United Nations ordered a resolution against North Korea. What name was given to this resolution? Hint

UNSC United Korea
UNSC Korean War 1
UNSC resolution 82
UNSC Operation Secure Seoul

10. The Korean War never ended, as far as the two Koreas are concerned.

True
False




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first South Korean president?

Answer: Syngman Rhee

Syngman Rhee was the first president of South Korea. His presidency, from August 1948 to April 1960, remains controversial. It was affected by Cold War tensions on the Korean peninsula and elsewhere. Rhee was regarded as an anti-Communist and a 'strongman', and he led South Korea through the Korean War. His presidency ended in resignation following popular protests against a disputed election. He died in exile in Hawaii.
2. Which country occupied the Korean peninsula until the end of World War II?

Answer: Japan

Japan annexed the Korean peninsula in 1910 and continued to accupy it till 1945. During this period many Koreans fled to China and Russia. From these countries several resistance groups operated against the Japanese.
3. Along which parallel was the Korean peninsula divided in 1945?

Answer: 38th

Stalin and Roosevelt divided Korea along the 38th parallel. The idea of dividing Korea along the 38th parallel dates from 1902 when Japan suggested to Russia that Korea could be divided so they both could have a piece of Korea and avoid conflict. However, this agreement was never signed.
4. The Korean War was fought under the flag of the United Nations. Which of these countries participated in the war?

Answer: Ethiopia

Ethiopia ordered three 1,200-man battalions to the UN Command, beginning in June 1951 but only one battalion at a time. The first of these battalions - known as Kagnew (Conquerors') Battalions - arrived in May 1951 and was assigned to the U.S. 7th Infantry Division.
5. Who was appointed supreme commander by the United Nations?

Answer: Douglas MacArthur

Douglas MacArthur was appointed as Supreme Commander by the United Nations. He had also been Supreme Commander of the Allied Powers in Japan after World War II.
6. Which river is the border between China and North Korea?

Answer: Yalu

The Yalu River (Chinese) or the Amnok River (Korean), is a river on the border between China and North Korea. The Chinese name comes from a Manchu word meaning "the boundary between two fields".
7. The supreme commander, MacArthur, suggested at one point that nuclear weapons should be used.

Answer: True

MacArthur tried to convince US politicians to take the war into China. With the use of nuclear weapons China could have been destroyed. This opinion, along with numerous arguments with the U.S. president concerning the Korean War, led to the discharge of MacArthur.
8. At what point did the Chinese send troops to support the North Koreans?

Answer: when U.N forces were getting near the Chinese border

The Chinese made contact with American troops on October 25, 1950, with 270,000 People's Volunteer Army troops under the command of General Peng Dehuai, much to the surprise of the UN, which had disregarded evidence of such a massive force. However, after these initial engagements, the Chinese forces pulled back into the mountains. UN leaders saw the withdrawal as a sign of weakness and greatly underestimated Chinese fighting capability.

The UN forces thus continued their advance to the Yalu River, ignoring stern warnings from the Chinese.
9. The United Nations ordered a resolution against North Korea. What name was given to this resolution?

Answer: UNSC resolution 82

The same day the war had officially begun (June 25), the United Nations immediately drafted UNSC Resolution 82, which called for:

1. all hostilities to end and North Korea to withdraw to the 38th Parallel;
2. a UN Commission on Korea to be formed to monitor the situation and report to the Security Council;
3. all UN members to support the United Nations in achieving this, and refrain from providing assistance to the North Korean authorities
10. The Korean War never ended, as far as the two Koreas are concerned.

Answer: True

The war began on 25th June 1950 and ended unofficially on 27th July 1953 when an armistice was signed and the DMZ was set up to separate North Korea and South Korea; and allow the return of prisoners. However, a peace treaty was never signed between these two countries.
Source: Author stengun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 50: 8/10
Feb 01 2023 : Guest 49: 7/10
Jan 30 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 30 2023 : Guest 66: 10/10
Jan 30 2023 : swilson486: 8/10
Jan 30 2023 : steelman86: 10/10
Jan 30 2023 : Stoaty: 7/10
Jan 30 2023 : TattieTam48: 10/10
Jan 30 2023 : smart101: 5/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us