FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about This Is Propaganda
Quiz about This Is Propaganda

This Is Propaganda Trivia Quiz


The motivational catchphrase "Keep Calm and Carry On", derived from a WWII propaganda poster, became familiar in the early 21st century. This quiz asks you to complete or provide other such phrases from posters produced in both world wars.

A matching quiz by spanishliz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History

Author
spanishliz
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,553
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
892
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 96 (10/10), Guest 86 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Two women and a child at a window: "Women of Britain ______!"  
  Mothers
2. Silhouetted soldiers advance: "Your Chums _____"  
  Loose Lips
3. An iconic statue, surrounded by workers: "Stand Behind the Boys in the Trenches. _______"  
  Keep Mum
4. A woman and girl at a table, with a ship and submarine behind: "Don't _______"  
  Someone Talked
5. A biplane flies over a U-boat: "Join the Royal Air Force, and Make a ______"  
  Waste Bread
6. A couple and a publican appear to chat; a child walking away says "Be Like Dad, ______!"   
  Say 'Go'
7. A maritime calamity: "______ Might Sink Ships"  
  Direct Hit
8. A drowning sailor points his finger at the viewer: "___________!"  
  Are Fighting
9. A boy, dressed in pyjamas, comforts his sister: "______ Send Them Out of London"  
  Buy Liberty Bonds
10. A pig winks, points to a sign saying "Pig Food": "We Want Your _______"  
  Kitchen Waste





Select each answer

1. Two women and a child at a window: "Women of Britain ______!"
2. Silhouetted soldiers advance: "Your Chums _____"
3. An iconic statue, surrounded by workers: "Stand Behind the Boys in the Trenches. _______"
4. A woman and girl at a table, with a ship and submarine behind: "Don't _______"
5. A biplane flies over a U-boat: "Join the Royal Air Force, and Make a ______"
6. A couple and a publican appear to chat; a child walking away says "Be Like Dad, ______!"
7. A maritime calamity: "______ Might Sink Ships"
8. A drowning sailor points his finger at the viewer: "___________!"
9. A boy, dressed in pyjamas, comforts his sister: "______ Send Them Out of London"
10. A pig winks, points to a sign saying "Pig Food": "We Want Your _______"

Most Recent Scores
May 22 2024 : Guest 73: 7/10
May 20 2024 : Guest 96: 10/10
May 15 2024 : Guest 86: 10/10
May 10 2024 : Guest 207: 10/10
May 09 2024 : Guest 171: 10/10
May 07 2024 : Guest 109: 8/10
May 05 2024 : Guest 184: 10/10
May 02 2024 : Guest 136: 8/10
Apr 21 2024 : Guest 81: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Two women and a child at a window: "Women of Britain ______!"

Answer: Say 'Go'

The little group hug each other and watch a column of soldiers march away. This British poster from 1914 shows the willingness, at least early in the First World War, of wives and mothers to have their men enlist and avoid the potential shame of not having "done their bit".

The distribution of white feathers to men of military age not in uniform is another manifestation of this sentiment.
2. Silhouetted soldiers advance: "Your Chums _____"

Answer: Are Fighting

"Why Aren't You?" is the final line of this Canadian recruiting poster from 1917, by which time the horrors of trench warfare had become known. The propagandist appeals to the reader's pride and (probable) desire not to be seen as a coward or less of a man than his friends.
3. An iconic statue, surrounded by workers: "Stand Behind the Boys in the Trenches. _______"

Answer: Buy Liberty Bonds

The statue is the Statue of Liberty and she is surrounded by Americans of all walks of life, clutching pieces of paper - bonds - in their hands. They all stand behind two helmeted soldiers in a barb-wire protected trench. Miss Liberty frequently makes an appearance in American posters in both wars, though this is from the first such conflict.
4. A woman and girl at a table, with a ship and submarine behind: "Don't _______"

Answer: Waste Bread

The poster goes on to encourage us to save two slices every day to help defeat the U-boat in this British poster from 1917. A variation shows a woman baker alone, with the admonition to save two "thick" slices daily. Shortages of certain foodstuffs as a result of the success of German submarines against merchant shipping in the Atlantic are the reason for offering such advice.
5. A biplane flies over a U-boat: "Join the Royal Air Force, and Make a ______"

Answer: Direct Hit

An explosion is depicted close to the submarine's conning tower. The poster, from 1918, goes on to promise volunteers that they won't be transferred to the Army or Navy without their consent. The age range for potential recruits is large - from 18 to 50 - as is the declared rate of pay. Presumably the latter depends on the job the volunteer ends up performing.
6. A couple and a publican appear to chat; a child walking away says "Be Like Dad, ______!"

Answer: Keep Mum

This catchphrase also appears on other British posters of the Second World War, but the message remains the same - "Don't talk out of turn" or "Don't gossip". The phrase makes use of two distinct meanings of the word "Mum". To keep mum is to be quiet about something, or to keep a secret. "Mum" is the familiar British word for "Mother" (as opposed to the American "Mom").

The poster is saying that Dad keeps Mum both in the sense of caring for the mother of his children, and also in the sense that he keeps his mouth shut about important things, that might prove costly if divulged to the wrong people.
7. A maritime calamity: "______ Might Sink Ships"

Answer: Loose Lips

This American poster showing a sinking ship is the equivalent of the British "Keep Mum" posters and is meant to convey the same warning. "Careless Talk Costs Lives" is another phrase from similar British propaganda campaigns during WWII.
8. A drowning sailor points his finger at the viewer: "___________!"

Answer: Someone Talked

This American poster from 1942 drives home the reason for avoiding careless talk quite forcefully. If the image of a sinking ship isn't enough, perhaps the accusing eyes and pointing finger of a young man will do the job.
9. A boy, dressed in pyjamas, comforts his sister: "______ Send Them Out of London"

Answer: Mothers

The evacuation of children from the probable target of the Luftwaffe is what is being encouraged by this and other similar posters from the early part of WWII. Although many children do leave the city for the comparative safety of the countryside, others do not. Still others return during the "Phoney War" of the first winter of the conflict.
10. A pig winks, points to a sign saying "Pig Food": "We Want Your _______"

Answer: Kitchen Waste

This British WWII poster goes on to describe how the thrifty homemaker should keep the waste free of glass and other contaminants, promises that the local council will pick up the waste and notes that it is also good for feeding poultry. Another poster shows several pigs saying "Thanks" and yet another features a group of chickens instead.

The message is even 'waste' need not be wasted.
Source: Author spanishliz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Quiz Commission 40:

This is a test quiz list, populated with quizzes from the Author's Lounge "Commission 40".

  1. Don't Feed the Animals Average
  2. You Can't Get There From Here Easier
  3. Stop Sign Average
  4. Going Overboard Average
  5. The Further Adventures of Ralph the Llama Average
  6. Bob's Your Uncle Average
  7. Kicking the Habit Average
  8. Toasting the Queen Average
  9. The Final Curtain Tough
  10. Is It Under the Couch? Average
  11. Zoinks! Average
  12. Hazard Warning Average

Also part of quiz lists:
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us