FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Metal is My Teacher
Quiz about Metal is My Teacher

Metal is My Teacher Trivia Quiz


This quiz will focus on references to war history featured in songs performed by Swedish heavy metal band Sabaton.

A multiple-choice quiz by RedHook13. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History

Author
RedHook13
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,851
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
323
Last 3 plays: Baldfroggie (8/10), Guest 110 (7/10), dim_dude (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Sabaton draws a lot of their inspiration from World War's I and II. For example, the "Cliffs of Gallipoli" were the site of a major battle during World War I. In which modern nation is Gallipoli located? Hint


Question 2 of 10
2. Sabaton released both a song and an album "The Art of War", inspired by the ancient book of the same name. Who was the author of "The Art of War"? Hint


Question 3 of 10
3. In the song "Aces in Exile," Sabaton mentions several air squadrons who were "guarding the skies of the isle." Pilots from Poland, Czechoslovakia and Canada came together to fight in which World War II battle? Hint


Question 4 of 10
4. "Call to arms, banners fly in the wind for the glory of Hellas." Hellas is a reference to which nation, which successfully fought off an Italian invasion in 1940? Hint


Question 5 of 10
5. The song "Carolus Rex" was inspired by King Charles XII of Sweden, who led his nation during which war? Hint


Question 6 of 10
6. It was the "last stand of the Samurai" at the Battle of Shiroyama. In which Japanese city did the Battle of Shiroyama take place? Hint


Question 7 of 10
7. "1918 the Great War rages on / A battalion is lost in Argonne". These lyrics are from the Sabaton song "The Lost Battalion". In which country was this battle fought? Hint


Question 8 of 10
8. "Counterstrike" is a song from Sabaton that took its inspiration from the Six-Day War. Which of these nations was NOT a major belligerent in this conflict? Hint


Question 9 of 10
9. The Sabaton song entitled "The Last Stand" is inspired by which military group tasked with protecting the Pope? Hint


Question 10 of 10
10. "On the 6th of June / On the shores of western Europe 1944" ... What day is upon us? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Baldfroggie: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 110: 7/10
Jan 27 2024 : dim_dude: 9/10
Jan 22 2024 : Guest 1: 7/10
Jan 19 2024 : Guest 174: 5/10
Jan 13 2024 : xchasbox: 9/10
Jan 06 2024 : Guest 1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sabaton draws a lot of their inspiration from World War's I and II. For example, the "Cliffs of Gallipoli" were the site of a major battle during World War I. In which modern nation is Gallipoli located?

Answer: Turkey

The "Cliffs of Gallipoli" are a strategic location within the nation of Turkey (Ottoman Empire at the time of WWI). The Gallipoli peninsula is located at the Dardanelles, one of two straits that provide access to the Black Sea from the Aegean Sea. The Battle of Gallipoli was fought during World War I from April 25, 1915-January 9, 1916 and ended as a victory for the Ottoman Empire.
2. Sabaton released both a song and an album "The Art of War", inspired by the ancient book of the same name. Who was the author of "The Art of War"?

Answer: Sun Tzu

Sun Tzu was a Chinese military strategist who lived from 544-496 B.C. He is the author of "The Art of War," an ancient book consisting of thirteen chapters. The book was written to teach one various aspects of military strategy. It has had a profound influence throughout history and across the entire world, not just in military strategy, but in business and sports strategy as well.
3. In the song "Aces in Exile," Sabaton mentions several air squadrons who were "guarding the skies of the isle." Pilots from Poland, Czechoslovakia and Canada came together to fight in which World War II battle?

Answer: Battle of Britain

The Battle of Britain was fought during World War II from July 10-October 31, 1940. The objective of the battle was to defend Great Britain from continuous German attacks, in what was known as the Blitz. Overseas pilots from allied nations, as well as those who had escaped nations conquered by Germany all fought together in defense of Great Britain.
4. "Call to arms, banners fly in the wind for the glory of Hellas." Hellas is a reference to which nation, which successfully fought off an Italian invasion in 1940?

Answer: Greece

This quote comes from the Sabaton song entitled "Coat of Arms." It was inspired by the Greco-Italian War, a failed invasion of Greece by Italy. The invasion began on October 28, 1940 and was an embarrassment for Benito Mussolini. Greece managed to hold off the Italians from capturing Greece. However, Greece ended up being conquered by Germany in April, 1941.
5. The song "Carolus Rex" was inspired by King Charles XII of Sweden, who led his nation during which war?

Answer: Great Northern War

King Charles XII was the leader of the Swedish Empire from 1697-1718. He was only fourteen years old when he ascended to the throne. In the year 1700, Russia along with allies Denmark-Norway and Saxony-Poland attacked the Swedish Empire, sparking the Great Northern War.

The war lasted from 1700-1721. King Charles XII was seen as a strong military strategist, despite his failed attempt at invading Russia in 1709. King Charles XII was killed on the battlefield by a stray bullet in 1718.
6. It was the "last stand of the Samurai" at the Battle of Shiroyama. In which Japanese city did the Battle of Shiroyama take place?

Answer: Kagoshima

The Sabaton song "Shiroyama" takes its inspiration from the final battle of the Satsuma Rebellion in Japan. The samurai were once the backbone of the Japanese army, but as Japan received more modern weaponry the samurai became obsolete. The last of the samurai would rebel against the modern Japanese army in 1877, despite being outnumbered and outmatched.

The samurai made their last stand at Shiroyama, a hill within the city of Kagoshima.
7. "1918 the Great War rages on / A battalion is lost in Argonne". These lyrics are from the Sabaton song "The Lost Battalion". In which country was this battle fought?

Answer: France

The Argonne Forest, located in northern France, was the site of one of the final battles of World War I. The battle was fought from September 26-November 11, 1918 (Armistice Day). Armistice Day is celebrated in the United States as Veterans' Day and in the United Kingdom as Remembrance Day.
8. "Counterstrike" is a song from Sabaton that took its inspiration from the Six-Day War. Which of these nations was NOT a major belligerent in this conflict?

Answer: Iran

On June 5, 1967, Israel launched a preemptive attack on Egypt, sparking the Six-Day War. The nations of Jordan and Syria would both get involved in the conflict which they believed was an unjustified attack on Egypt. The war ended on June 11, 1967 with Israel obtaining the West Bank from Jordan, the Gaza Strip from Egypt and Golan Heights from Syria.
9. The Sabaton song entitled "The Last Stand" is inspired by which military group tasked with protecting the Pope?

Answer: Swiss Guard

Beginning in 1506, the Swiss Guard became responsible for defending Vatican City and ultimately, the Pope. The Sabaton song, "The Last Stand", is inspired by an attack on the Vatican in 1527. The Swiss Guard bravely defended the Pope as he made his escape, after losing more than three-quarters of their entire complement.
10. "On the 6th of June / On the shores of western Europe 1944" ... What day is upon us?

Answer: D-Day

The song "Primo Victoria" takes its inspiration from D-Day, when Allied forces invaded Normandy during World War II. The invasion was launched on June 6, 1944. Less than a year later on May 8, 1945, the war in Europe ended (V-E Day).
Source: Author RedHook13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us