FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Hundred Days
Quiz about The Hundred Days

The Hundred Days Trivia Quiz


A clash of the titans in Napoleon's Europe.

A multiple-choice quiz by deadmeat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. War History
  8. »
  9. Napoleonic Wars

Author
deadmeat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
22,848
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4806
Last 3 plays: Guest 109 (5/10), poetkah (9/10), Murdox (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of Napoleon's former Marshals promised to return the Emperor to King Louis in 'an iron cage'? Hint


Question 2 of 10
2. Which of his most able Marshals did Napoleon leave defending Paris with 200,000 men ? Hint


Question 3 of 10
3. Which aristocratic cavalry commander gained a marshal's baton and commanded Napoleon's right wing during the "Hundred Days"? Hint


Question 4 of 10
4. The Prussian Army in Belgium was commanded by: Hint


Question 5 of 10
5. At a crucial point in the battle of Ligny, Vandamme gave the Emperor Napoleon alarming news: an enemy column of 20,000 to 30,000 troops was two and half miles to the rear approaching Fleurus! Who did this eventually turn out to be? Hint


Question 6 of 10
6. The Allied armies were attacked by Marshal Ney and the French left wing. Where? Hint


Question 7 of 10
7. At Waterloo, Wellington used his tactic of drawing up his forces slightly to the rear of the slope at: Hint


Question 8 of 10
8. Which of Wellington's eccentric commanders, famed for his top hat and civilian clothes, was killed at Waterloo ? Hint


Question 9 of 10
9. Which of Wellington's cavalry commanders famously lost a leg during the Battle of Waterloo, commenting 'I appear to have lost my leg'? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the farmhouse where the victorious Wellington and Blucher met after the battle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : Guest 109: 5/10
Jun 26 2024 : poetkah: 9/10
Jun 14 2024 : Murdox: 7/10
Jun 10 2024 : Guest 1: 4/10
May 25 2024 : xxFruitcakexx: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of Napoleon's former Marshals promised to return the Emperor to King Louis in 'an iron cage'?

Answer: Ney

Napoleon once described Ney as 'ignorant of my projects as the last joined drummer boy', yet he still made him Commander of the Army's left wing at Waterloo.
2. Which of his most able Marshals did Napoleon leave defending Paris with 200,000 men ?

Answer: Davout

Davout protested, 'But Sire, if you are victor, Paris will be yours and if you are beaten, neither I nor any one else can do anything for you'.
3. Which aristocratic cavalry commander gained a marshal's baton and commanded Napoleon's right wing during the "Hundred Days"?

Answer: Grouchy

Grouchy, though a skilled cavalry commander, had never previously even commandered a corps let alone an army wing.
4. The Prussian Army in Belgium was commanded by:

Answer: Blucher

Blucher was 73 years old at the time, but still hale and hearty.
5. At a crucial point in the battle of Ligny, Vandamme gave the Emperor Napoleon alarming news: an enemy column of 20,000 to 30,000 troops was two and half miles to the rear approaching Fleurus! Who did this eventually turn out to be?

Answer: D'Erlon

Napoleon ordered the Young Guard to prepare to meet the enemy column. The insuing delay and confusion possibly cost Napoleon a decisive victory at Ligny.
6. The Allied armies were attacked by Marshal Ney and the French left wing. Where?

Answer: Quatre-Bras

Ney's hestitancy and failure to press his advantage at Quatre-Bras may well have cost Napoleon dearly.
7. At Waterloo, Wellington used his tactic of drawing up his forces slightly to the rear of the slope at:

Answer: Mont St Jean

Wellington had previously surveyed the area and decided it was the best place to halt Napoleon.
8. Which of Wellington's eccentric commanders, famed for his top hat and civilian clothes, was killed at Waterloo ?

Answer: Picton

Picton died leading his men in a fixed bayonette melee on the Wavre Road.
9. Which of Wellington's cavalry commanders famously lost a leg during the Battle of Waterloo, commenting 'I appear to have lost my leg'?

Answer: Uxbridge

Wellington, who disliked Uxbridge, apparently replied only, 'So you have'.
10. What was the name of the farmhouse where the victorious Wellington and Blucher met after the battle?

Answer: La Belle Alliance

This is rather apt, and it was the name given by the Prussians to the Battle of Waterloo. Berlin has its Belle-Alliance-Platz at the point where Wilhelmstrasse, Friedrichstrasse and Lindenstrasse meet.
Source: Author deadmeat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us