FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about War in Korea
Quiz about War in Korea

War in Korea Trivia Quiz


Ten questions about the Korean War. How many will you get?
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author charlemagne

A multiple-choice quiz by spaceowl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Korean War

Author
spaceowl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,478
Updated
Aug 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
331
Last 3 plays: Guest 86 (4/10), Guest 54 (8/10), Guest 108 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The defeat of what colonial power in World War II effectively led to the North-South split of Korea? Hint


Question 2 of 10
2. At what line of latitude was Korea divided into North and South? Hint


Question 3 of 10
3. The Korean War saw the first jet-versus-jet combat in warfare. Which aircraft type was the victor in this clash? Hint


Question 4 of 10
4. After the initial North Korean attack, the UN troops were pushed back into a defensive line around South Korea's only remaining port. What was this line known as? Hint


Question 5 of 10
5. The breakout from the south was coordinated to link up with an amphibious assault on which port near Seoul? Hint


Question 6 of 10
6. Although the bulk of the United Nations soldiers were from the USA, several other countries contributed forces. Which of these countries did NOT send troops to the Korean theatre? Hint


Question 7 of 10
7. The Korean Peninsula, with its steep hills and rainy climate, is not ideal tank country, so the number of tank-versus-tank combats was relatively low. How many US tanks were recorded as being lost to North Korean or Chinese ones in the course of the war? Hint


Question 8 of 10
8. The advance to the Chinese border caused Chairman Mao to commit a 'volunteer' force that drove the UN forces back almost the length of the Korean Peninsula. What was the forces' name? Hint


Question 9 of 10
9. What year was the cease-fire ending fighting in Korea signed? Hint


Question 10 of 10
10. Run between July and November, what was Operation Glory set up to do? Hint





Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 86: 4/10
May 22 2024 : Guest 54: 8/10
May 16 2024 : Guest 108: 5/10
May 07 2024 : Guest 71: 7/10
May 03 2024 : Guest 172: 8/10
Apr 22 2024 : Guest 75: 3/10
Apr 22 2024 : Kat1982: 4/10
Apr 21 2024 : Guest 98: 7/10
Apr 15 2024 : Guest 73: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The defeat of what colonial power in World War II effectively led to the North-South split of Korea?

Answer: Japan

After the Japanese surrender, Korea was divided into US and Soviet occupation zones. Civilian administrations were set up in both halves of the country mirroring those of the occupying powers, a situation that made war more or less inevitable.
2. At what line of latitude was Korea divided into North and South?

Answer: 38th

The 38th Parallel marks both the approximate middle of the Korean Peninsula and the stop line for the invading Soviet Army in 1945. It is an arbitrary divide; there was no cultural difference in 1945 between Koreans north of the line and ones south.
3. The Korean War saw the first jet-versus-jet combat in warfare. Which aircraft type was the victor in this clash?

Answer: F-80 Shooting Star

The first confirmed kill was by Lieutenant Russell J. Brown on 8th November 1950, flying a Lockheed Shooting Star, an aircraft somewhat less capable than the MiG-15 that it shot down. Although a very capable aircraft, the F-80 was generally a bit outclassed by the more advanced MiG-15 and was demoted to ground attack duties.
4. After the initial North Korean attack, the UN troops were pushed back into a defensive line around South Korea's only remaining port. What was this line known as?

Answer: The Pusan Perimeter

The battle of the Pusan Perimeter started in early August 1950 and slowed the North Korean advance to a full stop, after which enough US reinforcements had been delivered through Pusan (Busan) to allow a successful counterattack which threw back the NKA invaders.
5. The breakout from the south was coordinated to link up with an amphibious assault on which port near Seoul?

Answer: Incheon

Operation Chromite, as it was known was led by General Douglas McArthur of WW2 fame. It was the biggest seaborne assault of the war and led to the rapid fall of Seoul and a rout of the North Korean Army. It would be McArthur's last military operation before he was relieved of his command by President Truman after threatening to use nuclear weapons on North Korea.
6. Although the bulk of the United Nations soldiers were from the USA, several other countries contributed forces. Which of these countries did NOT send troops to the Korean theatre?

Answer: Brazil

Troops from 23 separate countries participated in the Korean War, including Colombia, Greece and Ethiopia who all sent around 1000 men. Troops from all of the major continents were involved in the fighting.
7. The Korean Peninsula, with its steep hills and rainy climate, is not ideal tank country, so the number of tank-versus-tank combats was relatively low. How many US tanks were recorded as being lost to North Korean or Chinese ones in the course of the war?

Answer: 38

Only 38 US tanks were lost to enemy armour during the entire Korean War, although it should be pointed out that considerably more were lost to breakdowns, enemy rockets, artillery and mines. Tanks took on the role of infantry support in the difficult and close terrain of Korea.
8. The advance to the Chinese border caused Chairman Mao to commit a 'volunteer' force that drove the UN forces back almost the length of the Korean Peninsula. What was the forces' name?

Answer: The Peoples' Volunteer Army

The Chinese attack ran out of steam under merciless air and artillery attack, and a bitter to-and-fro conflict ranged through central Korea until the line stabilised around autumn 1951. Following this, the conflict fell into trench warfare and fierce battles over remote peaks, which went on with little change until the end of the war.
9. What year was the cease-fire ending fighting in Korea signed?

Answer: 1953

By early 1953, it was obvious to both sides that the war had bogged down into stalemate and no clear outcome was going to occur. On 27th July 1953, both sides met at Panmunjom to sign the Korean Armistice Agreement, bringing the fighting, but not the war, to an end.
10. Run between July and November, what was Operation Glory set up to do?

Answer: Exchange war dead

It was set up to return the war dead of the conflict and resulted in the exchange of over 4000 US and Allied bodies for 13,500 KPA/CCA ones. 416 UN casualties remained unidentified; they are buried at the National Memorial Cemetery of the Pacific on Oahu, Hawaiian Islands. Remains are still being exchanged between the combatants to this day.
Source: Author spaceowl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us