FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Samurai
Quiz about The Samurai

The Samurai Trivia Quiz


I love the Samurai. I hope this quiz will aid in learning about the culture and traditions of these warriors.

A multiple-choice quiz by Bdawg89. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Japan

Author
Bdawg89
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,415
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1636
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (9/10), Guest 51 (9/10), Guest 131 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Samurai is derived from the Japanese word meaning what? Hint


Question 2 of 10
2. What is the Bushido? Hint


Question 3 of 10
3. What does the word "Bushido" mean? Hint


Question 4 of 10
4. The Samurai code included the practice of "Seppuku". What is this? Hint


Question 5 of 10
5. Although the Samurai used many different weapons, one particular weapon was placed above all the others. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. The "yumi", a longbow, was one of the many weapons used by a Samurai. Was the art of using a longbow called? Hint


Question 7 of 10
7. A Samurai with no attachment to a clan, lord or Daimyo is called a what? Hint


Question 8 of 10
8. Starting in the "Momoyama period" only the Samurai were allowed to carry weapons. What ruler during this period enacted this law? Hint


Question 9 of 10
9. Despite the romantic 20th century portrayal of the samurai, they could be disloyal, dishonorable and even cowardly. A very notable example of the treacherous Samurai was a retainer of Oda Nobunaga. What is this Samurai's name? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following movie characters is NOT based on the Samurai? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 180: 9/10
Feb 27 2024 : Guest 51: 9/10
Feb 26 2024 : Guest 131: 5/10
Feb 07 2024 : Guest 35: 4/10
Feb 03 2024 : Guest 107: 9/10
Feb 02 2024 : Guest 109: 10/10
Jan 29 2024 : Guest 86: 6/10
Jan 28 2024 : Guest 67: 4/10
Jan 25 2024 : Guest 137: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Samurai is derived from the Japanese word meaning what?

Answer: to serve

The word "samorau" means to serve. A samurai is a warrior in the service of a lord or Daimyo.
2. What is the Bushido?

Answer: the Samurai warrior code

The Bushido code was closely observed by the Samurai. The code was heavily influenced by Buddhism and Confucianism. In particular, it stressed loyalty, frugality, martial arts mastery and honor until one's death.
3. What does the word "Bushido" mean?

Answer: "Way of the Warrior"

"Bushido" means "Way of the Warrior". The Bushido code was closely followed by the Samurai and was their way of life.
4. The Samurai code included the practice of "Seppuku". What is this?

Answer: ritual suicide

Seppuku was considered an honorable way to die. If captured by an enemy a Samurai would prefer to die by his own sword than live as captive.
5. Although the Samurai used many different weapons, one particular weapon was placed above all the others. What is it?

Answer: katana (sword)

The samurai used various weapons, but the katana is the weapon that is synonymous with samurai. They believed that the katana was so valuable and precious, they often gave them names and considered it as one of the living. The katana did not become the primary weapon until the Edo period. The tachi and uchigatana were used prior to the katana when swords first came to the battlefield.
6. The "yumi", a longbow, was one of the many weapons used by a Samurai. Was the art of using a longbow called?

Answer: kyujutsu

"Kyujutsu" literally translates to "skill of the bow". The longbow was important throught Japanese millitary history even after the invention of firearms.
7. A Samurai with no attachment to a clan, lord or Daimyo is called a what?

Answer: a Ronin

Ronin literally means "wave man" because a ronin's destiny was to travel aimlessly like the waves of the ocean. Early on in the history of the samurai a ronin was a samurai whose lord died. Later, the term was also associated with a samurai who was banished or simply chose to become a ronin.
8. Starting in the "Momoyama period" only the Samurai were allowed to carry weapons. What ruler during this period enacted this law?

Answer: Toyotomi Hideyoshi

In the year 1588, Hideyoshi forbade ordinary peasants from owning weapons and started a "sword hunt" to confiscate arms.
9. Despite the romantic 20th century portrayal of the samurai, they could be disloyal, dishonorable and even cowardly. A very notable example of the treacherous Samurai was a retainer of Oda Nobunaga. What is this Samurai's name?

Answer: Akechi Mitsuhide

Akechi Mitsuhide did not assassinate Nobunaga personally; he forced him to commit seppuku. Toyotomi Hideyoshi and Tokugawa Ieyasu rushed to avenge the death of Nobunaga. Hideyoshi reached Mitsuhide first and defeated him at the Battle of Yamazaki.
10. Which of the following movie characters is NOT based on the Samurai?

Answer: "Diego De La Vega" portrayed in "The Mask of Zorro"

Diego De La Vega and the character of Zorro is most likely based on the real-life "Mexican Robin Hood", Joaquin Murrieta.
Source: Author Bdawg89

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us